След освежаваща пауза МЕЛБА СРЕЩИ (новото име на Мелба на живо) е отново на дневен ред с актуалните теми в дизайна, които се преплитат с обществените и световни събития. 

Първото за 2022 г. и 16-то поред издание на МЕЛБА СРЕЩИ ще се случи на 13 април от 19:00 часа в Регионалния център за съвременни изкуства Топлоцентрала. Почитателите на дизайна в София ще се срещнат с представители на дисциплините илюстрация, социален активизъм и типография: илюстратора Вики Книш; съоснователя на Fine Acts – Павел Кунчев, и основателя на lettersoup – Ботьо Николчев. 

Вики Книш е мултидисциплинарен дизайнер и илюстратор с украински произход, позната в България с бранда си Minushka, работата си по визуалната идентичност на фестивала Future Shorts и с участието си в инициативи на Sofia Design Week, Горичка, Британски Съвет и Списание Едно. В момента живее и работи в Дъблин, където балансира работата си между илюстрация, анимация и комерсиален дизайн. Нейната тема е „Креативност в подкрепа на Украйна“ и на МЕЛБА СРЕЩИ ще чуем за пръв за новия й проект в София, посветен на войната в Украйна. 

Fine Acts е глобално креативно студио за социално въздействие, което работи на пресечната точка на активизма, изкуството и технологиите. Някои от последните проекти на студиото са Artists for Countdown – колаборация с TED за създаването на десет арт интервенции в десет града по света с фокус върху климатичните промени; и The Greats – уникална онлайн платформа за безплатни визуални материали по различни социални теми от водещи дизайнери и илюстратори от цял свят. На 13 април Павел Кунчев ще представи двата проекта с темата „Социален активизъм през дизайн“.

Ботьо Николчев от lettersoup ще говори по темата „От София до Берлин и обратно в букви“, а фокус на представянето му ще бъде създаването на шрифта Sofia Sans и неговата широка и разностранна употреба. lettersoup е независимо студио за създаване на шрифтове, базирано в Берлин. Основано е през 2014 г. и е популярно с шрифтове на кирилица, латиница, гръцки и арабски.

Всички гости на МЕЛБА СРЕЩИ ще получат специален дизайн подарък, благодарение на Fashion Days. Събитието е с вход свободен за всички гости.

Организатор и автор на формата е Кomplekt. Събитието се случва с подкрепата на Fashion Days и Национален фонд Култура.

МЕЛБА СРЕЩИ 16 е на 13 април, сряда, от 19:00 ч. в Зала 5 в Топлоцентрала – следете Facebook.