По скалата на престижност Red Dot Award е абсолютният критерий за качество, популярност и успех. Тук сили мерят както известни марки (Apple, Mercedes, Samsonite, Sony, Miele и много други), така и стартиращи и независими дизайнери.

Red Dot Award служи като професионална маркировка за разнообразните постижения в сферата на дизайн. Наградата е основана по инициатива на центъра за дизайн в Северен Рейн-Вестфалия, Германия през 1955 г. 60 години по-късно Red Dot Award* са по-големи и по-влиятелни от всякога. Организаторите получават около 17 000 проекта от цял свят всяка година. Между 4000 и 5000 от тях стигат до специално наетите халета в Есен. Там 38 независими експерти щателно изпробват и решават кои продукти да получат червена точка и кои от тях да имат допълнително отличие – най-добри в категория – Best of the Best.

Анализът се извършва по критерии като степен на новаторство, функционалност, очевидно качество или екологична обоснованост. Наградата за продуктов дизайн е разбита до 31 категории като кухни, уреди за дома, отоплителни системи, осветление, къмпинг екипировки, игри и забавление, спорт, музикални инструменти и други.

И преди сме ви срещали с Валентин Водев (повече тук). Пет години по-късно впечатление прави трайният успех и последователност в развитието му. Валентин е все така обран откъм гордост и хвалебствия, усмихнат, базиран във Виена, но вече баща и с увеличен екип. От години той се занимава с дизайн на мобилни съоръжения (бебешка количка със скейтборд, компактна детска количка, която влиза в чанта за лаптоп, триколка със специална система на управление) и заслужено е трикратен носител на международната награда за дизайн на велосипеди (International Bicycle Design Award). Първият прототип за VELLO bike Водев подготвя, когато решава да пътува до Куба и да обикаля страната с велосипед така, че сгъваемата опция на колелото да не ощетява останалите му функции като стабилен корпус, мощно, удобно и скоростно возило и, разбира се, висока дизайнерска естетика.

VELLO bike е завръщане към основните функции на едно колело. Кои бяха мотивите ти с какво VELLO е по-различен от подобни модели на пазара?
Имаше два фактора, които изиграха основна роля. Неелектрическият велосипед предоставя независимост и свобода. Сгъваемата функция пък дава адаптивност към всяка ситуация. Отличителното за VELLO bike е, че се сгъва за секунди, без да се развива нищо и без да изглежда като сгъваем велосипед. И не отстъпва като бързина и начин на каране на един бегач или стандартен размер колело. Предният венец на предавката при педалите е значително по-голям от този на едно нормално колело и това компенсира разликата в големината на гумите. Така малкият им размер допринася за повече маневреност, което е предимство в града.

Очакваше ли такъв положителен завършек на кампанията в Kickstarter (от поисканите 15 000 щатски долара, проектът събира 30 170)?
Това е страхотен начин за финансиране на нов продукт. Не само заради парите, но и заради реалния барометър дали твоят е добър и дали има потенциал да се наложи на пазара. За успешния край на кампанията основна роля имаше и подготовката, която продължи интензивно няколко месеца.

Четете пълния текст и интервюто ни с Валентин Водев в LIGHT.