Наскоро откритата изложба в галерията на Чешкия център в София “CLAYPAUSE” ни запознава с работата на Роман Шедина, един от най-ярките, разпознаваеми и активни съвременни дизайнери на страната. Подредени като тихи тотеми, неговите своеобразни аристични вази акцентират върху художествената неповторимост в пространството и препращат към древните делви като керамични форми. Те са придружени с текстове и фотографии, интерпретиращи ролята на вазата. Колекцията въвлича в сътрудничество известни художници, дизайнери, архитекти, теоретици и галеристи от цяла Европа.

Движещ се на ръба на дизайна и изкуството, Роман Шедина създава обекти-акценти в интериора. Те са уникални похвати за себеизразяване, които будят удивление и възхита. Обхватът на портфолиото му е широк като технологии, цветове и текстури. Със своя нетрадиционен подход и оригинални колекции, той премества границите на готовите продукти в света на изящните изкуства и концептуалния дизайн. Марката на Шедина Limited е неотменна част от галериите и бутиците за дизайн в Чехия и в колекциите на разнообразни музеи като Музея на декоративните изкуства в Прага. Шедина е многократно отличаван за иновативния си подход и номиниран за дизайнер на годината в рамките на Czech Grand Design (2013, 2016 и 2017).

Отговорът на въпроса защо Роман Шедина се занимава с вазата като основна тема се крие в посещението на място в галерията. Без да пропуска да похвали възхитителния професионализъм на директора на Чешкия център в София Дагмар Остранска, той добавя: “Тя искрено се възхищава и подпомага изкуството и дизайна. С екипа си от сътрудници и съвместно с Посолството на Чешката република в София успяха да подготвят за зрителите в България проект, върху който работя вече няколко години. Този проект се занимава с темата за вазата в много широк аспект. Изложбата ще бъде в галерията на Чешки център София почти цял месец, така че всички сте сърдечно поканени.” Може да я разгледате до 28.07.2022, а повече информация ще откриете тук.

Кое е най-любимо в работата ви като дизайнер на керамика?
Самият процес на творене. Най-хубавото при него е, че докосвате пряко пръстта, глината и порцелана и няма нищо друго между вас и материала.

Кои бяха най-големите препятствие в началото на кариерата ви?
Най-голямото препятствие са самите умения, които трябва търпеливо да овладеете и в началото да повтаряте по-често. Бихме могли да сравним този процес с този на спортния тренинг. Най-напред работите усилено върху себе си и чак след сравнително дълъг период от време достигате до някакви сериозни резултати. Аз имах щастието да ме приемат преди 25 години в най-старото художествено училище в Чехия, в което керамиката има традиция на повече от 140 години. Показаха ми тайната на това изкуство и ме научиха на основите на алхимията на керамиката.

Как избирате проектите си, особено когато не намесваме финансите?
Финансовата част на процеса не ме вълнува. Естествено има и проекти, които се правят по поръчка на клиента. Моето поле на дейност са технологиите и уменията. Опитвам се да използвам това и да премествам границите. Чрез комбинирането на опита, наблюдението и разсъждението винаги се стига до нещо, което в началото ти се е струвало безмислено. Ако имате усещане за работата, търпеливи сте и си вярвате, можете да постигнете дори чудеса.

Как избирате темите си на работа?
Правя до голяма степен това, което искам. Мисля, че няма лоша тема. Занимавам се с всичко в дълбочина в съответствие с „дзен“- философията. Имам на своя страна вече няколко колекционери и куратори, които ме подкрепят. Те очакват с интерес какво ново планувам или творя. Интересни са и моите нови изложби или презентации в нови пространства. Винаги се подготвям за тях като за нова презентация. Задължително трябва да ми бъде интересно. Опитвам се винаги да въведа нещо ново, дори и това да е само малък детайл, но в умното око на зрителя да изглежда като чудо. Добре е винаги да правиш нещо повече и да опитваш нови възможности.

Нещата стават така: когато реша да се занимавам с дадена тема и тя ми харесва, започвам да се подготвям, да правя скици и да записвам всякакви мисли през първите дни или седмици. След това оставям всичко да изкристализира в главата ми и работя върху започнатия проект. Междувременно става ясно какво е и какво не е важно. Например сега тепърва започваме да работим по проекта „LIFE of VASE“ („Животът на
вазата“) и сътрудничим с известната чешка архитектка Ева льо Пьотрек, която
проекткира и строи в Китай небостъргачи. И тя казва, че от това така да се каже „се получава резонанс“.

Как си почивате и презареждате?
Що се отнася до почивката, също съм повлиян главно от технологичните процеси в керамиката. Процесите на сушене или опушване ми позволяват да имам и време за себе си. Тялото и главата имат нужда от почивка, разбира се. Творческият процес и различните му решения ни дава най-много на нас хората на изкуството, дизайнерите и творците.

Какво ви предстои най-скоро?
Проектът „LIFE of VASE“ („Животът на вазата“), върху който работя вече повече от 3 години, съвсем не е към края си. След представянето му в София, ще бъде представен и в Бургас и Пловдив. Също така подготвяме към него и книга и документален филм. Следващата година ще имаме сътрудничество с чешките и европейски галерии.

Ще се радваме да споделите ваши препоръки за книга / филм / уебсайт:
Бих препоръчал книгата „ABCZ aneb H jako Havel“ („ABCZ или Х като Хавел“) – илюстрирана азбучна енциклопедия на Чехия с 257 речникови статии на чешки и английски език. Става въпрос за публикация за чешката култура, направена на базата на игрово интерактивно опознаване за младите и вечно младите. (Книгата спечели награда за „Най-красивата чешка книга за 2018 г.“ в категорията „Учебници“). Автор на книгата е писателката и дипломатка Дениса Шедива, която живее в момента в Брюксел. Що се отнася до керамиката и порцелана, е хубаво да се видят Bouke de Vries, Edmund de Waal, Felipe Pantone.

Благодаря за разговора и желая хубаво лято!