Ако има радар за изгряващи звезди в дизайна, то Георги Манасиев и Елс Волдек отговарят точно на профила: умно подбрани участия във важни и стойностни програми, забележими включвания в правилните групови изложби и продуктово позициониране в деликатната, но и най-вълнуваща зона на концептуалния дизайн, където предметите са извън всичко обикновено, ала съвсем използваеми.

След кратък престой в Нов български университет в София Георги Манасиев заминава за RCA (Кралския колеж за изкуства в Лондон), където среща Елс Волдек. Двамата завършват специалност продуктов дизайн. Личното привличане един към друг, както и различията между тях в начините им на работа, интереси и способности ги водят към естествено продължение – съвместна дейност. Така през 2013 г. официално се ражда Odd Matter. Името обобщава нещата, които ги вълнуват и привличат, и до голяма степен съчетанието на двете думи са и те двамата в професионален и в личен план.

„Не се стремим да имаме конкретен метод за навигация през проектите си, защото има наистина много неща, които са ни интересни и за които сме любопитни. Процесите и методите ни са различни, но ключов елемент е стремежът да разберем корените на това, с което се занимаваме, и да сме възможно най-свободни и дори наивни, когато развиваме нови проекти. Интуицията и адаптивността са важни части от процеса ни на работа.“
Георги и Елс стартират с работилница в Лондон, но високите бюджетни изисквания на града и търсенето на ново начало ги отвеждат в родината на Елс – Холандия. Odd Matter се помества в просторно и пригодено за различни експерименти студио в Амстердам, където се раждат знакови за тях проекти. Столовете от заплетени на ръка въжета Surrounded са първият общ продукт на Odd Matter.

Вдъхновението идва след престой по програма в Ахмедабад, Индия. Първата сериозна поръчка пък е от галерията за декоративно стъкло в Нотинг Хил – Vessel, за която те създават серията от осветителни тела Overnight (цветно стъкло и мед). След резиденция във вила Ноай миналата година отнасят специална награда за серията коркови съдове Floter (корк, олово и популярният в момента материал Jesmonite). Усилията им в създаването на отчетливи обекти са забелязани от галерия ARAM, Лондон. Това е ключовото място за референция, що се отнася до съвременен дизайн от творци в началото на своята кариера.

Прочетете целия материал в рубриката ни в списание LIGHT.