СКЛАДА отбелязват 20-годишния юбилей на HAY със специално събитие на 14-ти май с представяне на книгата посветена на тях, изложба с техни продукти и HAY Mini Market. Разговоряме с Галя Дзаннато от СКЛАДА.

Представете СКЛАДА накратко?

СКЛАДА е  място  за хора, които са вдъхновени от дизайна и ролята му в света в момента. Стараем се да бъдем информирани, да имаме актуален поглед върху нещата, които се създават. СКЛАДА е вдъхновен, през далечната 2008 г., от концептуалните пространства в Милано, Лондон, Амстердам… Също така от Винченцо де Котис в лично качество, от Росана Орланди, от Dover Street Market, както и галерии като Nilufar, Kreo, Aram. Тяхната работа е само сън. Реалността ни отведе още в началото към компании с иновативен подход, каквито бяха Moooi, когато се появиха, Established and Sons и след това Hay.

Галя Дзаннато, основател СКЛАДА и Nо8

Откога датира партньорството ви с марката? С какво се отличава HAY от останалите брандове в портфолиото ви?

HAY е най-знаковата дизайн компания в момента. Отличава се с иновативност и автентичност в продуктите и с много положителен заряд. HAY работи с млади дизайнери – избрани са заради таланта си, което води до прекрасни решения на достъпни цени. В същото време в портфолиото на HAY се срещат известни имена като братя Бурулек, Наото Фукасава, Мюлер Ван Северен. Харесвам подхода им към работата с изключително професионално отношение на много високо ниво. Обожавам тази комбинация – да правиш сериозни неща с много лекота и радост, сякаш не полагаш усилия.

Palissada Chaise Lounge, Bouroullec Brothers

Как правите подбора на мебели и аксоари на марката, които продавате?

Разбира се, че се съобразяваме с местните търсения. Това, което правим, е да представяме продуктите спрямо идеята, която е заложена в тях – публиката разбира това много добре. В последствие хората избират спрямо собствените си нагласи. Много често сме на едно и също мнение с клиентите ни. В България има малко стигма относно това да избираш спрямо желанията си. Винаги се търси и още една опорна точка във функционалността. Сякаш не е достатъчно просто да харесваш нещо. Това, което ние се опитваме да постигнем с нашите клиенти, е да ги накараме да бъдат съзнателни в избора си и да не се страхуват от него. Ние гарантираме качеството, а от тях искаме да бъдат искрени в желанията си. 

Кой е любимият ви техен продукт и защо?

Доста са. В момента много любим ми е столът Rey, поектиран е през 70-те години от швейцарския дизайнер Бруно Рей. Но също и столът Revolt. Има нещо древно в тях, а в същото време са много модерни и актуални. Харесвам и дивана Hackney – с тази идея да му се пречупва гърба, сякаш е лист хартия. Много ми допада и Colour Cabinet и библиотеката Woody. Oсветителните тела Matin и Bon Bon също са чудесни. 

Rey Chair Family

Как възприема българската публика мебелите и аксесоарите на HAY и как се променя отношението през годините? 

HAY вече придоби известност и хората я познават и търсят. Пък и това е много динамична компания. Тя се развива и с времето и става все по-богата на предложения. 

HAY е начин на мислене, начин на живот. От една страна те притежават тази типична скандинавска семплост и чистота, но от друга всеки път са отворени за експеримент и приключение. Считам тази компания за една от най-иновативните в областта на дизайна.

С какво ви впечатли книгата посветена на 20 годишния юбилей на HAY oт издателство Phaidon? Защо е полезно да я имаме в библиотеката си?

Книгата е прекрасна, защото ни кани да бъдем част от пътешествието, наречено HAY, започнато през 2002 г. от двама млади хора – съпрузите HAY. За всеки професионалист – дизайнер, архитект, артист, тази книга е ценност от първа величина. Подава ти ръка в твоите собствени търсения и колебания, а в същото време ти посочва и начините, как да направиш възможен един проект. За всички останали хора е  незабравим разказ за хората, които стоят зад всеки продукт. Освен това си е истинско удоволствие дори само да я разлистваш и да разглеждаш прекрасните фотографии.

HAY традиционно си сътрудничат с някои от най-големите звезди в дизайна. Кои техни колаборации са най-знакови за развитието на бранда и кои са вашите лични фаворити?

На този въпрос май е по-добре те самите да отговорят. За мен e важно, че зад всеки продукт стои дизайнер, който го е измислил през своите лични вдъхновения и това прави HAY наистина уникална компания.

Koй е най-успешно продавания им продукт при вас? 

Може би това е диванът Mags Soft. Той е комфортен, модулен и като дизайн изключително пасва на съвременното динамично градско живеене. Други са колекцията на Hee Welling – About a Chair, както и масичките Slit Table, Tray. Сред фаворитите е симпатичната масичка с дръжка Don’t Leave Me на датчанина Томас Бентзен. Аксесоарите HAY, които представяме в нашия магазин Nо8,  винаги свършват първи. 

Mags 3 Seater Sofa

Какво да очакваме от HAY в близко бъдеще?

Очаквам да разширяват гамата на продуктите за дома. Вече имат легло. Вероятно ще има и друг модел. Може би ще има и истински гардероб. Все неща, в които е трудно да си интересен, но те ще успеят, защото го могат.

Представяне на книгата по случай 20-годишния юбилей на HAY с изложба и продажба на аксесоари на марката с 15 % намаление нa 14-ти май от 11 до 18 часа в СКЛАДА, ул. 6-ти Септември 55А, София