Съвпадението е преднамерено, а посланието – еднозначно: точно когато бъдещето на планетата изглежда по-разклатено от всякога с унищожителни военни конфликти и екологични катастрофи, архитектурата заявява своите оптимизъм и вяра, че има решения и те вече се прилагат. Двете най-знакови и важни събития за дисциплината в световен мащаб: наградата Прицкер (Pritzker Architecture Prize) и Венецианското биенале (Venice Architecture Biennale) през 2016 г. се обединяват около личността на Алехандро Аравена – архитект, чиито мощни заряд, интелект и размах прокарват нови пътища за професията.

Аравена съчетава на пръв прочит трудно съвместими характеристики – задълбочена академичност и гениални проекти от висок клас строителство с прагматично и простичко търсене на решения за нискобюджетни социални градски проблеми, които показват нови и съвсем смислени параметри за архитектурата.

Алехандро Аравена (48 г.) от Сантяго де Чили твърди как винаги е усещал, без да го осъзнава, че е иска да стане архитект. Като бъдещ студент е имал бегла представа за дисциплината и не е разпознавал имената на нейните революционери, като Мис ван дер Рое например. Но на приемните документи в университета за свой първи избор посочва архитектура, последван от танц и флейта, „които бяха моят начин да се пошегувам“.

Отношението на Аравена да не се взима насериозно е важна част от професионалното му развитие, защото му дава гъвкавостта да уважава мнението на хората, които ще ползват сградите му – абсолютна рядкост в егоцентричния климат по върховете на архитектурата.

Сградите на Аравена са, нескромно казано, впечатляващи. Серията от постройки за Католическия университет на Чили например като UC Innovation Centre (2014), Математическото училище (1999), Siamese Towers (2005), Медицински факултет (2004) са сред доказателствата за реализирането на високоестетически сгради с иновативни подходи. Съобразяването с местния климат и стремежът за енергийна ефективност чрез фасади и етажни планове, щедра естествена светлина и места за срещи показват как Аравена познава добре материалите и строителството, но и силата на архитектурата да общува на няколко нива.

Прочети цялото интервюто в LIGHT.