Поводите да представим Виктория Нешева са много: тя е графичен дизайнер, чиято работа следим и ценим от няколко години; поддържа своето студио Good Monday и марката за симпатични илюстрирани герои под формата на картички, плакати, текстилни кукли и възглавници A Forest Story и е автор на визуалната идентичност на събитието на HARMONICA Диви и красиви: събрани от Harmonica, чието първо издание се случи по повод 14 февруари. Вики е от Плевен, но вече десет години живее в София. Намираме я в кафенето, където почти всеки ден стартира с капучино и план за това какво й предстои да свърши като задачи.

Как и кога започна да се занимаваш с графичен дизайн? Къде си учила? Коя беше първата ти работа?
Повлиях се много от едно пътуване до Германия, когато бях на 16. Брат ми (б.а. Андреан Нешев от Poststudio) учеше там тогава и посетихме The Kunstakademie Düsseldorf в ден на отворените врати. Бяха представени студентски работи от различни сфери на дизайна и изкуството. Впечатлих се от мащаба на творбите и усетих вдъхновението от това да бъдеш артист и да създаваш. След тази обиколка бях сигурна, че искам да се занимавам с изкуство. А по-късно разбрах, че графичният дизайн е това, в което искам да специализирам. Завърших Нов български университет, направление визуални изкуства.
Първата ми работа беше в Banda Design Studio – студио за визуална комуникация в София. Там научих много за процеса: от творческата концепция до производството на рекламния продукт. Портфолиото ни от клиенти беше разнообразно: от корпоративни до малки бизнеси, което ми помогна да натрупам известен опит и гъвкавост.

Какво или кой най-силно е повлиял на посоката ти на професионална реализация?
Най-много са ми повлияли и ми влияят хората около мен, приятелите и семейството. Брат ми Андреан, който също се занимава с графичен дизайн. Нико е човекът, който ме подкрепя и вдъхновява. А с Деляна споделяме работния ден. Заедно постоянно мислим нови проекти. Едно ново начинание, което започнахме, е A Forest Story. Това е лейбъл за детски играчки, който ще продължим да развиваме през 2016 г.
Значещо събитие беше и когато спечелих конкурса за лого за Първото българско биенале. Някак тогава повярвах, че може и да ми се получи.

Би ли разказала за твоя процес на работа? Работното ти място, рутина, любими ритуали, внезапни разходки, материали и технологии, инструменти, без които не можеш…
От три години работя на свободна практика, което ми дава свободата да сменям постоянно работното си място. Рутината не ми е присъща. Успявам да се съсредоточа, където и да съм (освен вкъщи). Компютърът е с мен постоянно – и на морето, и в планината. Напоследък ми се иска да имам ателие, където спокойно да мога да експериментирам. Опитвам се да балансирам между работата, свързана с графичния дизайн, и A Forest Story.

Кои пет сайта би препоръчала като твои най-любими?
http://www.peopleofprint.com
http://www.manystuff.org
http://freundevonfreunden.com/
http://mermagblog.com
http://www.itsnicethat.com

Имаше ли определен момент, в който осъзна, че си успяла?
Трудно е да се каже какво е да си успял… Но да кажем, че съм спокойна, защото правя това, което обичам. Също да създавам играчките A Forest Story носи голямо удовлетворение.

С кой проект се гордееш най-много?
SlowLow партитата, защото бяха забавни, а и имах пълна свобода за дизайна.
Balance на Вито Валентинов, където бях поканена да участвам по графичната част.
Също и съвместната ни работа с Музея за съвременно изкуство САМСИ през последната година.

Кое е най-голямото предизвикателство/някои от трудностите да се реализираш в творческия сектор в България?
Мисля, че всички клиенти подхождат доста различно към дизайн проектите, независимо дали са в Германия, Америка или България. Всеки нов проект е предизвикателство и е трудно докато не им спечеля доверието.

Кое те мотивира да продължаваш да правиш това, с което се занимаваш?
Винаги има нови предизвикателства, дори и в най-малките проекти. А и носи удовлетворение, когато видиш труда си реализиран.

Какво ти предстои и какво очакваш да се случи най-скоро в работата ти?
Ще продължа да развивам A Forest Story и Good Monday Studio. Вярвам, че ме очакват много интересни проекти тази година.