Творбите на младия дизайнер на бижута Нева Балникова са лесно разпознаваеми заради неортодоксалните съчетания на материали, форми и послания. Тъй като е самоук талант, Нева заделя специално време за анализиране и разнищване на технологиите от процеса на работа. Силата на Нева са нестандартните идеи, които се появяват под формата на брошки, колиета, пръстени и гривни. За да развива и движи успешно напред проектите си, тя разчита на постоянните си взаимоотношения с други артисти, бижутери и галеристи. 

Представи се:

Нева Балникова родом от София. Учих в езикова гимназия, а след това преминах във визуални изкуства, по-специално – анимационно кино. Не знам какво точно ме е провокирало да стана дизайнер, може би недоволството, че не се справях толкова добре в рисуването.

Спомняш ли си каква искаше да станеш, като пораснеш?

На 6 години исках да се занимавам с банково дело и да работя в БНБ.

Има ли човек / книга / филм / събитие, което силно да е повлияло на посоката ти на професионална реализация?

Разнообразната семейна среда от приятели с различни интереси, таланти и мисъл. Имала съм примери, в които нагледно съм виждала как пространство, предмет или дреха могат да бъдат променени с умение в детайла – светлина, огледало или копче.

Как би описала стила на твоите творби?

Те са големи, понякога заблуждават с тежест, игрят си със сетивните възприятия, а друг път може и да ги поставиш на масата като малък монумент. Старая се да формирам естетика, която едновременно да стои естествено, груба и недодялана, а в същото време да е рационализирана до удобство.

Ако днес насоката в дизайна, къщите и средата е сведена до т.н. минимализъм, то за мен бижуто трябва да е връзка с природа, земя и космос, да съдържа в себе си пищност, богатство и движение за цялото.

Би ли споделила малко повече детайли за твоя процес на работа?

Процесът разчита на добрата организация. Времето, което стои зад идеята понякога е по-малко от това, което се изразходва в попълване на различни детайли. Работя сама и в студиото част от дома ми, но при различни съпътстващи процеси час от работата ми е в ръцете на определени специалисти. Рисунката помага при запаметяването на елементите, но в други случаи действам направо в материал. Независимо от това експериментът е най-добрият процес и не познава точен час.

Кои други български дизайнери/автори/артисти следиш и харесваш в момента?

Рая Стефанова, Rrrub и Garderob, Николай Сърдъмов, Цветелина Алексиева, Лубри, Яна Лозева, Михаил Новаков, Мисирков / Богданов, Христо Савов, Искра Благоева, Стефан Николаев, Стела Василева, Ани Васева.

Кой е най-големият ти успех досега професионално?

Щастието в момента намирам в отделен тип колаборации. Като подход е ново за мен и отделно е пример за комуникация, намиране на общ по-богат език. Добрата реализация е, когато идеите продължават да живеят и се развиват, заразяват и други съмишленици, намират своята материална употреба да не бъдат капсулирани под похлупак.

Какъв би бил мечтаният ти творчески проект?

Иска ми се да създам изкуствена „мутация” на типични предмети от бита. Предмети, без които не можем и сякаш забравяме, но са в постоянна употреба, което води до бързо износване и комичен развой.

Какво ти предстои и какво очакваш да се случи най-скоро в работата ти?

Развитие.

Какво очакваш от представянето ти в Милано? 

Интересна ми е критиката, която ще срещне работата ми.