Какво се случва, когато пространство за ситопечат и креативно студио за анимация обединят усилия, ни разказват Надежда Георгиева (Sito Studio) и Николай Иванов (Lobster Studio), които са на път да открият ново креативно пространство в София с мисията да въвеждат български артисти на международния пазар. Разговорът с тях е прелюдия към 19-тите МЕЛБА СРЕЩИ, на които ще чуем на живо от Надежда и Николай как успяват да развиват нови идеи въпреки всички предизвикателства и какво да очакваме от новия Сито Принт Клуб.

ГЛЕДАЙТЕ ЛЕКЦИЯТА НА НАДЕЖДА ГЕОРГИЕВА И НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОТ МЕЛБА СРЕЩИ 19 В НАШИЯ YOUTUBE КАНАЛ ТУК

Наде, здравей! Разкажи ни малко повече за 8-годишната история на Sito Studio – какви са най-големите предизвикателства по пътя дотук и кои са моментите, когато си даваш сметка защо правиш това, което правиш?

Всичко започна като хоби и желание за бягство от дигиталния свят. Еко торбичките тъкмо бяха станали популярни и си бях поръчвала тираж за отпечатване във външна фирма. Подочувах, че човек може и сам да се научи да печата, но докато не видях с очите си, звучеше много абстрактно. Едно от най-трудните неща за мен бяха опитите от хоби да премина към креативен бизнес, който да бъде устойчив в бъдеще без подкрепата на културни институции. Както и намирането на правилните хора, с които да действаме смело и напред.

Печатането е невероятно зареждащо преживяване, можеш да видиш физически крайния продукт, който е направен от ръцете ти, да го усетиш. При това всеки принт е уникален. Правя го, заради споделените емоции с участниците в работилниците и искрата креативност, която виждам да се пали в тях след всеки отпечатък.

Сито Студио е на ул. „Цар Симеон“ 66.

Какво ви събра с Николай Иванов от студио Lobster около идеята за Sito Print Club?

Именно нуждата от по-професионален и бизнес ориентиран подход в творческата инициатива, общият стремеж към съвършенство и изваждане на страната ни на международната арт сцена. Искаме да покажем, че и тук има талантливи илюстратори, дизайнери, да дадем шанс на креативността на всички и възможността те да бъдат артисти. Опитвах се да дам живот на тази идея от много години и решихме, че заедно ще успеем да го направим много по-ефективно.

Какво по-различно ще предлага Sito Print Club от вече добре познатото ни Sito Studio?

Ако до сега Sito Studio беше направи си сам-ателие за ръчен ситопечат, в момента, благодарение на подкрепата на Национален фонд „Култура“, то успява да разшири дейността си и да достигне международния пазар и ниво на печат. Вече разполагаме с нови професионални маси за ситопечат, както и ризограф с 11 цвята. Новият Sito Print Club ще се намира на по-централно място в София, както и ще бъде професионално оборудван с абсолютно всичко необходимо, от което един артист може да има нужда, за да създаде своята лимитирана колекция.

Защо е важно да съхраняваме технологията на ситопечата? 

Ситопечатът или сериграфията е широкоспектърна технология, която датира от поне началото на миналия век, предлага уникални предимства за отпечатване на артисти/дизайнери/художници. Използва се за създаване на широка гама артистични продукти – лимитирани тиражи постери, дрехи, независими издания. Отпечатъците са с високо качество, изключително детайлни и наситени цветове. Преди дигиталния печат всичко се е отпечатвало със ситопечат, технологията е достъпна за артисти с всякакви нива на умения, от начинаещи до професионалисти, а атмосферата, която се създава по време на работа, води до предаване на знания, експериментиране с мастила и откриване на различни техники и стилове.

Препоръчай ни някои артисти в областта на сериграфията, които са ти направили силно впечатление и които следиш напоследък.

