Представи се:

Даниела Иванова, родена в Русе, но съм израснала в Бургас, а от 15 години живея и работя в София.

Спомняш ли си каква искаше да станеш, като пораснеш?

Мечтите си разделях по равно между архитектурата и модния дизайн, но математиката никога не ми е била близка, така че везните се наклониха към модата.

Има ли човек / книга / филм / събитие, което силно да е повлияло на посоката ти на професионална реализация?

Със сигурност това са много от учителите ми. Човекът, който е положил основата на перспективното ми усещане, е г-н Цуцев. Много след това идва Греди Асса, от него съм научила много освен за изкуството и за света, за въображението, за това колко е важно да си наблюдателен и смел. Разбира се, Веско Йорданов и Сандра Клинчева, при които съм се дипломирала и съм научила много за модата, материите, модния дизайн въобще. С последните трима имах късмета да се запозная по време на обучението ми в Националната художествена академия, специалност Мода.

Как би описала стила на твоите творби?

Стремя се да са семпли, с добра линия и деликатни детайли. Много важен e и начинът на изработката. Както майка ми винаги е казвала – една дреха трябва да изглежда еднакво добре, както отвън, така и отвътре – това се е превърнало в мой личен стремеж.

Би ли споделила малко повече детайли за твоя процес на работа?

Обичам да започвам работата си в ред. Имам си ритуал. За да мога да започна работа, винаги си подреждам и почиствам ателието. Обичам и много ценя тишината, мога да си работя с часове в тишина. За мен работата с ръцете е много важна, освен дизайн професията ми е и занаят, опитвам се да не го забравям, затова се стремя и в дрехите ми да има поне един ръчно изработен детайл.

Кои други български дизайнери/автори/артисти следиш и харесваш в момента?

Аз следя работата на повечето мои колеги в България. Някои харесвам, други не толкова (като дизайн), но уважавам работата на всички. Един от любимите ми артиsти е Искра Благоева, надявам се един ден да притежавам някоя от нейните творби.

С кое професионално постижение досега се гордееш най-много?

С това, че толкова години не съм се отказала от Garderob (като име съществува от 2006-та година).

Какъв би бил мечтаният творчески проект?

Много искам да успея да си организирам производство.

Какво ти предстои и какво очакваш да се случи най-скоро в работата ти?

В момента ми предстои пускане на нова колекция за продаване, в началото само онлайн, но впоследствие се надявам бранда да се продава и в магазини в България и извън нея.