Сътрудничествата се случват всеки ден под различна форма. Но когато в малък стартъп са ангажирани майка и дъщеря, връзката е по-силна, а вложените усърдие и любов – по-големи.
Представяме Lambent – семеен български бранд за килими, които са 100% ръчно направени, от 100 % вълна от България, с техника плъстене. Марката съчетава съвременен дизайн с древни текстилни техники не само през продуктите си, но и с всичко, което гради като послания през уеб сайт и специални изяви. Силно симпатичният бранд съществува от края на 2015 г. и впечатлява с единството на посланието си – чисто, близо до природата, уютно и уникално. „Надяваме се килимите на Lambent да носят любов в домовете на хората, които ги изберат, така както са създадени.“ е мотото на основателките Татяна и Нуша Спирови.

Представете се:
Татяна: Ние сме майка и дъщеря, и близки приятелки. Беше интересно да започнем нещо такова заедно. Това, че Нуша повярва в моята мечта, помогна тя да се случи. Помогна ни и фактът, че очите ни гледат на света по един и същи начин и винаги търсим красотата в него. За нас това начинание се превърна в нова връзка между майка и дете и едно място, в което душите ни се радват, а това е толкова важно в днешната реалност.
Нуша: В момента ни намирате в Плевен, където е ателието на килимите Lambent. Обсъждаме дизайна за новите продукти и обмисляме работа с нов вид българска вълна. Ние се опитваме да съчетаваме усещането за ръчно изработен продукт, дело на майка ми и дигиталното му представяне – начинът, по които той достига до домовете на нашите клиенти – това, за което се грижа аз. Всяка от нас си има и други интереси. Майка ми се е занимавала дълги години с мода и оттам идват познанията й за текстилните материи и технологията на изработката им. А аз съм проектен мениджър в Дарик радио и работя по различни предприемачески инициативи, свързани предимно с технологии. И за двете ни Lambent е вдъхновение и начин „да излизаме от релсите“, да търсим предизвикателства, да творим – аз въображаемо, а майка ми с ръце.

Кога се роди идеята за LAMBENT? Кое провокира появата на марката?
Татяна: Всичко започна с избора ми на подарък на Нуша за Коледа преди година. Това беше ръчно изработен български шал, направен от коприна и вълна. Красотата, която излъчваше, ме провокира да се поинтересувам за техниката, с която е направен. По този начин се докоснах до хора, които вече са завладяни от магията на плъстенето и създават различни продукти от вълна.
Нуша: При мен всичко беше естествена реакция на първите неща, които създаде майка ми. Усетих го като нещо близко, нещо необикновено, което трябва да бъде споделено. Така си помечтахме да създадем възможност тази магия на стар занаят по един по-интересен начин да се настани удобно в съвременния живот. И ето че Lambent e факт вече повече от половин година.

Защо килими?
Татяна: За мен килимът е топлината на един дом така както огъня. Килим се прави трудно с такава техника и за мен е предизвикателство. Това, че никой не ми е показвал как се създава плъстен килим, превръща процеса в тръпка. Така сама открих тайната на плъстенето стъпка по стъпка. Дори първия килим, който съм видяла на живо е този, който сама съм създала – „Каменната река“. Тогава разбрах, че срещата ми с това изкуство е като срещата с първата любов – остава в теб завинаги. Разбира се преди да започна се отдадох на месеци проучване на техниката, похватите, детайлите, материалите.
Нуша: Преди няколко години имахме една семейна шега, провокирана от книга, която прочетохме и двете. В нея бе представена житейска история за жена, която напуска всичко познато, рутината и заминава за Казакстан да тъче килими. Когато ежедневието по някакъв начин натежаваше на майка ми и тя се шегуваше, че иска да замине за Казахстан и да прави килими. Това по някакъв начин се превърна реалност, но съм щастлива, че се случва в България.

Kакво стои зад името?
Татяна: Бяхме на концерт в един столичен клуб и си говорихме за това как името на нашия общ проект трябва да изрази емоционалното ни усещане за това, което създаваме. Искаше ми се да се казва „агънце“, а Нуша асоциира lamb (от английски) с дума от любимия й италиански l`ambiente, което е заобикаляща ни среда. И там, под ритъма на приятната музика се роди името Lambent.
Нуша: LAMBENT означава мек, грейнал, което също е вид послание към домовете на хората, където отиват нашите килими.

Колко време отнема направата на един килим? Откъде набавяте материалите?
Татяна: Времето за изработката на един килим зависи от неговата дебелина, размери и шарка. Всеки път е различно, защото всеки килим е уникален. Понякога отнема дни наред. По време на изработването на килим ми се случва да отивам нощем в ателието, за да направя нещо допълнително. Със сигурност това е един творчески процес, който се приживява емоционално. Използвам българска родопска вълна, защото за нас е важен пътят, който тази вълна изминава, за да достигне до нас. Интересуваме се как се преработва и от кого, преди да се озове в ателието ни, готова да се превърне в красив килим.

Защо държите всеки килим да е придружен от история – това ли е посланието, което искате да остане у хората, или това по-скоро са част от вдъхновенията при създаването му?
Татяна: За мен е важно клиентите ни да усещат моето вдъхновение и да го разпознават, виждайки килима.
Нуша: Lambent предлага колекции от тематични килими, всеки от които има специално име и послание към него. За мен това е още една частица вдъхновение, но предадено с думи. В интерес на истината обаче искахме да намерим още един начин продуктите ни да докосват хората. Хубаво е да знаеш, че това, което притежаваш има история зад себе си.