Напоследък следвам повече студия за ситопечат, отколкото определено артисти – някои от тях са: Barbara de RuDrucken 3000Ora Labora StudioLittle Friends OfSebastian CuriPrint Workers BarcelonaOficina LobaMiniprint SeoulOttographic

Надежда Георгиева е графичен дизайнер илюстратор. Завършва Визуални изкуства и комуникации със специализация Графичен дизайн и магистър Артистични психо-социални практики и психодрама. Вече повече от осем години се занимава активно със ситопечат, като освен че използва технологията за собствените си проекти, води и курсове за професионалисти и любители в нейното Sito Studio – споделено пространство за ръчен ситопечат. Целта на ателието е да даде знания и възможност на артисти и любители да осъществят творческите си търсения в разнообразни печатни технологии.

Здравей, Николай! Разкажи ни малко повече за себе си и какво се промени на сцената за рекламна анимация и илюстрация у нас за времето, в което си активна част от нея?

Lobster стартира официално през 2017-та, като желанието ни беше да създадем място, което има за цел да развива и предизвиква креативно хората, които работят там, фокусирайки се над развитието и уменията на първо място. Сега сме екип от 7 човека инхаус, като същевременно работим с различни артисти от цял свят, с които сме изградили добри работни практики през годините. Основните цели на Lobster са качество на идеите и добра техническа реализация на проектите, като качествотото е преди количеството и това винаги е било наша мантра.

Имаме възможността да работим директно, както със стартъпи, така и с едни от най-големите брандове в света като Amazon, IKEA, Google, Apple, Fendi, Microsoft и други. Започвайки студиото, нямахме особено много контакти в рекламната индустрия в България и може би поради тази причина не успяхме да осъществим проекти с брандове на локалния пазар. И така по естествен начин започнахме да се фокусираме извън границите на България. 

Бих казал, че за последните години индустрията се развива и все повече брандове на българския пазар разбират важността да създават качествено съдържание. Това ме кара да бъда оптимист, че ще има все повече възможности за хората и фирмите, работещи в тази сфера тук.

Какво те зарежда в работата?

Анимацията е създаване на живот. Мисля, че едно от най-зареждащите неща в нашата работа е самият процес, в който виждаш как една идея оживява от скица в нещо реално. Също така, анимацията е свързана с много дисциплина и непрекъснато решаване на проблеми, което дори и да не звучи така, също е вълнуващо и е част от креативния процес по намиране на решения.

Какво ви събра с Надежда Георгиева около идеята за Sito Print Club?

Към края на 2021-ва, донякъде заради COVID-19 и цялата самоизолация се замислих, че София има нужда от ново и вълнуващо място, което да има добавена стойност и да помогне за създаване на още по-добра и динамична креативна общност. Година и половина по-късно сме в процес на финализиране на ново креативно пространство, създадено от Lobster, което ще се намира в центъра на София, като една от идеите, които искахме да реализираме като част от пространството е точно Принт Клуб. С Надя се познаваме от няколко години и тя беше първият човек, на когото реших да споделя и предложа да направим нещо заедно в тази посока. За голям късмет тя вече беше започнала да работи по същата идея за клуб и мисля, че звездите се подредиха добре.

Какво да очакваме от проекта?

Надявам се, че предстоят положителни емоции и срещи с много разнообразни личности, които обичат да си цапат ръцете, комуникация, обмяна на идеи, колаборации. Желанието ни е да създадем пространство, ориентирано изключително професионално към това, което правим и да успеем да промотираме български артисти на международния пазар.

Илюстратори и/или аниматори, които са ти направили силно впечатление с новаторски поглед, вдъхновяват те и следиш напоследък?

Няколко интересни студиа / артисти, които бих споделил са: BrosmindNiceshit Studio и Renaud Lavency.

Николай Иванов е съосновател и аниматор в креативното студио за анимация и илюстрация Lobster, специализирано в областта на телевизионната реклама и интернет кампании, базирано в София и работещо с клиенти от цял свят. Преди основаването на студиото в продължение на няколко години Николай работи на свободна практика. Той има дългогодишен опит в сферата на рекламната анимация, като през годините е имал възможността да работи с много професионалисти, както и рекламни агенции по проекти за български и международни клиенти, като част от тях са IKEA, ESPN, TED-ED и др.

____________________________________________________________________________

Очакваме Надежда Георгиева и Николай Иванов на 7 март за МЕЛБА СРЕЩИ 19 , когато ще ни разкажат всички подробности за актуалната колаборация на Sito Studio и студио Lobster. 🙌