~ Представи се: Казвам се Виктория Нешева и се занимавам основно с дизайн.

~ Какъв дизайн правиш и с какво той е различен? Графичен дизайнер съм, но напоследък започнах да се занимавам с продуктов дизайн или по скоро с дизайн на играчки. Пренасям изображенията върху плат, като от играчките създавам герои, обединени от марката A Forest Story.

~ Защо темата за създаване на нова идентичност на сувенири представлява интерес за теб? Как оценяваш сувенирите, които се правят в момента в България – плюсове и минуси? Мисля, че има необходимост тази тема да се обогати с нови вдъхновения и идеи. Сувенирите в България са малко поостарели като концепция. Повечето въплъщават вижданията на самите производители на пласмента, а не на хората, вживяли се в процеса. Настоящите сувенири имат нужда от повече забавност и свежест.

~ Каква е историята на твоя сувенир? Искахме да представим София със символ – образ, който е същевременно познат на възрастните заради неговата повтаряемост в града ни, но и сладък и интересен за децата, тъй като ни интересува като производители на играчки. Желанието ни бе София да се сдобие с един свой забавен и радостен герой, който да ти помогне да я опознаеш и да стане твой приятел.

_mg_9861-2

~ Разкажи ни за процеса на създаване на твоя сувенир – от избора на темата до самата изработка?  Разхождайки се по познатите улици, мислехме какъв да е този символ, който може да бъде трансформиран. Хем носещ част от историята и старите сгради на София, хем да може да бъде изваден от контекста и пречупен през детските погледи. Забелязахме, че лъвът присъства в много от сградите, емблематични за София, на герба на столицата и на известния Лъвов мост, има скулптура на лъв и пред Външно министерство. Надяваме се заедно да открием и много други по-известни или неизвестни локации с лика на лъва. В същото време никога не сме си представяли мъжки образ за своята кукличка, затова избрахме женската половинка на лъва да е нашия герой. Софи (както я кръстихме) е изработена от плат с директен печат и носеща дрешка с български фолклорни стилизирани елементи.

~ Какви материали използваш? Откъде са те и защо избра именно тях? Използвам печат, плат и ножици 🙂 Това са материалите, с които изработваме и играчките A Forest Story.

~ Какви български или чужди традиции са те вдъхновили за работата ти по сувенира? Вдъхновява ни орнаментиката в носиите, характерните окраски и цветове.

~ Освен красив сувенир в проекта се търси и функционалност на обекта. Каква е функцията на твоя сувенир? Функционалноста я свеждаме до детската публика, като този дизайн обект ще може да стане техен приятел в игрите. Търсейки лъвовете, въплътени в скулптури и сгради или скрити в някой вътрешен двор, Софи може да им покаже София през нейните очи.

~ Защо София има нужда от нови сувенири и къде искаш да се продава? София се оформя като център за голяма част от културните прояви и инициативи на България, както и интересна дестинация за мнозина чужденци. Представяме си тези нови сувенири да бъдат изложени в музеи, летища, обществени сгради, а защо не и в автомати по улиците 🙂

~ Как очакваш и си представяш да се развие проекта в бъдеще? Очаквам все повече креативни хора да станат част от изграждането на тези сувенири.

~ Любим сувенир или друг дизайн обект? Винаги, когато избирам сувенир, искам да е устойчив и да носи емоцията, преживяна от даденото място.

Вижте прототипът за нов сувенир на София на Виктория Нешева между 1 и 11 декември в Музей за история на София /Централна минерална баня/. Следете новините за събитието ни във Facebook.