В своята най-добра роля дизайнът е носител на оптимизъм, на внушението, че светът може да е по-различен и да се развива към по-смислено и ценно бъдеще, че дизайнът предимно подпомага този прогрес. Вглеждайки се в работата на Studio Swine (Super Wide Interdisciplinary New Explorers), е по-лесно да повярваме, че това е възможно.
Английско-японският съюз между архитектката Азуса Мурками и художника Александър Гроувс съществува от 2011 г. и от самото начало смайва света с удивителния си подход към дизайна. Младата двойка поема по неконвенционален професионален път – този на дългите проучвания, на сериозното обвързване със социален и културен контекст, на висококачествените резултати с интелигентни внушения, които се постигат както чрез луксозни предмети, така и чрез решения на конкретни нужди и проблеми. Двамата обикалят света в постигане на тези цели.

Новината, че 80% от пластмасата в морето идва от сушата, от реките или от завихряни от вятъра боклуци ги отвежда на брега на Атлантическия океан. Там Азуса и Александър придружават рибарите на техните корабчета и събират пластмасови отпадъци. Сортират ги по цвят и с минилеярна ги претопяват още докато са на кораба. Получената сплав се оформя между простички калъпи, сглобява се и така още на палубата се раждат неповторимите табуретки Sea Chair. А на сайта на студиото има ясни инструкции как всеки сам да направи подобен стол.
Can City е резултат на няколкомесечен престой в Сао Пауло, където двамата наблюдават навиците на хора и ритъма на града, за да предложат начин за рециклиране на множеството изхвърляни ежедневно метални кутийки от напитки. Studio Swine изгражда компактна количка за претопяване и отливане на столчета в движение и на улицата.

Прочети цялото интервюто в LIGHT.