Представи се:

Елена Ахтарова от София. Завърших кинознание и реклама в Париж, след това се върнах в България и работих 7 години за Getty Images. Не съм дизайнер, но и образованието ми и работата ми са свързани с визуални изкуства и култура и така се зароди идеята за една колекция български плочки с интересен дизайн. Самата работа по дизайна оставих на хора, които разбират повече от мен. Аз съм само моторът зад Sharka Tiles.

Спомняш ли си каква искаше да станеш, като пораснеш?

Да, ветеринарен лекар и често съжалявам, че не поех по този път.

Има ли човек / книга / филм / събитие, което силно да е повлияло на посоката ти на професионална реализация?

Що се отнася до плочките, има град и това е Лисабон.

Как би описала стила на твоите творби?

Етно-ориенталски през призмата на съвременен минимализъм.

Би ли споделила малко повече детайли за твоя процес на работа?

Нямам типични работни дни, тъй като Sharka Tiles е все още в много начална фаза и има още много неща, които трябва да се свършат. В началото търсех и тествах различни начини за печат върху плочки, след това дойдоха дизайните на плочките, идентичността на марката, сайта, тепърва предстои да се направят специални опаковки… Работен процес няма. Има задачи, които трябва да се свършат и те са винаги на различни места, с различни партньори и подизпълнители. Динамично и интересно ми е. Проектът е малък, но ме среща с много различни хора – дизайнери, печатари, архитекти, крайни клиенти…. Има и креативна и административна и комерсиална част, така че типичен мотив на работен процес няма.

Кои други български дизайнери/автори/артисти следиш и харесваш в момента?

Тези, с които вече съм работила, а също така Trash Lovers, Bogdanin Brothers, Marina Muun, Катерина Сербезова (бижута Serendipity), архитектите от studio 8 1/2…. със сигурност мога да продължа списъка още, но това ми хрумва на прима виста.

Кой е най-големият ти успех досега професионално?

Работата ми в областта на авторските права, докато работих за Getty Images, а що се отнася до плочките Sharka – присъствието на Ventura Lambrate в Милано само след няколко месеца съществуване на плочките.

 

Какъв би бил мечтаният творчески проект?

Да реставрират старата баня в Овча Купел с плочки Sharka.

Какво ти предстои и какво очакваш да се случи най-скоро в работата ти?

Предстоят ми много интересни събития покрай това, че Sharka е сред спечелилите проекти на Young Balkan Designers тази година. Освен пътуваща изложба на избраните проекти, тази платформа организира и много срещи, уъркшопи и семинари с цел дизайнерите да получат know-how в областта на производството и да се създадат професионални контакти.