Превърналата се в традиция изложба-преглед на българския дизайн пътува със своето пето издание МЕСТНА КРАСОТА в Париж. Работите на девет български дизайнери ще могат да бъдат видяни между 2 февруари и 17 март в Българския културен институт във френската столица.

Груповата изложба МЕСТНА КРАСОТА. Преглед на българския дизайн 2022. с куратор Марина Драгомирова от Studio Furthermore и с участието на Димитър Станков, Мария Жекова, Рая Стефанова, Николета Носовска, Люба Асадурова, Милен Радев, Нева Балникова, Яна Юнакова и Дани Йорданова се обръща към съвременния български дизайн, основан на регионални материали, ресурси и традиции, като събира добрите примери от изминалата 2022 на едно място.

След премиерата ѝ в рамките на петото издание на фестивала за дизайн МЕЛБА през ноември сега изложбата поема към Париж, за да гостува на Българския културен институт от 2 февруари до 17 март.

Попитахме част от авторите какво очакват от показването на работите им в Париж, кои френски дизайнери следят и какво отличава българския от френския дизайн. Вижте какво споделиха Яна Юнакова, Рая Стефанова, Николета Носовска, Люба Асадурова, Димитър Станков и базираната в Лондон кураторка Марина Драгомирова.

Яна Юнакова

Яна Юнакова

Любими френски дизайнери и/или студия: Много вдъхновяващи за мен са Братя Бурулек (Ronan & Erwan Bouroullec). Ако някой ден реша да си купя телевизор, ще е техният „The Serif”.

Любими галерии/музеи/пространства за изкуство и дизайн в Париж: От „динозавърския период“ на сина ми мечтаем да видим Националния музей по естествена история, както и Ботаническата градина.

Показвала ли си свои работи във Франция и какво очакваш от предстоящата изложба? Като за първи път очаквам само хубави неща.

Какво отличава българския съвременен дизайн от останалия свят? Хората избрали да се занимават със съвременен дизайн в България го правят въпреки всичко. Той е много крехък. Но пък дизайнерите тук не са по-малко талантливи и креативни от колегите си в чужбина.

Книга/музика/изложба, за която се вълнуваш и която ще ни препоръчаш като вдъхновение за новата 2023 г.: Очаквам с интерес 62-то издание на Международния конкурс Faenza Prize. Той е един от най-важните форуми в Европа и света, в областта на съвременната керамика.

Рая Стефанова

Рая Стефанова

Любими френски дизайнери и/или студия: Charlotte Perriand ми е любимият представител на френския дизайн от средата на миналия век, а напослетък харесвам 3D принтираните обекти на argot studio.

Любими галерии/музеи/пространства за изкуство и дизайн в Париж: Галерия Patrick Seguin заради Jean Prouvé, Charlotte Perriand и Le Corbusier, а Spazio Noble задари съвременния поглед върху дизайна и приложното изкуство.

Показвала ли си свои работи във Франция и какво очакваш от предстоящата изложба? Не, до сега не съм показвала свои работи във Франция и нямам конкретни очаквания.

Какво отличава българския съвременен дизайн от останалия свят? Мисля че българският съвременен дизайн няма ясна черта, с която да се откроява. Дизайнът е глобална дисциплина и специфичните стилове от близкото минало все повече размиват своите граници.

Книга/музика/изложба, за която се вълнуваш и която ще ни препоръчаш като вдъхновение за новата 2023 г.: Вълнувам се в каква посока ще се развие дизайнът като дисциплина, тъй като последните две години определено имаха важно влияние върху начина ни на живот и ценностите ни. Изложба, която отразява подобни промени е The Energy Show – Sun, Solar and Human Power в Het Niewe Institute в Ротердам.

Николета Носовска

Николета Носовска

Любими френски дизайнери и/или студия: Отдавам почит на всички дизайнери, архитекти, моделиери от близкото минало. Ще спомена само Jean Prouvé, чието въображение и умения не му позволяват да работи само в една дисциплина и това е много вдъхновяващо за мен.

Pierre Paulin – мебели, за които си мечтая да имам у дома, за да се будя с усещане за Париж. Daniel Buren – концептуален артист, който няма нужда от представяне. Les Graphiquants имат супер интересни проекти. Sophie Ung – илюстратор, когото открих покрай съвместната им работа с Борис Праматор и харесвам много. Stereographic studio Hermine Bourdin – скулптор с интересен съвременен почерк. Marylou Faure – абсолютно любим илюстратор. Baudelaire × Grandperrin студио Annette Tison and Talus – авторите на Барбароните, които преоткрих покрай децата и наново вече на 30+ разбрах колко са гениални.

