Още при първото ни запознанство с Георги Манасиев през 2010 г. бяхме уверени, че му предстои вълнуващ професионален път в сферата на продуктовия дизайн. Пет години по-късно с неприкрита гордост заявяваме, че Odd Matter – студиото, което той и неговата приятелка Елс Волдек основават през 2013 г., представя едни от най-интересните и своеобразни подходи в съвременния дизайн сега. Разговаряме с тях в студиото им в Амстердам, малко след завръщането на двойката от резиденция във вила Ноай, откъдето отнасят и специална награда за серията коркови съдове Floter. В това време вече стягат багаж за Лондон заради участие в груповата изложба Extra Ordinary (20.07 – 22.08.2015). Това е изключително високо признание за работата им, защото галерията се слави с критичния си подбор и е водещо място за референция, що се отнася до съвременен дизайн от творци в началото на своята кариера.

Защо сте добър комплект?

Заради комуникацията, откровеността и доверието. Така успяваме да използваме и да насочим различните си качества и умения в една посока. А и тези качества са ни от полза в разпределението на работата, за да не правим всичко заедно, за да сме по-ефективни и в крайна сметка по-компетентни. Всеки се заема със сферата, в която се чувства добър и наистина знае какво прави и накъде отива. Всичко останало е интуиция и усет.

Кои са предимствата да си дизайнер сега? Недостатъците? Ако можехте да избирате някоя друга епоха, къде бихте отишли и защо?

Предимствата да си дизайнер сега са много. От социални медии, през интерфейс до инструменти за продукция и прототипи. Имаме изключителна палитра от инструменти, които ни дават възможности да сме много по-бързи и ефективни в разнообразни насоки. Може би не сме толкова добри и специализирани в определени умения, защото всичко е все по-лесно, но пък сме много по-продуктивни. Професията на дизайнера вече включва много неща, които дори нямат общо с това колко добър си като дизайнер. Съвсем естествена посока, в която инструментите и уменията ни се развиват. Нямаме никаква представа обаче в коя епоха бихме искали да сме дизайнери. Сега е единственото, което знаем, и всичко останало е спекулация.

Четете пълното интервю на страницата на Under The Line тук.