Living Soil e дипломната работа на Рая Стефанова, която прекарва последните четири години в Академията за дизайн в Айндховен, специалност Man and well-being в класа на Studio Formafantasma. В работата си тя се фокусира повече върху внимателното изследване на дадена тема, отколкото върху производството на конкретен продукт. Последният е по-скоро носител на нейното послание и идея за трансформация на статуквото. Затова финалният прототип често излиза извън чисто функционалния формат, за да провокира размисъл.

Представи се:
Родена съм в Казанлък и завърших Академията по дизайн в Айндховен, Холандия. Мога да кажа, че за мен беше съвсем естествено да продължа в тази посока, тъй като родителите ми са дизайнери. 
 
Спомняш ли си каква искаше да станеш, като пораснеш?
Дизайнер.
 
Има ли човек / книга / филм / събитие, което силно да е повлияло на посоката ти на професионална реализация?
Средата, в която съм живяла, като хората, книгите, събитията, музиката са част от нея. 
 
Как би описал стила на твоите творби?
Хуманистичен или поне се стремя да бъде такъв.
 
Би ли споделила малко повече детайли за твоя процес на работа?
Все още нямам стеротип, който следвам. Може да се каже, че съм в процес на търсене, постоянно експериментирам и опитвам нови неща и всичко е малко хаотично, за да му се постави рамка.
 
Кои други български дизайнери/автори/артисти следиш и харесваш в момента?
Стремя да следя цялата родна културна сцена, било то и от разстояние.
 
С кое професионално постижение досега се гордееш най-много?
Понеже скоро завърших, се гордея най-много с успешното дипломиране и то в рамките на програмата – четири години, което за нашата академия си е рядкост. Иначе скоро страшно много се зарадвах, когато съвсем случайно видях, че списание Kinfolk са използвали изображение на мой проект във фотосесията към новия им брой.
 
Какъв би бил мечтаният ти творчески проект?
Определено са много и разностранни. Но още откакто бях първа година в Холандия си мечтая да направя нещо свързано с дизайн образованието в България, нещо което да обогати общото понятие за “дизайн” и да повлияе на младите творци и тези около тях.
 
Какво ти предстои и какво очакваш да се случи най-скоро в работата ти?
Работя по няколко лични проекта, но мисля за повече колективна работа и колаборации. 
 
Какво очакваш от представянето ти в Милано?
Представянето е колективно и така гледам на него. Мисля, че е много важно за българския дизайн да се представи и най-вече съпостави на такъв международен форум. Ще е полезно за участниците, но се надявам и за българския зрител.