Любими галерии/музеи/пространства за изкуство и дизайн в Париж: Честно казано съм прекарала прекалено малко време в Париж, за да обиколя и да се запозная с достатъчно много галерии, музеи, за да дам изчерпателен отговор. Така че в случая ще кажа Център „Помпиду“.

Показвала ли си свои работи във Франция и какво очакваш от предстоящата изложба? Не. Очаквам изложбата да събуди интерес към съвременния български дизайн.

Какво отличава българския съвременен дизайн от останалия свят? Предполагам, че българските традиции, мястото, на което живеем, въздуха, който дишаме оставят своя отпечатък.

Книга/музика/изложба, за която се вълнуваш и която ще ни препоръчаш като вдъхновение за новата 2023 г.: Вълнувам се от войната в Украйна и нейният край би ми донесъл най-голямото вдъхновение за 2023-та.

Люба Асадурова

Люба Асадурова

Любими френски дизайнери и/или студия: Харесвам работата на Migeon et Migeon, 13 DESSERTS, Studio India Mahdavi, Pierre Marie Studio и Maison Gatti.

Любими галерии/музеи/пространства за изкуство и дизайн в Париж: 59 Rivoli, Lasco Project at Palais de Tokyo, Le Comptoir Général, the Cinémathèque Française, Sape & Co.

Показвала ли си свои работи във Франция и какво очакваш от предстоящата изложба? Не съм показвала работата си във Франция до сега. Надявам се да отвори прозорец към българската култура и съвременна естетика.

Какво отличава българския съвременен дизайн от останалия свят? Въпреки, че българският съвременен дизайн се вписва успешно в световните тенденции, това което го отличава е локалната гледна точка, базирана на коренното и историческо преживяване. Мисля, че това е богатство.

Книга/музика/изложба, за която се вълнуваш и която ще ни препоръчаш като вдъхновение за новата 2023: Книгата, която често препрочитам и с която започнах 2023 г. е „Пророкът“ на Халил Джубран. Албум, който слушам в момента е Somewhere Different на Brandee Younger.

Димитър Станков

Димитър Станков

Любими френски дизайнери и/или студия: Sophie Hanagarth

Любими галерии/музеи/пространства за изкуство и дизайн в Париж: Музеят на Роден и Центърът „Помпиду“.

Показвал ли си свои работи във Франция и какво очакваш от предстоящата изложба? Това ще бъде първото ми участие в изложба в Париж. Мои неща са излагани в галерия Alliages и също така мои произведения са част от постоянната изложба в Museum Espace Solidor (Cagnes-sur-Mer, France).

Какво отличава българския съвременен дизайн от останалия свят? Смятам, че има много талантливи български дизайнери, но възможностите им за изява на световно ниво са по-малки заради геополитиката на България и слабата подкрепа от страна на държавата в областта на изкуствата.

Книга/музика/изложба, за която се вълнуваш и която ще ни препоръчаш като вдъхновение за новата 2023 г.: Schmuck 08.03.23 – 12.03.23 в Мюнхен – най- голямото изложение за модерна бижутерия в света, което се организира повече от 64 години.

Марина Драгомирова (куратор на изложбата)

Марина Драгомирова

Любими френски дизайнери и/или студия: От поколението на нашите преподаватели бих казала Bouroullec Brothers. От нашите колеги – работата на Ariane Prin, studio BrichetZiegler, A+A Cooren и Marlene Huissoud е винаги интересна и провокативна.

Любими галерии/музеи/пространства за изкуство и дизайн в Париж: Все още не съм имала възможността да видя Galeries Nationales du Grand Palais, също с удоволствие бих посетила atelier Brancusi, както и Fondation Lafayette отново.

Имаш ли опит с колаборации с френската дизайн сцена и какво очакваш от предстоящата изложба? Имам доста колеги от Париж, с които учихме в колежа (Royal College of Art, Лондон, б.а.), но не съм работила с определен френски дизайнер за момента. Надявам се изложбата да бъде различна за френската публика и да създаде интерес към българските традиции и дизайн.

Когато посетителите прекрачат прага на изложбата, кое е първото нещо, което искаш да забележат/усетят? Може би ароматът на България. Често изложбите разчитат на визуална стимулаци – в случая с изложбата МЕСТНА КРАСОТА има и много аромат.

Книга/музика/изложба, за която се вълнуваш и която ще ни препоръчаш като вдъхновение за новата 2023 г.: Може би – Olafur Eliasson: Orizzonti Tremanti в Музея за съвременно изкуство в Риволи до края на март.

–––––

Колаборативната изложба МЕСТНА КРАСОТА. Преглед на българския дизайн 2022. е в Българския културен институт в Париж до 17 март.

Допълнителна информация ще намерите тук.