През 2015 г. група ентусиасти от Чехия се захващат с амбициозната задача да създадат архив от истории, документиращи случващото се в дизайна в Европа. Дарина Завадилова (движещата сила на фестивала designSUPERMARKET) и колективът ОKOLO – Адам Щех (селекцията на теми) и Матей Чинчера и Ян Клос (визуален език на проекта) – създават интернет сайта European Design Stories. По-късно към тях се присъединяват фотографът Томаш Сучек и операторът Ян Рибак – главните виновници за добавената стойност на силните интервюта през качествения фото- и видеоматериал.

Сайтът впечатлява с личния подход в отразяването на историите – като среща с приятел – който хората зад проекта създават при посещенията си в студиата и домовете на различни автори от сферата на дизайна, архитектурата и изкуството. Само между другото споменаваме, че един от събеседниците им е българският индустриален дизайнер Валентин Водев, с когото се срещат във Виена.

Година след старта European Design Stories излизат и с книгата, чиято премиера беше по време на Седмицата на дизайна в Милано. След завръщането им от Италия разговаряме с Адам Щех.

Как бихте дефинирали идеята European Design Stories?
Искаме да представим разнородността на дисциплините в дизайна, като фокусът пада върху широкото му тълкуване, което включва и изкуство, занаяти и архитектура. Документираме много и различни проекти от млади експериментиращи дизайнери, чиито дейности минават през социално отговорен дизайн и архитектура, до винтидж и исторически значим дизайн, както и дизайн мислене в различните му проявления. Защото ролята на дизайна се променя много бързо – вече не става дума само за хубави форми и практични функции. Днес дизайнът е многостранен инструмент за изследване на културата и обществото, и то от различни перспективи.

Как избирате кого да представите?
Досега сме направили четири големи обиколки. Първата ни включваше Виена и нейните околности. Втората мина през Германия, Австрия, Швейцария, Милано и Торино, а третата – през Словакия, Словения, Северна Италия (Венеция и Удине). Последната обиколка логично беше в Чехия. Изборът на локации беше изключително импулсивен. Приоритет беше изследването на по-известните места като Виена или Милано, но и нови проекти, които се намират в периферията, като например някои архитектурни забележителности в Австрия и Швейцария.

Прочетете целия материал в рубриката ни в списание LIGHT.