От пръв поглед се впечатлихме от работата на Цветислава Колева. Нейните силни визуални хартиени обекти под формата на маски, животни и птици са изрязани и отчетливо аранжирани от добре подбрани листове хартия в монохромни цветове. След сътрудничеството ни с Цвети по Museum of Less Ordinary vol. 1, сме наясно, че пред младата дама се простира дълъг творчески път.

Представи се:
Казвам се Цветислава Колева и се занимавам с Paper art и графичен дизайн. Родена съм в София, където завърших Рекламен дизайн в Националната художествена академия. Любовта ми към хартията се появи още докато учех. Тогава случайно разбрах за конкурса Second Skin на Arjowiggins (един от най-големите производители на ефектни хартии в света), в който дизайнери от цял свят бяха предизвикани да изработят хартиени маски. Реших да се пробвам и аз и от тогава не съм спряла да работя с хартия.

Каква искаше да станеш като пораснеш?
Не си спомням. Помня, че от малка рисувам и винаги изкуството е било част от живота ми. Не съм израснала в артистична среда, но семейството ми винаги ме е подкрепяло и насърчавало да продължавам да се развивам в тази сфера.

Има ли човек / книга / филм / събитие, което силно да е повлияло на посоката ти на професионална реализация?
Може би дядо ми. Още от малка ме водеше на уроци по рисуване и мисля това оказа голямо влияние върху мен. Днес, работата ми е силно повлияна от различни дизайнери и артисти. Може би най-голямо вдъхновение и мотивация намирам в работата на другите.

Как би описала стила на твоите творби?
Цвят и детайл. Това ги кара да оживяват. Харесва ми да взимам конкретен обект и да го пречупвам през собствения си поглед.

Би ли разказала за твоя процес на работа?
Всичко започва с някоя друга скица. Често нахвърлям разни идеи, които ми се завъртат из главата като понякога от тях се изгражда и цялата концепция за даден проект. Много важна фаза в процеса на работа е проучването на конкретната тема. След като придобия достатъчно информация по нея, започвам да скицирам и да изграждам макети-чернови, за да изпробвам сгъвката или техниката, която съм решила да използвам. Чак след като съм доволна от резултата, започвам работата по реалния обект. При работата с хартия, трябва внимателно да се обмисли всеки следващ ход, тъй като веднъж като се среже, няма връщане назад. Често обичам и да експериментирам като оставям материала да ме води, така понякога се получават много интересни работи.

Кои други български дизайнери/автори/артисти следиш и харесваш в момента?
Има толкова много талантливи български автори и гледам да следя възможно най-много от тях. Много ми допадат работите на Калоян Тошев-МZK, Trash lovers, Нева Балникова, Калоян Илиев- Кокимото, Вито Валентинов, Точка Спот, Светослав Станков, 140 Ideas, както и брандовете Shevitza и Sharka Tiles.

С кое професионално постижение досега се гордееш най-много?
Всеки следващ проект е повод за гордост, тъй като чрез него надграждам и добивам все повече опит и знания.

Какъв би бил мечтаният творчески проект?
Може би аранжиране на витрини.

Какво ти предстои и какво очакваш да се случи най-скоро в работата ти?
Надявам се да имам възможност за повече колаборации с други дизайнери и артисти.