Главните герои са добре познати: позитивните и естествено земни дейци в късометражната анимация за възрастни у нас – Весела Данчева и Иван Богданов (основателите на студиото за анимация ФинФилм и платформата Compote Collective). Стилът им е отчетлив, а продукциите – селектирани и награждавани по всички краища на света.

Срещаме ги в крачка – заети с представянето на новия им филм „Пътуваща страна“ и неговата премиера в България на Световния фестивал на анимационния филм във Варна между 7 и 11 септември. Разговорът с тях е плавно продължение на физическия баланс, който двамата заключват между себе си – високи, ведри и открити, те умело се изслушват, подават си реплики и ненатрапчиво допълват идеите си. Другите членове на семейството – кучето Енджой, е за малко с нас, а техният син Алеко, чиято рисунка е корица на Капитал Kids – на море.

„Пътуваща страна“ странства по фестивали от юни насам и от пет участия събра три награди – Best Co-Production Award, Days of Croatian Film 2016; Best Croatian Film, Animafest Zagreb 2016; Special Mention, Supertoon International Animation Festival 2016. В деня на нашия разговор бе представянето му в Турку, Финландия. Тепърва му предстои още дълъг, почти двегодишен път на изяви, „където можем, ще пътуваме“, заключва Весела с нейния звънък и приятен тембър.

Началото на пътуването
Весела и Иван ровят дълбоко в своите спомени, преди да стигнат до първите папки за „Пътуваща страна“. Те са архивирани в периода 2004-2005 г., когато работят в Холандия, малко след завършването на академията Willem de Kooning в Ротердам.Тогава ги вълнува темата защо прабългарите спират своя път точно на това място. „Наред със странните причини, които си измисляхме, се появи този голям кон, който носи на гърба си едно племе“, разказва Иван. Нишката в историята е по същество дълбоко носталгична поради пребиваването на двамата автори в Холандия. Така и не успяват да реализират сценария в чужбина и завръщайки се в София, го подават в Националния филмов център, откъдето получават и нужната финансова подкрепа. Писан и реализиран от Весела и Иван, голямата разлика с останалите им проекти е неговата пълноцветност и значителна дължина (13:38 мин.).

 

Четете пълната версия на статията он-лайн и на хартия в нашата рубрика в Капитал LIGHT