Познаваме работата на Яна Танковска и като дизайнер на осветителни тела от хартия, но много повече като майстор на аксесоари с впечатляващи форми и цветове, комбинирани от гума, керамика и геометрични интерпретации. С фина усмивка и здравословна амбиция, съвсем наскоро Яна заедно с още няколко съмишленици, успяха да открият ново пространство за красиви бижута и аксесоари за дома с името FORMAT, близо до малките пет кьошета.

Представи се: 

Родена съм в Пловдив през 1978 г., но израснах в Карлово. На 14 години заминах за Троян, където завърших средното си художествено образование, а след това продължих обучението си в Национална художествена академия, София. Вече 18 години съм в столицата, където се чувствам щастлива и свободна.

Спомняш ли си каква искаше да станеш, като пораснеш? 

Не, не си спомням, но нямах любими предмети в училище, а и повечето от тях харесвах за кратко в различни периоди. Това зависеше предимно от учителя.

Има ли човек / книга / филм / събитие, което силно да е повлияло на посоката ти на професионална реализация? 

Като цяло майка ми, която работеше като аранжьор. Като дете израснах в артистична среда в компанията на графици, скулптури и хора с отношение към изкуството. Атмосферата беше ведра. В ателиетата им винаги беше много интересно. Един ден и аз хванах молива и се оказа, че ме бива.

Как би описала стила на твоите творби?

Забавен, разпознаваем, премерен.

Би ли споделила малко повече детайли за твоя процес на работа?

В момента съм част от групата ФОРМАТ, която се състои от шест автора и с които делим общо пространство. Последното e нашето място за срещи, работа и излагане на творби. Не бих казала, че имам типични работни дни. Всеки е различен и зависи от срещите и от ангажираността на останалите. Засега успешно съчетаваме социални с работни дейности.

Работя денем, а размишленията оставам за рано сутрин или късно вечер, когато е тихо и повечето спят. Когато извършвам рутинна работа, не ми пречи да има хора около мен, но за първоначалния стадий на един проект – предпочитам да съм сама.

Възползвам се от разнообразни подходи – понякога започвам направо с материала, без никаква първоначална идея, друг път имам предварителна скица, но в процеса на работа всичко се променя, доразвива и доста често така идват следващите идеи. Най–добрите идеи се раждат по време на работа.

В момента ползвам предимно порцелан и гума, но обичам да разнообразявам с хартия, текстил… Имам идеи за сребро и дърво.

Кои други български дизайнери/автори/артисти следиш и харесваш в момента?

Следя всчки работещи дизайнери в България. Логично, по-отблизо горе-споменатите автори от ФОРМАТ, но от скоро ми правят впечатление Весислава Божинова и Ана Кирякова, която работи в Германия. Имам желание да се появяват повече креативни и интересни артисти с нов подход към дизайна. Винаги когато попадна на някой такъв, се чувствам щастлива и обнадеждена.

С кое професионално постижение досега се гордееш най-много?

Не винаги съм работела за себе си. Това е трудно начинание в нашите условия. През последните шест години имах тежки моменти. Гордея се, че се доверих на инстинкта си и стигнах до тук. Гордея се, че не се отказах.

Какъв би бил мечтаният творчески проект?

Не знам дали е мечтаният проект, но в последно време ми се върти в главата нещо, свързано със социална ангажираност. Проект, в който да се включат повече хора, за да се чувстват полезни, ангажирани, да правят неща, които им харесват (това е най – важното за успеха), да правят неща с ръцете и знанията си и да ги предават на останалите. Това да е свързано и с финансово удовлетворение. Ако направя всички тези неща някой ден, това ще е сбъдната мечта!

Какво ти предстои и какво очакваш да се случи най-скоро в работата ти?

В най-скоро време очакванията ми са свързани с представянето на общият ни проект в Милано (бел. ав. Композиции във Вентура Ламбрате, 14 – 19 април 205). През месец май във ФОРМАТ е представянето на новата колекция бижута – BLICK, която създадохме заедно с Евгения Цанкова – един от шестте автора на ФОРМАТ.