Сред по-амбициозните цели на Фестивала за дизайн Мелба, чието четвърто издание отбелязахме в края на 2021, е да свързва българската с международната дизайн сцена.Значима стъпка в тази посока е първото пътуване на Преглед на българския дизайн извън граница. От 15 март до 8 април сборната изложба ще бъде в Прага по покана на Българския културен институт в чешката столица.
Превърналата се вече в традиционна годишна експозиция от първото издание на фестивала насам, събира някои от забележителните проявления на дизайна през реализирани проекти в различни сфери на дисциплината (графичен, продуктов, социален и интериорен дизайн, типография, мода и др).
За четвъртото издание на изложбата Комплект постави като водеща тема „Стойността на дизайна“. Отново съвсем преднамерено поканени бяха представители на различни дизайн области, като някои от авторите са вече утвърдени и познати като специалисти, а други тепърва прохождат професионално.
Изложбата беше представена за пръв път в София, в изложбеното пространство КО-ОП, като част от Фестивала Мелба през ноемрви 2021, и беше разгледана от стотици почитатели на дизайна.
В Прага ще пътуват работите на 11 български дизайнери и студиа.
Anelia Antova е млад моден дизайнер, чиито талант изгрява в пълен блясък особено през последната година. Тя работи с темата устойчива мода – дава живот на платове, които иначе не биха били използвани. Нейното ревю мина съвсем наскоро в ежегодното дизайн събитие в Прага – Designblok, Prague International Design Festival. Също така е носител на голямата награда в международния конкурс за млади дизайнери IDEAMODA, организиран от Нов български университет и Balkan Fashion Week. Във фокуса на изложбата попада дипломната колекция на Анелия – The Exhausted Future, която разказва за нуждата от почистване на околната среда, ума, сетивата и тялото.

Botanic Lab се представят с проекта Complex Planter, който съчетава удобство с модерен и устойчив дизайн в три основни функции: кашпа за растителност, затворено място за съхранение и поставка за вещи (телефон, чаша с кафе или друго). Отговаря на нуждата от многофункционална, но компактна мебел за изграждане на уникална работна среда у дома, в контекста на т.нар. homeoffice.

Деница Бояджиева, студио rrrub  претворява свя специален интерес към металите и техните технологични процеси и обработки в серията лампи PULSAR. Тя ползва меки метали, като сплавите на алуминий, месинг, желязо. Меките метали под формата на ламарина могат да се пластифицират лесно чрез машини като струг и да заемат обли сферични форми. Серията PULSAR обединява тези натрупани знания, естетика и функционалност.
GEMJI (Гемджи) е мултифункционална настолна игра и обучително помагало, дело на Маргарит Ралев и екип. Замислена е като иновативен инструмент за обучения. Водещ мотив е възможността да обучава на абстрактни и конкретни концепции (основи на програмирането, например), както и като подкана към хората да прекарват повече пълноценно време заедно.

Мобилният павилион Горичка в количка е симпатична инициатива на инж. Александър Дунчев от Съюза на лесовъдите в България, в партньорство с Магдалена Малеева от Горичка, по дизайн и изпълнение на Петя Димитрова от ВАЯ Design Atelier и Жюстин Томс от ABC Design and Communication. Павилионът е обиколил над 50 училища в България, а педагозите от Съюза на лесовъдите са обучили хиляди ученици как да се грижат за гората и климата с игри за опазване на природата. Проектът показва как със силата на дизайна може да се изпълнява образователна мисия. Зад павилиона стоят
ETIKA e български бранд за устойчива мода – пуловери в единични бройки. Плетат ги опитни баби-плетачки и са от естетствени прежди, намерени онлайн или в секънд хенд магазини. Дизайнът е на Надежда Сучева, която влива в бранда любовта си към материята, цветовете и формите, ведно с търсенето на уникалност, истинност и устойчивост.

Люба Халева участва с художественото оформление на няколко книги, издадени през 2021 година, сред които „Чия е вината“ и „Жената Конбини“.

Мила Воденичарова е автор на чудни керамични изделия, за които използва специална техника и вдъхновение от природата.
PUNKT Workshop / Работилница ПУНКТ е студио за ъпсайклинг дизайн и трансформация на мебели и интериорни продукти. Страстта им е да преоткриват стари мебели, рециклирано дърво, метал, естествено боядисан текстил и изхвърлени предмети и да ги трансформират в ръчно изработени функционални арт обекти. За ПУНКТ старите мебели са изключителен ресурс на висококачествени материали и безгранично вдъхновение.

Роузи Ейзор участва в Преглед на българския дизайн със сензационните си килими, вдъхновени от разнообразни техники и изделия от текстил за домашен декор, както и oт “направи си сам” идеологията. За своите килими тя се възползва от съвременните технологии, които значимо намаляват времето за изработка. Този похват й позволява да прави текстилни картини, които счупват традицията и дават широко поле за експериментиране.

Studio Frank са селектирани в изложбата с пейките от Скритите букви / Българските букви, които оригинално са били с идеята да са скрити оазиси на спокойствие в центъра на София, но впоследствие са обиколили множество големи европейски градове като Париж, Берлин, Будапеща, Брюксел.
Поредицата групови изложби „Преглед на българския дизайн“ стартира през 2018 г. като основна съдържателна част на дизайн фестивала. Мотивацията зад подбора на Комплект е да запознава ежегодно публиката с разнообразните приложения на дизайна днес.
Организатор на изложбата: Комплект
Графично оформление: Studio Frank
Шрифт: Ани Димитрова / Type Design
Снимки: Михаил Новаков