Авторският почерк на Нева Балникова трудно може да остане незабелязан. Бижутата и обектите й са лесно разпознаваеми и правят впечатление с нестандартния си дизайн, любопитната комбинацията от материали и със свойството си често да дават нов живот на предмети от ежедневието ни. Въпреки търсенето на все нови подходи в работата си самоуката дизайнерка остава вярна на характерния си вече стил – груби и сурови на пръв поглед форми и материи, съчетани в прецизно избрани цветови комбинации.

В България Нева Балникова е вече сред утвърдените млади бижутери и един от любимите автори на по-смелите в аксесоарите за носене. Следваща стъпка в развитието й на творец е излизането на нов пазар.

Срещаме се с нея по време на подготовката й за първата й самостоятелна изложба в чужбина. Галерия Fritz в Берлин, където тя от няколко години продава селекция свои бижута, става домакин на експозицията. Началото на това сътрудничество е от преди няколко години, когато дизайнерката обикаля за вдъхновение различни галерии в немската столица. „Тогава много се учудих на типичния немски характер в излагането на бижута в старомодни стъклени витрини, който можеше да се види на повечето места, стори ме се в несъответствие със съвременността на обектите“, разказва тя. Галерия Fritz се оказва различна в това отношение и също така много отворена към млади автори като нея.

Четете пълната версия на статията он-лайн и на хартия в нашата рубрика в Капитал LIGHT