Какъв е процесът на работа за всеки килим? Какво е работното ви място, някои от вашите любими ритуали, внезапни разходки, материали и технологии, инструменти, без които не можете…
Татяна: Различното тук е, че не се използват специални технологии и машини. Трябват вълна, топла вода и сапун. И здрави ръце. И много любов. И желание да рисуваш с вълната.
Процесът най-общо казано се състои в редене на вълната,създаване на шарката, мокрене с вода. И тогава започва плъстенето, при което с ръце помагаш на вълнените влакна да се приближават едно към друго, чрез валяне. Преди да започна да работя по даден килим си имам малък ритуал, при който му пожелавам да донесе здраве и любов на дома, в който отиде.
Нуша: Любимият ми момент е, когато върху всеки килим майка ми поставя ръчно (с техника иглонабиване) малката ръкописна буква „а“ – „а“ като начало, „а“ като агънце, „а“ като автор. За всеки килим правим и специален текстилен калъф с ръчно избродирано лого на бранда.

Кои са някои от начините да черпите вдъхновение и да си го набавяте постоянно?
Татяна: Най-голямото ми вдъхновение е природата и всичко, което тя е създала. А тя е навсякаде около нас.
Нуша: Радвам се, че с Lambent подхождаме смело с дизайна на всеки килим, което го прави уникален. Това са и вдъхновенията, които търся около себе си – в работата на дизайнери, работещи с плъстена вълна и създаващи великолепни неща. Например Christian Juhl и неговите столове с плъстена вълна или Janice Arnold и нейните текстилни инсталации, друг пример е холандката Beatrice Waanders и смелите й дизайнерски продукти.
С други думи, когато става дума за Lambent, обикновено търся необикновеното.

Кое е най-голямото предизвикателство да се реализирате с нишов продукт в България?
Нуша: Предизвикателство е да правиш нещо, което никой друг в България не прави, или поне не по този начин. Още повече, че в днешно време много малко хора знаят нещо за плъстенето като техника, дори за вълната като качества. Както всяко изкуство, понякога е трудно то да бъде преведено на по-разбираем, масов език. Но за щастие това не е и нашето желание. Lambent е малък семеен бранд и нямаме амбициите той да се превръща в масов бизнес. Бихме искали винаги да можем да посвещаваме време на всеки продукт, на всеки клиент и целият процес да е специален.
Опитваме се да споделяме с хората повече за процеса на изработка, за предимствата на вълната като материал, да поднасяме новостите около бранда по интересен начин, да провокираме, да се развиваме в професионализма си относно маркетинговата част на нещата. Но винаги се стремим към личния отпечатък и отношение. Виждаме как това се оценява от хората, за които създаваме килими и това ни прави щастливи.
Към момента сме се концентрирали върху българските клиенти, но мислим и в други посоки. Развиваме бранда и чрез канали като Etsy, Pinterest, Vimeo, а скоро уебсайтът ни ще има и английска версия и ще достигне по-голяма аудитория.

Кои са някои от вашите поддръжници и клиени?
Нуша: Опитваме се да изграждаме лична връзка с нашите клиенти. Подхождаме с всеки индивидуално и дори съм много щастлива, когато имам възможност лично да поднеса изработен килим на клиент. Радвам се, че повечето хора, които избират Lambent са интересни като личности, като занимания. Виждаме как те търсят красотата, уюта, уникалността, а не просто един килим. Вече имаме блог на нашия уебсайт и там ще разказваме техните истории.
Татяна: Хубаво е, че още от самото начало решихме да развиваме и модела „Направи си сам“, чрез който всеки може да участва в процеса по създаване на дизайн на неговия килим от Lambent. Така сме по-сигурни, че килимът е не само уникален, а и създаден специално за неговото пространство.

Къде бихте искали да видите килим на Lambent?
Татяна: Мисля, че ако някой е пожелал килим Lambent в своя дом, то значи този дом го заслужава.
Нуша: Искахме да видим наш килим в laika.bg, защото ни харесва подходът им към продуктите, които представят. В момента наши килими могат да бъдат намерени в техния прекрасен шоурум, защото да видиш килим Lambent на живо е много по-въздействащо. Надяваме се скоро да се открият и други възможности да показваме на живо нашите продукти.

Кои пет сайта бихте препоръчали като ваши най-любими?
Нуша: И двете обичаме да следим различни блогове и онлайн издания за интериорен дизайн, като можем да откроим нежността и прецизността към детайла на скандинавските такива. Като цяло мои любими са: myscandinavianhome.com, decordots.com, design-milk.com, apartmenttherapy.com.
Но бих препоръчала и theselby.com, където можеш да намериш и уникални истории за различни творци и техните домове. Както и едно място, което посещавам отскоро – freundevonfreunden.com
Татяна: Аз следя с удоволствие 79ideas.org и weheartit.com.

Какво ново предстои на Lambent?
Татяна: Започнахме колекция „Сезони“, от която са готови „Есен“ и „Зима“, след броени дни ще представим „Пролет“. Скоро ще покажем и нови килими от колекцията „Цветно“. Междувременно работим по индивидуални проекти по дизайн на наши клиенти. Ще е страхотно, ако скоро започна работа и по и нова черно-бяла колекция от Lambent, която да е вдъхновена от геометрични форми.
Нуша: През месец май в Склада ще имаме концептуално събитие, на което да покажем някои от килимите в различните колекции, да разкажем на живо за процеса по създаването им. Ще се опитваме да провокираме с ново интересно видео съдържание и нестандартни кампании за всяка колекция. Ще развиваме и блога ни, където ще разказваме куп вълнени истории, ще споделяме повече за техниката на плъстене, за предимствата на вълната като материал, дори за дизайнери по света, които се занимават с плъстене в различните му форми. Вдъхновена от инициативи като Campaign for wool, London Wool Floor Show, в перспектива мисля и за формати, които да разкрият света на вълната и нейните качества пред по-младата българската аудитория.