One Architecture Week е сред най-любимите ни ежегодни градски събития. Това е така не само, защото част от екипа ни е имала честта да се занимава с организацията и програмата на най-големия международен фестивал за архитектура в страната от самото му начало през 2008 г. до скоро, но и защото сме убедени в благотворния ефект на подобни инициативи върху възприемането и усещането за средата около нас, за подбудата да имаме по-красив и качествен начин на живот.

Това е осмото издание на фестивала. Негов директор от 2014 г. е Любо Георгиев – изключително очарователен и отдаден на работата си архитект, който замени Пекин с Пловдив, за да е възможно най-близо до проблемите на града и потенциала му за промяна чрез хората там. Мерве Бедир е в ролята на куратор, а измислената от нея тема е При-общена река.

Програмата на One Architecture Week цели да обхване различни посоки в интерпретирането на един проблем: как реката да бъде припозната отново като важна част от градското ежедневие. Опитът за разгръщане на нейния потенциал от чисто географски до социален е приближен максимално до жителите на Пловдив чрез разговори, намеси, изложби, акции (включително концерти, четения, наблюдение на птици и спортна програма), детска програма и лекционен панел с международно участие. За да се усети по-добре река Марица, значителна част от дейностите на това осмо издание е концентрирана по нейното корито, на специално изградени плаж, сцена и други локации.

И макар още от 6 септември екипът на One Architecture Week да подгрява с разнообразни събития като речни експедиции, прожекции на филми, засаждане на билки, сутрешна йога и партита, официалният старт на осмото издание на фестивала ще е този петък, 18 септември с концерт на Рут Колева на Сцената на река Марица. По този повод зададохме няколко въпроса на Любо Георгиев:

Защо е важно хората да се интересуват от архитектура?
Защото тя ни заобикаля и влияе на нашето благосъстояние. Архитектурата е средата, в която живеем и работим. А да се интересуваме от средата си има значение от чисто обективна гледна точка (тя влияе над нашето физическо състояние), така и от субективна гледна точка (пре-старата човешка нужда да се идентифицираме с нещо: със собствената къща, улица, квартал или град). А в днешно време заобикалящата ни среда е станала повече от всякога и фактор при избора ни за място за живеене и работа. Тоест качеството на средата има пряко отношение към създаването на икономически и социален контекст.

Какво промени в подхода си към фестивала и неговото съдържание тази година?
Не мисля, че съм променял нещо в подхода си, поне не съм осъзнал такава промяна. Започнахме подготовката по-рано от предишната година (тоест още от ноември). В тези 10-11 месеца на подготовка успяхме да подредим доста голямо и разнообразно съдържание. Списанието с програмата ни тази година има цели 8 нови страници. И същевременно по-голямата част от това съдържание е свързано с връзката река-град, основната тема тази година. Това е важно за мен. Не само да правим приятно и информативно събитие, ами да концентрираме максимално усилия по избраната тема, за да има ефект от нашата работа, впоследствие.

Защо формулата на чуждестранен куратор за теб е успешна?
Не съм се фиксирал над чуждестранен куратор като постоянен начин на работа. Опита ми с българските куратори (и аз самия бях куратор през 2011 г.) е много положителен. Важното в случая е намирането на човек, който да има с какво да допълни и развие зададената от нас тема. Тоест да има опит и да има какво да каже. В никакъв случай изборът на чуждестранни куратори за 2015 г. и за следващото издание през 2016 г. не значи, че няма да има повече български куратори.

Какво очакваш да се случи с реката след края на фестивала – планувате ли продължение на намесите и програмата под друга форма?
Плануваме да търсим партнори, които да продължат някои от намесите: Плажът, Градското градинарство, Водовъртеж. За някои от тях вече има проявен интерес. Самите ние обаче няма да продължим с вече създадените намеси. Не ни е това целта. По-важно е за нас фестивалът да подейства като искра, която да запали ентусиазма и въображението на хората, за това за какво може да се ползва реката. Очаквам след ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА хората в Пловдив, а и тези посетили фестивала от други градове, да имат повече желание и да са видели повече примери за това как реката отново може да играе роля в техния живот.

Как се създават общности?
Само ако знаех верният отговор! Ами трудно. Но при всички случаи с откритост в намеренията, с постоянство, с търпение (много!), с търсенето на контакт, с обсъждане, с достигането на баланс между различните желания и амбиции. Това са все неща, които не са много типични за средата в България. Но пък и нещата в България вече са толкова динамични, че аз имам щастието да срещам обнадеждаващ брой хора, които показват, че може да се създават общности.

One Architecture Week – пълната програма е тук.
Фестивалът продължава до 27.09.2015 г. в Пловдив.