Броени дни преди последното събитие от поредицата, посветена на устойчивите практики и ролята на дизайна в преосмислянето на наратива за екологичната криза, ви представяме нашите гост-лектори в две последователни интервюта.

Очакваме с нетърпение да ги видим и чуем техните разкази на живо на събитието в Пловдив, във вторник, 22 ноември, от 18:00 ч. в галерия „Капана“.

Paulo Sellmayer е продуктов дизайнер и творчески директор на студио Vicara, базиран в Калдаш да Райна (Португалия). Той има богат опит в ръководеното на процесите на създаване и развиване на марки, колекции и продуктов дизайн. Фокус на неговата дейност е работата с материалите и производствените процеси, свързани с културната история и нейния наратив. Той възприема дизайна като двигател за социално-икономически и културен прогрес.

Паралелно с образованието си по промишлен (2010 г.) и продуктов дизайн (2020 г.), и двете към Висшето училище за изкуства и дизайн в Калдаш да Райна (Португалия), основава брандовете VICARA и Tasco tableware. От 2010 г. насам продукти на Paulo Sellmayer са показвани в изложби в Сао Пауло, Лондон, Милано, Роуд Айлънд, Париж, Мадрид и Лисабон.

Като творчески директор на студио VICARA той работи с клиенти като MAAT – Музеят за изкуство, архитектура и технологии в Лисабон и утвърдени португалски брандове, сред които Sumol + Compal, Sovina и Amorim Cork Flooring.

Поредицата ни от събития, посветени на устойчивите практики в дизайна, се основава на идеята за местни реалности, устойчивост и предимство на качеството пред количеството. Бихте ли ни разказали повече за личната си връзка с тази тема, както и за гледната си точка и мотивацията да участвате в поредицата?

ПС: За мен устойчивостта е равнозначна на това да можем да създаваме проекти в местен контекст, където социалното и икономическото въздействие допринасят за просперитета на общността. Местни дизайнери, местни производители и местни материали. Обектите, с които работим, отговарят на тези критерии, ако са произведени в радиус до 50 км, проектирани са предимно от млади дизайнери, завършващи Висшето училище за изкуства и дизайн в Калдаш да Райна и когато сами по себе си са толкова уникални, че успяваме да продаваме повече качество за сметка на по-малко количество.
С нетърпение очаквам да разкажа в рамките на събитието, организирано от Studio Komplekt, какъв е опитът ни дотук, не само като дизайн бранд, но и като творческа агенция, работеща с местни институции и компании.

Бихте ли ни разказали повече за палитрата от проекти, по които работи VICARA като творческа/културна агенция – как подхождате към един нов проект и има ли такъв, който ви доставя истинско удоволствие?

ПС: Обхватът на дейността ни се простира от проектиране на продукти, чаши за компании за производство на бира и вино или сувенири за музейните магазини, до консултации и менажиране на проекти за големи компании и местни общини. Подходът ни започва с проучване и запознаване с проекта още преди той да започне. Това е много важна стъпка, тъй като обикновено работим като външни посредници. Обичаме да има наративен елемент във всичко, което правим, което означава, че винаги проучваме обстойно процесите, обстановката и всичко останало, което е част от проекта, за да предложим реалистична и въздействаща перспектива. Създаването на продукти, които са трайни и на проекти, които устояват на тежестта на времето, допринася значително за една устойчива практика. А това само може да ни радва.

Какво представлява менажирането на културна агенция в Португалия? Какви са специфичните предизвикателства или респективно предимства?

ПС: Нашето студио се намира в Калдаш да Райна, малък португалски град, където аз и повечето членове на екипа сме завършили Висшето училище за изкуства и дизайн. Родом обаче сме от други градове, което ни дава една различна перспектива, а тя е много важна за широкия поглед към света около нас. Освен това в Калдаш да Райна всичко е регионално и на пешеходно разстояние – пазарът за плодове, ателиетата и работилниците на другите колеги, както и великолепният градски парк. В нашия град критичната маса от дизайнери и занаятчии е доста силна и сплотена, с голям опит в областта на керамиката и стъклото, но също и в тъкачеството и кошничарството. Въпреки че пазарът в Португалия е малък, интересът на хората към дизайна също не е висок, а обхватът на дейността ни е много специфичен и няма много други, които да правят това, което правим ние. Основното предизвикателство засега е именно как да достигнем до международната аудитория.

Какъв съвет бихте дали на младо дизайнерско студио, което започва да работи в общност и иска да усъвършенства занаята си?

ПС: Да бъдеш привързан към дадена общност означава да дадеш възможност на нейните представители, независимо дали те са дизайнери, занаятчии или културни и местни политически институции. Да познаваш занаята означава да бъдеш занаятчия. Това са стълбовете за едно ново дизайнерско студио. Да се свързват социално и да имат значителни технически умения, за да развият съответното поле на работа.

Поредицата ни насърчава производствените процеси в областта на дизайна, които хармонично съчетават традиционното занаятчийство със съвременното. Какво е мнението ви за бъдещето на дизайна?


ПС: Смятам, че дизайнът на предмети, мебели и декорации в Европа измества посоката си от масовото индустриално производство към по-специфична перспектива, насочена към местните занаяти. Бъдещето е сега. Като планета ние нямаме никакво време да отлагаме повече тази трансформация. Затова наблюдаваме много промени във веригите за доставки, производствените методи и наратива на много брандове. Да се надяваме, че това е достатъчно.