~ Представи се: Занимавам се с моден дизайн, изкуство, преподаване на рисуване и модна илюстрация. Заедно с моя приятелка преди 7 години създадохме HAM&EGGS. Имам разнородни интереси.

~ Какъв дизайн правиш и с какво той е различен? Бих описал посоката на дизайна си като мултиинспирационен, кичозен, функционален и удобен. Опитвам се винаги да изградя тема с множество вдъхновения и персонален привкус.

~ Защо темата за създаване на нова идентичност на сувенири представлява интерес за теб? Как оценяваш сувенирите, които се правят в момента в България – плюсове и минуси?

Това, което има вече на пазара трябва да се запази – тези продути имат своите положителни черти. Този тип сувенири изграждат  идентичност и подчертават характерните ни особености и забележителности в културен и традиционен аспект. Смятам обаче, че може да се подобри в добре познатите ни сувенири и така да се разшери таргета. Именно това ме привлече и в проекта „София за вкъщи”. Да се създаде една модерна визия и да се представят съвременни продукти от различни категории занаяти.

_mg_9744

~ Каква е историята на твоя сувенир? Когато си помислих за сувенир, веднага си представих местата, на които съм бил до този момент. Световните европейски държави, в които редовно вали. От друг страна си помислих, че искам моят сувенир да е функционален и използваем в различни ситуации. Започнах да мисля за хората, които посещават София и реших да направя нещо, което младите биха могли да ползват в ежедневието си. Така реших да направя дъждобран-торба. Този „обект” може да бъде използван както на пазар и поставяне и пренасяне на различни предмети в него така и в прелетен, есенен и дъждовен ден или вечер. Символиката е свързана с езическите вярвания вплетени в традиционните символи и цветове на българската шевица. Избрах една от най-разпространената проста геометрична форма – ромбът. Чрез него и цветовата комбинация прехвърлям всички положителни символики като пожелание на бъдещия собственик на моята дреха-чанта.

~ Разкажи ни за процеса на създаване на твоя сувенир – от избора на темата до самата изработка? Исках дрехата да е с послание. Нещо с положителен заряд, което да „подаря” на клиените. Така се върнах и до корените ни, които съхраняват автентичното. Освен символиката на цветовете и формите, избрах и семплата конструкция на българската риза. Тази проста геометрична конструкция трансформирах в носима и лесна за възприятие дреха и аксесоар.  

~ Какви материали използваш? Откъде са те и защо избра именно тях? Поради естеството на продукта ми избрах синтетичен, водоустойчив материал. Допълних плата с декоративен елемент от фолио, което използвах за щампата.

~ Какви български или чужди традиции са те вдъхновили за работата ти по сувенира? Използвах българския фолклор, като неизчерпаем източник за вдъхновение.

~ Освен красив сувенир в проекта се търси и функционалоност на обекта. Каква е функцията на твоя сувенир? В този случай имах нужда от наистина функционален сувенир, който освен да обогати потребителя с красивата и богата символика на българските традиции описани в етикета и да бъде ползван като дреха или чанта.

~ Защо София има нужда от нови сувенири и къде искаш да се продава? Смятам, че София има нужда от нов тип сувенири, защото би било добре културата ни да стигне до по-голям кръг от хора. Тези съвременни продукти ще задоволят естетическия вкус на млади, пътуващи, модерни и културни хора. Ако си представя някой, които носи тази дреха си мисля за Токио. Когато продуктът се трансформира в чанта си представям пазар в Холандия.

_mg_9890-2

~ Как очакваш и си представяш да се развие проекта в бъдеще? Освен чрез изложби и разпространение в различни обекти в България си представям следваща стъпка, а именно развиване на дизайнерските продукти в дизайнерски серии от обекти, дрехи или аксесоари.

~ Любим сувенир или друг дизайн обект?  Сапун с аромат на роза .

Вижте прототипът за нов сувенир на София на Александър Гергинов между 1 и 11 декември в Музей за история на София /Централна минерална баня/. Следете новините за събитието ни във Facebook.