Almost е нова марка български мебели, създадена от младия архитектурен колектив от София DontDIY, който успешно рафинира представата за семпли дървени предмети и ги предлага за масово производство. Архитектурно бюро DontDIY е основано през 2011 г. от Светослав Мичев, Стeфан Минков и Христо Станкушев в София, по-късно към екипа се присъединява арх. Антонина Илиева. Може би познавате работата им като проектанти на интериори (популярното betahaus.sofia споделено работно пространство) и ангажирани с градски каузи архитектурни будители (One Architecture Week 2014, проект Топлоцентралата). Преди да обединят професионални сили, те трупат опит в архитектурни студия със сходна идеология – Христо и Светослав в aedes studio, а Стефан в I/O архитекти. Подобно на много други архитектурни бюра тримата съдружници освен с чертаенето на скици за интериори и сгради, се занимават сериозно и с направата на специално поръчани мебели. Още през 2013 г. те успяват да представят част от тези свои прототипи на международни събития и да съберат позитивна реакция. Това ги мотивира да се впуснат в изследване на начини да минат на следващо ниво в експериментите със стилни, фино пипнати и качествено завършени предмети, а именно – масовото производство. През последната една година те се посвещават на процеса на разработване на стартираща серия, търсене на производители, проби с плоско пакетиране, изграждане на уеб сайт и он-лайн магазин. Сега DontDIY и тяхната дизайнерска марка Almost са на финалната права и с приятна тревожност правят последни тестове преди лансирането й през декември.

Появата на Almost е оптимистично отваряне на досега дори неоткрехвана врата към нови територии на серийното производство мебели с висок дизайн от български автори на достъпна цена. Малцина тук имат куража да се впуснат в подобно приключение. Причините са комплексни – от липсата на сериозна инвестиция и опит, през трудната комуникация с производителите и нуждата от постоянен качествен контрол, до непредсказуемостта на потребителите. Описаният контекст превръща начинанието на DontDIY в смело завоевателство на непознати територии. Вкарвайки стриктен и ефикасен подход, стилен и възприемчив дизайн, плоско пакетиране, местни материали и производители, но глобални пазари и естетика за международна аудитория, те постигат онзи изплъзващ се баланс между високото качество и поносимата цена.

Първоначалното предизвикателство пред архитектите е вече разработените прототипи на мебели от интериори, както и нови идеи, да се унифицират в обща линия, адаптирана за плоско-пакетиране и серийно производство. Избират шперплат и масивно дърво като материали в основните им цветове. Техните партньорски фабрики се намират в Кюстендил и Ботевград. DontDIY са приятно изненадани, когато единият успява да възпроизведе без грешка от първия път идеята им за стол с подлакътници. “Познавайки 95% от фирмите в София, никой не ни предложи, това което търсихме. Серийното производство няма нищо общо с единичните поръчки,” обясняват те. Стартовата им линия се състои от няколко основни мебели – стол с подлакътници в два цвятa, маса тип бюро или за хранене, ниска масичка, етажерка на колела и модулни рафтове за стена. Те съчетават умното и с внимание към детайлите проектиране с качественото производство. Това са вещи за сантиментално привързване, които се ползват с удоволствие, стават красив функционален акецент в интериора и остаряват бавно и почтено.

“Със сигурност ценим дизайнът, който е много помислен, много качествен, прави силно впечатление, но на цена, която по-скоро звучи изгодна. За нас е важно да използваме фактът, че сме базирани в България. Съответно не смятаме, че нещата ни трябва да се продават на безценица,” обясняват избраният подход те. Столът с подлакътници от масивно дърво е 185 Евро без ДДС, например. Тази примамлива сума за дизайнерски стол се дължи най-вече на производството в България, където мебелните фабрики вече 20 години се борят да предложат най-ниски цени в Европа. DontDIY смятат, че производителите притежават конкурентоспособна база и опит, но им липсва добавената стойност на дизайна, за да достигнат до други потребители.

Профиълът на потребителите на Almost са хора с отношение към вещите и с нормални финансови възможности. “Не предвиждаме да залеем пазара с хиляди бройки, все пак тези вещи трябва да предизвикват емоционална привързаност и да носят посланието на дизайнерски продукт.”

Докато търсят свое място с витрина, което да е пригодимо за офис и шоурум, Almost ще бъдат разположени в СКЛАДА (пространството за дизайн и интериорни решения на ул. Бенковски 11). Освен пазарни канали в България, DontDIY проучват такива и в останалата част на Европа и по-конкретно в Германия. Архитектите смело и сериозно излизат извън зоната си на комфорта на проектиране на интериори и сгради и впускане в производство и продажби на мебели. “Но нашата цел не е да се разрастнем бързо и да се продадем. А по-скоро устойчиво да превърнем тази дейност в регулярен месечен приход, за да имаме финансовата сигурност да избираме проектите, по които работим.”

DontDIY вече имат няколко готови разработки, които искат да модифицират в по-богата и цялостна палитра за Almost в близко бъдеще. Със свои съмишленици обсъждат производството и на детски мебели както и на по-специфичните такива за дизайн мислене.

Запитвания за поръчки на мебели Almost от декември 2015 във Фейсбук и на уебсайта им тук

Фотографии: Александър Станишев

Текстът е първо публикуван в рубриката ни в LIGHT.