~ Представи се: Казвам се Рада Дичева и съм дизайнер на студио tochka & tochka. Това е студио и бранд за арт дизайн. Проектираме и изработваме предмети за масата и интериора в малки серии. Ние сме Рада Дичева, дизайнер, и Калин Вълчев, хора със сходни ценности и различни качества и отговорности, които се допълват в работата си.

~ Какъв дизайн правиш и с какво той е различен? Създаваме съвременни минималистични форми с чист силует и ясна идея. Вярваме, че прецизната изработка допринася за добрия резултат. Използваме богатите възможности на порцелана и керамичните материали, за да създадем разпознаваеми обекти – акценти за интериора, осветителни тела, огледала, съдове, и бижута.

~ Защо темата за създаване на нова идентичност на сувенири представлява интерес за теб? Как оценяваш сувенирите, които се правят в момента в България – плюсове и минуси? Почти всичко, което виждаме в местата, където се предлагат сувенири, е с остаряла естетика и липса на разнообразие. София не е представена в достатъчно богатото си многообразие, с което може да я асоциираме сега. Смятам, че има нужда от съвременни, интересен сувенири, които всеки турист, посетил София, с желание да отнесе със себе си. Необходимо е да посочим нови символи и да създадем свежа интерпретация на досегешните. Добрият вкус и професионализъм на дизайнерите е от решаващо значение за качественния сувенир. Сувенирът създава емоционалната връзка на хората и местата, които посещават и е важно да го пожелаят.

~ Каква е историята на твоя сувенир? Избрах за символ на София – Витоша. За мен Витоша е най-очарователната и жизнено важна географска даденост свързана със София. Тя е природно богатство и жизнена среда. Всяка сутрин се събуждам със силуета ѝ пред прозореца и се зареждам от играта на светлината и промяната на сезоните по склоновете ѝ. Превръщам я във ваза от порцелан. Това е предмет, който свързваме с цветята и природата. Вазата поддържа живота и очарованието на цветята за по-дълъг период от време. Тя е предмет, който ни свързва с красотата на растенията и ни дава възможност да внесем частица от природата в интериора.

~ Разкажи ни за процеса на създаване на твоя сувенир – от избора на темата до самата изработка? Когато избрах да работя по Витоша, като символ и обект за създаване на сувенир, си дадох сметка, че всеки на територията на столицата възприема Витоша според това от къде я наблюдава. Силуетът е много разнообразен и за това реших да използвам географската карта като ориентир за релефа на планината. На географската карта Хоризонталът е непрекъсната линия, приета условно да изобразява точките с еднаква надморска височина върху нея. Тя също се нарича контурна линия или изолиния, крива свързваща точки с едни и същи стойности. Така ми хрумна пластичната реализация на предмета. Реших да опростя тези линии и да ги употребя като нива за изграждане на формата. Използвах метода на създаване на релефни карти, но много по-обобщено и минималистично. Векторните графики станаха добра основа за създаване на 3D модел, който пък реализирахме чрез 3D принтиране. Така се появи прототипът на вазата.

_mg_9840

~ Какви материали използваш? Откъде са те и защо избра именно тях? За 3D принтирането на прототипа използвах ABS пластмаса, защото е твърд, устойчив на удар материал и позволява дълготрайна употреба и лесно съхранение на прототипа. За калъпите – формовъчен гипс, а за отливките на формата – порцелан. В проектирането и създаването на прототипа използвах програми и технологии за създаване на форма, защото имат най-добри възможности за реализиране на конкретната идея. За крайния продукт заложих на класическа технология на отливане и изпичане на порцелан. Порцеланът с неговите характеристики – финост, белота и хигиенни свойства е идеалният материал за създаването на съдове за ежедневна употреба от столетия.

~ Какви български или чужди традиции са те вдъхновили за работата ти по сувенира? При пътуванията ми в чужбина съм срещала много добри примери за сувенир и винаги в мен се е пораждало желанието да създам хубав такъв, който да се свързва с България и София. Участието ми в този проект е добра възможност да го реализирам и да бъде част от група нови сувенири, проектирани с внимание и грижа за естетиката, символите и посланието им от професионални дизайнери, художници и архитекти.

~ Освен красив сувенир в проекта се търси и функционалност на обекта. Каква е функцията на твоя сувенир? Както вече споменах, сувенирът на tochka &tochka e ваза за едно цвете от порцелан.

~ Защо София има нужда от нови сувенири и къде искаш те да се продават? Бих искала да се продават в музеи и галерии свързани с дизайн и идинтичността на София. В модерни информационни центрове и търговски обекти в България и чужбина, както и в хотели и обекти, посещавани от туристи. Проектът София за вкъщи да има свой щанд на събития и места, участващи в създаването на съвременна градска атмосфера.

~ Как очакваш и си представяш да се развие проекта в бъдеще? Очаквам проектът да намери своите инвеститори и производители и сувенирите да достигнат до пазара. Да се намерят точните места, на които да се предлагат сувенирите и чрез свежа рекламно – информационна кампания да стигнат до потребителите. Платформата да се обогатява с нови предложения за символи и сувенири. Накратко, да стане успешено реализиран проект.

~ Любим сувенир или друг дизайн обект? Харесвам всеки сувенир с хубав дизайн, който провокира с въображение и създава изненадваща гледна точка към представлявания от него символ. Сувенир, който поражда емоции.

Вижте прототипът за нов сувенир на София на tochka & tochka между 1 и 11 декември в Музей за история на София /Централна минерална баня/. Следете новините за събитието ни във Facebook.