19-тото издание на МЕЛБА СРЕЩИ ще представи трима актуални местни герои на дизайна, свързани с дисциплините илюстрация, трансформация на публични пространства и продуктов дизайн. На 7 март от 19:00 часа почитателите на дизайна ще се срещнат в The Steps с графичния дизайнер и илюстратор Надежда Георгиева (Sito Studio), аниматора Николай Иванов (студио Lobster), архитект Борис Тикварски от колектива POV architects (който ще представи България на Венецианското архитектурно биенале) и екипа зад специализираната книжарница за дизайн литература Avrtikl. Разговаряме с Мария Вълкова и Виктория Стайкова от Avrtikl дни преди срещата им с публиката на 7 март.

ГЛЕДАЙТЕ ЛЕКЦИЯТА НА МАРИЯ ВЪЛКОВА И ВИКТОРИЯ СТАЙКОВА ОТ МЕЛБА СРЕЩИ 19 В НАШИЯ YOUTUBE КАНАЛ ТУК

Avrtikl се намира на бул. „Александър Стамболийски“ 20 Б

Разкажете ни малко повече за трансформацията на Avrtikl от пространство за изложби към първата книжарница за дизайн книги в София.

На 17-ти февруари 2022 Avrtikl отвори врати с идеята за изложбено пространство за графичен дизайн, като част от пространството винаги e било предназначено за книжарница. През изминалата година успяхме да организираме програма от изложби на автори, които по един или друг начин пресичаха темата за графичния дизайн. В много от тези изложби книгата е присъствала като продукт или изложбен обект. След тази първа година, натрупвайки опит в менажирането на пространството решихме, че е време да се фокусираме изцяло към нашата страст – книгите. Идеята за пълнокръвна книжарница беше заложена още в изначалните ни планове, но реалността показва, че нещата отнемат време.

Ние самите сме дизайнери на книги и колекционираме и четем книги за дизайн, които си купуваме от чужбина. Интересуваме се и от теория на визуалните изкуства въобще, но такъв тип четива е почти невъзможно да се намерят в България. И ето, че назря моментът, в който да се отдадем на това да подбираме издания, които да предложим и на други български читатели.

От февруари AVRTIKL е книжарница, в която откриваме селекция от книги за дизайн, архитектура, съвременно изкуство, фотография и визуална култура.

Имате впечатления от книжарници извън България – какво можем да научим като опит от тях? Кои са най-интересните книжарници в областта на визуалната култура, които сте посещавали?

Това, което ни направи впечатление започвайки начинанието е, че извън България вече има значително добра среда и култура за подобен тип пространства. Например в Атина на пръв поглед човек може да открие поне 5 подобни книжарници, които специализират в определена сфера – зинове, фотографски книги, по-комерсиални дизайн и други издания. Това, което изглежда важно, е консистентността и любовта към това занимание – хората са изцяло отдадени. И това, което на нас ни се струва важно, е да подкрепяме и други подобни инициативи на локално ниво. Харесват ни Counter Print Books (Лондон), Printed Matter (Ню Йорк), ISBN (Будапеща), Dispozitiv (Букурещ), Hyper Hypo (Атина).

Какво място заема специализираната литература (и литературата въобще) в настоящето на дигиталните медии?

Специализираната литература дава пространство за фокус и дълбочинно изследване на дадена тема / идея. В свят, в който сме заляти от много и понякога повърхностна информация или визуален материал е хубаво човек да може да се изключи и да отдели повече целенасочено време върху своите интереси. Физическата книга определено помага за това, поради своите специфики.

Как си представяте да се развие пространството? Какво планирате да се случва в Avrtikl в близко бъдеще?

След първото ни събитие (The Way Things Look) планираме ежемесечни фокус събития, които да представят интересни заглавия в сферата. Всяко събитие ще разглежда определена тема – дизайн, фотография, архитектура. Другата посока, в която ще работим, са нашите работилници. Първата серия от 4 работилници ще започне на 11. март и ще се фокусира изцяло върху книгоправенето / bookbinding. Първата работилница (The Fold) ще се занимава с книги, направени от един лист хартия, а останалите ще покрият темите: шиене на тетрадка (скрепване на книга от няколко листа, прегънати на две), японско шиене (скрепване на книга от отделни листи) и „коптик“ шиене (скрепване на книга от няколко кóли).

Препоръчайте ни някоя книга в областта, която ви е направила силно впечатление и която можем да открием в Avrtikl?

Първото ни събитие, The Way things Look, беше концептуално вдъхновено от Ways of Seeing на John Berger. Инстинктивно ние гледаме света около нас, но какво всъщност възприемаме от него? Виждането не е просто действие, в него има заложени векове история и наслагване. Препоръчваме я на хората, които работят с визуален материал, както и други заглавия от поредицата за изкуство на Penguin: Understanding a Photograph (John Berger), On photography (Susan Sontag), Against Interpretation (Susan Sontag).


Мария Вълкова e графичен дизайнер и преподавател на свободна практика. Завършва Националната художествена академия, катедра „Книга и печатна графика“. Специализира илюстрация и типография в Германия и Южна Корея, а впоследствие продължава да участва в различни курсове на теми от сферата на дизайна. Работи по книжни издания в колаборация с различни артисти и галерии като Квадрат 500, галерия Синтезис, Гьоте-институт и др., както и издателства като Black Flamingo, НИКЕ, Авлига, издателството на Софийския университет и др. В последните години се развива като дизайнер на презентации в 356labs presentation agency и преподавател в ARC Academy. Още по време на следването си организира уъркшопи по ръчно книговезане и не престава да води лекции и работилници на разнообразни теми и публики.

Виктория Стайкова e художник, графичен дизайнер и илюстратор от София, България. Завършва бакалавърска степен „Книга и печатна графика“ в Национална художествена академия и специализира Илюстрация: Авторска практика в Англия, Falmouth University. Професионално работи в сферата на оформлението на книги и рекламата, а основни интереси в нейната художествена практика са научната фантастика и градската среда. Един от последните ѝпроекти е оформление на книгата „Трите тела“ на Лиу Цисин, публикувана от издателство Колибри. През 2019 година тя представи първата си самостоятелна изложба в галерия КО-ОП и издаде научно-фантастичния графичен роман Licitus. Виктория е един от основателите на платформа за независими издания ТИ-РЕ и създател на Аvrtikl.

На МЕЛБА СРЕЩИ 19 Мария Вълкова и Виктория Стайкова ще разкажат повече за историята на Avrtikl, за пътя към осъществяването на мечтата за пространство за дизайн литература и за предстоящата програма. Очакваме ви на 7 март от 19.00 ч. в The Steps.