Избрахме осем творци от различни артистични сфери и ги поканихме да излязат от познатата територия на ежедневната си работа, за да се впуснат в експерименти с новите технологии на 3D принтиране. Резултатите са показани в специално подготвената изложба “Вариации на 3D принтиране” за седмото издание на международния фестивал ONE DESIGN WEEK 2015. Участниците са Wolfram (студио за проектиране и производство на осветителни тела), funkt (архитектурно студио), студио tochka & tochka (порцелан), Archabits (архитектурно студио), Светлана Мирчева (съвременно изкуство), Виктор Павлов (бижута), Катерина Сербезова (бижута) и Conveyer (архитектурно студио). Техен домакин бе работилницата на B2N, която им предостави възможност да развият своите идеи.

АРХАБИТС

3D принтер: Mcor IRIS
технология: Selective Deposition Lamination (SDL)
материал: хартия

Представете се – с какво се занимавате?

Ние сме Анастас и Бистра от Archabits. Занимаваме се с архитектура, интериорен и продуктов дизайн.

Какъв е вашият стил и с какви материали и технологии най-често боравите?

Не можем да самоопределим стила си, но той е естествено продължение на всичко онова, което харесваме и правим – музика, цветове, хобита. Най-често работим с дървесина, като се опитваме да изпробваме и нови видове и технологии за обработка. Обичаме да я съчетаваме с контрастен на нея материал (метал, вълна, стъкло…).

Каква е вашата идея тук?

В изложбата се включваме с втора серия дървени магнитни играчки от серията ESNAF – Бременските музиканти. Избрахме тази изложба, за да я покажем за първи път и да изпробваме специфичното подреждане на животните от приказката чрез 3D принтиране на модела. В изложбата ще покажем как авторите на една идея, могат да използват 3D принтирането, както за прототип и изследване на формите и тяхната устойчивост, така и за демонстрационен модел пред изпълнителя, който ще изработва изделието.

Какво ви хареса в работата с технологията на 3D принтиране?

Хареса ни многообразието от възможности, което дават тези технологии.