Само дни преди нашето дългоочаквано събитие* в Русе, посветено на устойчивите практики и ролята на дизайна в преосмислянето на наратива за екологичната криза, представяме двете ни специални гостенки в последователни интервюта.

Katarína Hutyrová / Катарина Хутирова е основател и управител на словашката модна марка NOSENE. Тя е включена в класацията “30 под 30” на Forbes Slovakia (2019) и печели наградата Via Bona Award с NOSENE (Good Community Partner Award през 2016, Green Company Award през 2018). Катарина е запален ентусиаст и посланик на устойчивата мода и начин на живот и през дейността си като автор и модератор на подкаста “Новата устойчива ера”.

NOSENE предлага широка гама от устойчиви опции за потребителите: носени или преработени дрехи, естествена и местна козметика, екологични чанти или маратонки, красиви рециклирани бижута, книги и домакински почистващи препарати. „Нашето производство е не само местно, но и възможно най-близо до нулевия отпадък, като рециклираме по-голямата част от отпадъците си и се модернизираме, където е възможно.“

Какво означава NOSENE и какво послание носи марката?

КХ: NOSENE означава „носен“. Стартирах марката с идеята да предложа нов тип преживяване за потребителите въпреки стигмата от етикета „втора употреба“. Магазинът и всичко в него те кара да се чувстваш добре и продава дрехи, които миришат прекрасно. Решението за закупуване на вече използвано облекло е стъпка към поддържане на  устойчивост в модата. Бързата мода кара шивашката индустрия да произвежда отпадъци, които често се озовават на боклука, където са необходими десетилетия, за да се разградят. В повечето случаи това са дрехи, носени само няколко пъти, а понякога нито веднъж.

По какво се различава вашата марка втора употреба от останалите?

KХ: Ние променяме начина, по който клиентите се чувстват в магазините за втора ръка. Всичко е внимателно подбрано – от интериора и уханието, през селекцията артикули до поддържането на собствена колекция RENEWALS BY NOSENE. Ние предлагаме избор за промя на потребителското поведение в устойчив начин на живот.

Защо консумацията втора употреба е по-добра като избор? Какво трябва да се направи, за да остане в крак със съвременните модни тенденции?

KХ: Всеки ден милиони хора купуват дрехи без угризения и без да се замислят какви биха били последствията за планетата от подобно свръхконсуматорство. Пазаруването се е превърнало в „любимото занимание на американците“, а модата е втората най-замърсяваща индустрия в света.

 

Ако има едно нещо, което всеки от нас трябва да започне да прави веднага, за да спаси планетата, какво би било то?

KХ: Спрете да купувате нови дрехи. Вместо това изберете вече използвани такива или пък подкрепете местна марка и производство. Ползвайте своя собствена бутилка, собствена чаша, купувайте по-малко храна или се разходете, вместо да сте постоянно в колата в градски условия.

Една заблуда относно устойчивостта като наложен през последните години термин?

KХ: Че като индивид самостоятелно не мога да направя нищо, за да променя екологичната криза.

Препоръчайте ни книга или филм по темата?

KХ: David Attenborough – A life on our planet.

Катарина Хутирова е лектор и участник в дискусията, посветена на устойчиви практики в Русе на 28.05.2022 / събота, 18:00ч. в Дом Канети. Входът е свободен.

*Устойчиви практики в дизайна и модата е серия от дискусии и презентации в пет български града – Русе, Бургас, Габрово, Варна и Пловдив – по инициатива на Институт Лист – Унгарски културен институт в София. Студио Комплект е съорганизатор и партньор в проекта като куратори и водещи на дискусиите. Събитието запознава широката публика с разнообразни практики, които формулират важна промяна в индустрията към по-екологично производство и консумация. Съчетавайки наука, дизайн, технологии и медии, те предлагат нови, по-близки до природата модели за употреба на суровините. Всеки от избраните български градове е домакин на дискусия по темата устойчивост с двама гост лектори от Европа, както и на пътуваща изложба с 24 примери за устойчиви модни и дизайнерски марки от страните на Вишеградската група.