Atelier Bow-Wow съществува от 1992 г., а интересите на неговите основатели Момойо Каиджима и нейния партньор Йошихару Цукамото варират от изследване на градската среда до архитектурен дизайн и публично изкуство. Те са сред високо продуктивните и известни по цял свят представители на японската архитектура, запленени от пространствената изобретателност, а не от естетическите парадигми. Тяхното привидно безгрижно като звучене име маскира изключително мъдра и подчинена на изследвания практика, без това да ги превръща в „архитекти на хартия“.

Atelier Bow-Wow имат десетки реализирани проекти за къщи, обществени сгради и публични пространства, публикувани книги по различни теми – Made in Tokyo, Contemporary House Studies, Echo of Space/Space of Echo, Graphic Anatomy, Behaviorology, както и изложби и преподавателска дейност.

Поводът за представянето им е деветото издание на One Architecture Week и очакваната лекция, която Момойо Каиджима ще изнесе по време на форума на фестивала (8 октомври, събота). В тон с последните две издания, при които директорът Любо Георгиев заедно с кураторския екип създаде последователност от интерпретации на една основна локация – квартал Капана (2014) и река Марица (2015), сега във фокус е третия по големина панелен квартал в страната – Тракия, а обединяващият мотив е ДЕЙСТВИЕ! Полезни практики от панелните квартали. Програмата е богата, може би сред най-силните от създаването на фестивала досега. Но по-важният и с остатъчен ефект момент е активирането на гражданите да разберат смисъла и ефекта от приложението на дисциплината в техния живот и да се включат в изграждането на заобикалящата ги среда, така че тя да им е по-удобна и приятна за ползване. На тази кауза са подчинени извършените от екипа досега проучвания, разговори с обитатели на Тракия, последвалите временни и постоянни намеси в междублоковите пространства, заснемането на документален филм, както и подготвената за времето на фестивала програма, наситена с разнообразни работилници, изложби и лекции.

В този съдържателен контекст Atelier Bow-Wow са логични участници в темата за панелните квартали. Не толкова с опит в подобни места, колкото с паралелите, които могат да се направят между богатият им опит и многопластови проучвания в сферата на поделянето, усвояването и приобщаването на публични и частни пространства. Те са пленени от Токио и микро постройките, които спорадично заемат градските пролуки по своеобразен начин, сгради с любопитни форми и находчиви решения за прозорци, дренаж, климатик и др. Двамата търсят, описват и анализират тези архитектурни проявления с термина Pet Architecture / Aрхитектура домашен любимец. “Харесва ми да наблюдавам как сградите се появяват от земята, от хората, от ежедневието, от някои краища на града, което изглежда като почти случаен процес. Този вид сгради ясно показват отношението на нашата практика към архитектурата и как тя може да отиде далеч отвъд стойността за красота или грозота,” обяснява Йошихару Цукамото. Atelier Bow-Wow работят и живеят в къща в Токио, която до голяма степен е сякаш наместена в привидно тясно и невъзможно място. Градейки с височина и отвореност в интериора, те използват всяко едно свободно място и постигат чудеса при предоставянето на варианти за качествен живот дори в пренаселени урбанистични места.

В традиционен японски минимализъм Момойо Каиджима предоставя блиц интервю по повод своето посещение в Пловдив:

 • Откъде идва името Bow-Wow?

Харесваме едно куче.

 • Какво е архитектура?

Живот и култура.

 • Основите на вашата практика са:

Живот и култура в обществото.

 • Как обществото да се интересува повече от смисъла на архитектурата?

Като чете за архитектура и намери смисъла й с познания.

 • Кои са механизмите за участие на гражданите в създаването на градската среда?

Съвместност.* 

*(Atelier Bow-Wow са запленени от рядко ползвания в архитектурата термин commonalities. Срещат го единствено в трудовете на Louis Kahn. През тази дума те размишляват над възможността да се възстановят съвместните практики в архитектурата чрез споделянето на процеса на правене на архитектура с хората. През 20 век индустриализацията води до период на икономически растеж. И въпреки богатството, връзката с обществото се губи. Науката за архитектурното поведение е наука за поведението на хора, сгради и физически феномени с цел техния оптимално добър начин на живот в специфичния им контекст. Науката се фокусира върху повтаряемите, ритмични, споделени аспекти на поведението и премества архитектурният дизайн от индивидуално базиран до  обществено споделен. Atelier Bow-Wow се аргументират, че през съвместността архитектурата може да установи нови връзки с и в обществото.)

 • Вашата спекулация за развитието на панелните квартали?

Различното значение в контекста.

 • Споделете мъдрост от вашия опит:

Да достигнеш до съвместност.

 • Какво е любопитно за вас в Пловдив?

Всичко.

 • Работното ви вдъхновение в момента:

Традиционните народни японски къщи Machiya и Minka  

 • Книгата, която бихте препоръчали на любител и професионалист архитект:

Commonalities на Atelier Bow-Wow!

 • Ако стартирахте сега като архитект, бихте се занимавала с:

Рибарско селище и гора.