Представи се:

Казвам се Мила и в момента завършвам бакалавъра си в Академията по дизайн в Айндховен, Холандия. След средното ми образование в езикова гимназия, изборът да продължа с дизайн не бе най-очевидният, но винаги съм искала да се занимавам с нещо креативно. От малка рисувам, а в последните години на гинмазията ходех на уроци при художници. Първо имах една кратка афера с графичен дизайн в Прага, но скоро след това се ореантирах към по-концептуално насочената академия в Холандия.

Спомняш ли си каква искаше да станеш, като пораснеш?

Археолог. Исках да откривам разни странни стари неща и да имам огромна колекция от тях.

Има ли човек / книга / филм / събитие, което силно да е повлияло на посоката ти на професионална реализация?

Никой в семейството ми не се занимава с изкуство или дизайн. Въпреки това винаги съм имала подкрепата на родителите ми да правя това, което обичам, и това със сигурност е изиграло важна роля. Безкрайно съм им благодарна за свободата, която са ми дали.

Как би описала стила на твоите творби?

 

Обичам да експериментирам с начина на изразяване. За мен е много важна силната идеята зад една работа и какво комуникира тя; какво изживяване дава. Дизайнът има способността да култивира определен манталитет, да адресира комплексни въпроси и намирам това за вълнуващо.

Би ли споделила малко повече детайли за твоя процес на работа?

 

В тази сфера работно време няма. Идеите растат с теб, не ги оставяш някъде на бюрото или скрити в шкаф. Затова е много важно освен творчески да се развиваш и като личност, да не спираш да търсиш. Обичам да работя сред и с хора; всъщност е лична необходимост. Често съм в ателието на приятеля ми, където работим заедно с колеги от академията. Шумно е, има най-различни машини за работа с метал, дърво и каквото ти хрумне, леят се бетони и смоли, въобще – забава е. Хората са страшно мотивирани и талантливи. Тази среда е едно от най-ценните неща, които академията ми е дала.

Кои други български дизайнери/автори/артисти следиш и харесваш в момента?

Вдъхновяват ме млади и мотивирани хора като сдружение Трансформатори например, които внасят така нужната доза позитивизъм в българската среда с техните социално ангажирани проекти. Или betahaus с манталитета, който промотират. Оптимист съм и вярвам, че има хора с много идеи и желание да движат нещата напред.

Кой е най-големият ти професионален успех досега?

Миналото лято участвах в седмицата на дизайна в Пловдив (One Design Week 2014) и това беше страхотна възможност да се запозная с повече хора в тази сфера в България. Да представям проект в Милано сега е също със сигурност важен момент за мен.

Какъв би бил мечтаният творчески проект?

 

Да събера приятелите ми от различни държави на едно място и заедно да работим върху един голям общ проект… Което е приблизително невъзможно. Но затова пък е и мечта.

Какво ти предстои?

Надявам се да завърша успешно следването си. Оттам нататък – светът е голям и спасение дебне отвсякъде!