Любовта е онази мощна сила, която винаги е вълнувала хората, независимо от време, пространство и място. Музикантите я възпяват в песни, художниците я обезсмъртяват в картини, а редакторите на The New York Times майсторски я канализират в завладяваща милиони читатели по цял свят рубрика Modern Love вече 12 години.

Modern Love се появява за пръв път в неделята на 31 октомври 2004 г. по идея на редактора на Sunday Styles в The New York Times – Трип Гейбриъл. Той кани Даниел Джоунс и съпругата му Кати Ханауър, автори на популярните книги за стреса от поддържането на успешен брак The Bastard on the Couch и The Bitch in the House, да поддържат рубрика с есетата за радостите и тревогите на любовта. Първата публикувана история е на Стив Фридман, който разказва за провала в отношенията си с жените.

Динамичните времена във връзките между хората са отразени в красиво написани и силно емоционално въздействащи истории от различни точки на планетата. Обединяваща е темата за любовта, как да я открием и как да изградим трайни взаимоотношения. Непроменени остават и очакванията на хората спрямо истинската любов – тя трябва да се усеща лесно и естествено въпреки придружаващите я проблеми и фактът, че животът е пълна бъркотия.

Процесът на подбор на текстове е труден, a въздействието им – мащабно. На месец Даниел Джоунс получава около 600 предложения, от които трябва да избере само четири. Есето To Fall in Love With Anyone, Do This достига до над 10 милиона читатели и чрез придружаващата го кратка анкета успява да ангажира 16 милиона души, които сумарно прекарват 160 години в четене на тези две страници. Това е и най-четената статия изобщо в The New York Times за 2015 г.

Modern Love се движи от редактора Даниел Джоунс и заместник-редактора на Styles секцията. През годините рубриката има и своя видеоверсия с участието на различни режисьори и илюстратори, а работата им е номинирана за Emmy. В момента обаче е спряна за неопределен период. Най-новото покрай Modern Love e подкастът, който стартира преди няколко седмици и за своето кратко съществуване не е излизал от тoп 5 на iTunes. „Може би съм предубеден, но за мен подкастът е феноменален“, признава пристрастието си Джоунс.

Браян Рай (Brian Rea) е дългогодишният илюстратор на Modern Love, а неговите творби са неотменни придружители на историите. Те са интелигентни, игриви и красиви и са определящи за възприятието и идентификацията на рубриката толкова, колкото и есетата. Браян Рай има отчетлив стил, който прилага в създаването на своите дизайн и рисунки за книги, стенописи, модни сесии, плакати, музикални видеа и списания. Те дефилират в медии като Playboy, Vanity Fair, The New York Times, The Atlantic Monthly, Time. Сред верните му клиенти са Marni, Herman Miller, Kate Spade, Honda, Billabong, Random House и MTV. Той се изявява и в изложби, а отскоро преподава в Art Center College of Design в Лос Анджелис. Успяваме да се свържем с Браян Рай, тъкмо когато се завръща от Стокхолм в дома си в Лос Анджелис.

Как и кога започнахте да рисувате?
Като малък рисувах постоянно. Моите родители не бяха изявено артистични, но пък ме подкрепяха силно. Изучавах илюстрация в Maryland Institute College of Art. Моята първа работа беше в гимназията – правех рисунки на гърбовете на дънковите якета на съучениците си, най-вече лога на известни рок групи. Def Leppard ми бяха специалитет.

Прочети цялото интервюто в LIGHT.