Войната в Украйна ни разтърси емоционално и ежедневно ни шокира с ужасяващи новини, картини и събития по начин, който не познавахме досега. Същевременно сме свидетели на тоновете добри дела на активисти от всички сфери на обществения живот в България. Хиляди хора и множество организации в България се организираха спонтанно и обединиха усилия за Украйна. Едновременно изпитваме дълбоко състрадание и болка, но и гордост от адекватността на нашите съграждани и творците, с които работим по различни инициативи.

Има множество акции и кампании на артисти и визуални творци, които събират помощи за Украйна под различна форма. Решихме да ги споделим на едно място, а ако сме пропуснали инициатива, можете да ни пишете на hello@studiokomplekt.com.

Вики Книш

Илюстраторката с украински произход, която е любима на публиката за дизайн в България, Вики Книш, събира средства за основни неща от първа необходимост за войниците на Украйна. Можете да дарите тук https://paypal.me/VickyKnysh.

Тя работи с украинска доброволческа организация, която има директен достъп до войниците и с доброволци в България, които ще закупят артикулите и ще ги доставят до Одеса в Украйна.

Купи изкуство за Украйна

Визуални творци от различни дисциплини продават безвъзмездно творбите си. Сред тях са Севда Семер, Яна Лозева, Ася Колева, Михаил Новаков, Надежда Георгиева, Филип Бояджиев, Ясен Згуровски и др.

От 10 до 12 март, откриване: 10 март, 18:00

Национална галерия / National Gallery

На 11 март, петък отваря врати ДАРИТЕЛСКИ ПУНКТ В ПОМОЩ НА БЕЖАНЦИТЕ ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА, Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство/Sofia Arsenal-MCA от 10.00 до 18.00 часа.

Акцията ще продължи и на 12 и 13 март (петък, събота и неделя) от 10.00 до 18.00 часа. Дарените помощи ще бъдат предадени на Ситуационния център „Отворени врати за Украйна“.

Музей на хумора и сатирата в Габрово

Музеят на хумора и сатирата в Габрово предлага работа на музейни специалисти, уредници, историци на изкуството, карикатуристи, художници или студенти по изкуство, избягали от войната в Украйна. Пишете им лично съобщение на страницата или мейл на press@humorhouse.bg.

Фокус Украйна: Специална селекция от филмите на „София ДокуMентал“, посветени на Украйна

Прожекциите ще бъдат в Чешки център София, а входът е свободен. В деня на прожекциите всеки зрител ще може да остави дарение, което ще бъде предоставено на БЧК в подкрепа на бежанците.

Слава на Украйна!

Илюстрация:

IG @aninatakeff