За пета поредна година Международният симпозиум с лекции от водещи в своята област дизайнери съставлява ядрото на фестивала за дизайн МЕЛБА!

В събота, на 5 ноември, от 11:00 ч. на живо в „Топлоцентрала“ или онлайн закупилите билети за лекциите, ще могат да научат от първа ръка актуалните тенденции в продуктовия, дигиталния и графичния дизайн, илюстрацията и визуалната комуникация.

Именитите дизайн специалисти, избрани за лектори тази година, са:

Матеуш Махалски (Полша)

Графичен дизайнер, автор на над 40 фамилии шрифтове, множество корпоративни и многопистови шрифтове и повече от 150 визуални идентичности на компании, институции и събития. Дизайнер на годината в Полските награди за графика (2019). Съавтор на TYPOTEKA.PL – полския типографски указател и координиратор на множество изложби и културни събития.

Повече за Матеуш Махалски четете тук.

Холи Перейра (Ирландия)

Умело жонглира между илюстрацията, анимацията и стенописа. Творбите ѝ са пъстри, смели и силно експресивни. Стенописите ѝ често се позовават на народното творчество и типографията, вплитайки конкретни истории чрез внимателен подбор на цветове и мотиви. Холи Перейра води гост-лекции в институции като Националната галерия на Ирландия и галерия „Хю Лейн“ в Дъблин. Участва в The Minaw Collective, изцяло женски колектив за улично изкуство, базиран в Ирландия.

Още за Холи Перейра вижте тук.

Адам Щех (Чехия)

Куратор, журналист и теоретик с дългогодишен опит в областта на дизайна, архитектурата и визуалните изкуства. Съосновател на творческия колектив OKOLO, заедно с който от 2009 г. насам наблюдава и изследва различните проявления на дизайна, като подготвя десетки публикации и изложби в Чехия и по света. Автор е на редица текстове за дизайн и архитектура, както и на книгата Modern Architecture and Interiors за Prestel (2020).

Повече за Адам Щех разгледайте тук.

DUMBAR/DEPT® (Холандия)

Дейността на една от най-награждаваните агенции за дизайн в международен план – от създаването си през 1977 г. от холандския графичен дизайнер Гърт Думбар до днес – ще бъде представена в рамките на симпозиума от Лиза Енебис, творчески директор и Уанвай Шум, графичен дизайнер от Studio Dumbar.

Подробно за Студио Думбар – тук.

GUNIA PROJECT (Украйна)

Творческото дуо GUNIA Project се сформира през 2017 г. от Наташа Каменска и Мария Гаврилюк с мисията да запазят украинските национални ценности, да модернизират украинското изкуство и да покажат на света красотата на Украйна, като акцентират върху местни занаяти като керамика, плетене на ракита, декоративни пана и бродерия. марката създава колекции от изключителни продукти за ежедневна употреба, вдъхновени от украинската култура и наследство. През последната година техни артикули са представяни на папа Франциск, императора на Япония, Бриджит Макрон и много други.

Повече за GUNIA разгледайте тук.


Ели Гутиерес (Испания)

Ели Гутиерес е космополитна дизайнерка от Валенсия. През 2016 г. основава собствено мултидисциплинарно дизайнерско студио с дейност в Париж и Валенсия, което се фокусира върху продуктов и интериорен дизайн, инсталации и създаване на концепции за брандове и компании като Missana, Black Tone by JMM, Cimenterie de La Tour, Chevalier Edition, Geelli, Mad Lab, NT Forest. Signorini Rubinetterie и др. Работата ѝ се откроява с идентичност с акцент върху функцията, материала и детайла.

Още за Ели Гутиерес разгледайте тук.

* Купете билет за събитието на живо тук: https://rebrand.ly/3wdbip2

** За да гледате симпозиума онлайн, купете билет тук: https://rebrand.ly/3wdbip2

Всички лекции са на английски, със симултанен превод на български език.

Други По-стари публикации