Волен Валентинов, един от хората зад българската дизайн група „Черга“ и в миналото част от екипа на студио All In, е успешен млад продуктов и интериорен дизайнер. Талантът и находчивостта му го тласкат към нови хоризонти и преди месец той обяви собствена марка за дизайн.

Voood е логична стъпка в развитието на всеки дизайнер, а Волен вярва в успеха на своята марка, защото тя предлага добра услуга в комбинация с качествени готови продукти. Стремежът му е да продължи да работи с естествени материали, но да ги съчетае в производството с възможностите на новите технологии. Като основен проблем за бизнеса обаче той вижда липсата на пазар за продуктов дизайн в България. Единствената работеща платформа за предлагане на роден дизайн според него са дизайн базарите, затова той с удоволствие участва в тях. Този уикенд може да се запознаете с Волен и най-новото от Voood – серия 3D принтирани лампи, на базара Cosmos Design Market.

Продуктовият дизайн в България създава отделни продукти, но те не влизат в производство. Как се справяш със спецификата на пазара ни?
Компаниите тук не рискуват, не експериментират, нямат си лаборатории към тях и не възлагат отделни процеси към дизайнери. Те разчитат на сигурните печалби, защото знаят, че определен модел се продава, а новите и иновативни подходи трудно се интегрират. Масово потребителите избират най-евтиния вариант. Все пак има и аудитория, която оценява по-качествените продукти, заради добрите материали, изработката и естетиката в тях. Обикновено тези клиенти поръчват директно от дизайнерите, а пък дизайнерите от своя страна намират производител и правилната технология, за да реализират желания продукт. Този начин на работа не предразполага да се стигне до масовия производител. Основните печалби в областта на дизайна идват от правенето на интериори за частни лица.

С какво Voood е по-различен?
С това, че ще се фокусира върху новите технологии и иновативни подходи в обработката на основните материали, както и 3D принтиране, в комбинация с материали, които се използват от векове, като глина, метал и дърво. Студиото прави нововъведения в дизайна, но не обръща гръб на класическите материали и похвати.

Четете пълния текст и интервюто ни с Волен Валентинов в LIGHT