~ Представи се: Казвам се Гергана, на 33 години. Графичен дизайнер съм по образование. И филолог, макар че все порядко го споменавам.

~ Какъв дизайн правиш и с какво той е различен? През последните четири години се занимавам основно с pattern (мотивен) и текстилен дизайн. За мен това е една много особена пресечна точна на продуктов и графичен дизайн. Навярно и за това дойде като естествено продължение на предишната ми работа. Хванах се с нещо, което е много специфично, но едновременно с това толкова неизчерпаемо и благодатно за работа осъвременяване на български народни шевици.

Защо е различно? Сякаш само славянските мотиви, найвече южно славянските, останаха локални и не масови. Пазарът е постоянно заринат с принтове на африкански, южноамерикански и азиатски фигури. Мечтата ми е и нашите мотиви да получат такава популярност. Невероятни са.

~ Защо темата за създаване на нова идентичност на сувенири представлява интерес за теб? Как оценяваш сувенирите, които се правят в момента в България – плюсове и минуси? Ще започна от втория въпрос: сувенирите, които се правят в момента, са ок. Достъпни са, характерни са за България и нека ги има. Но не мисля, че са достатъчни, защото не е логично да предлагаме един и същ тип сувенири на all inclusive туристите в Слънчев Бряг и на тези, които посещават музеи в София, или на което и да е друго място. Това са две различни публики. И така стигам до първия въпрос: интересно ми е да създам сувенир за тази група пътуващи, които предпочитат места за култура, защото те са повзискателните.

_mg_9881-2

~ Каква е историята на твоя сувенир? Моят сувенир е вдъхновен от типично софийските народни шевици. Открих тези конкретни фигури в книга от 1953 г. Бяха част от един колан на народна носия. Найсилно ме впечатлява това, че ако изолираш мотивите, ако ги пресъздадеш само като форми и цветове, необвързани с архаично облекло или начин на изработка, те изведнъж стават толкова графични и съвременни. Чудесна база за pattern design.

~ Разкажи ни за процеса на създаване на твоя сувенир – от избора на темата до самата изработка? Бях поканена да се включа в този проект с тема “текстил” и през целия процес на работа се борех с личното си нежелание всъщност да направя поредната тениска, покривка или, не дай боже, кърпичка. С тази мотивация стигнах до блокчетата.

~ Какви материали използваш? Откъде са те и защо избра именно тях? Оставих блокчетата дървени и много чисти като дизайн, защото след няколко проби за печат установих, че стават все покрасиви с всяка следваща употреба. Боята по тях се напластява и оставя един след друг нюанси. Така блокчетата много бързо започват да носят чар на любим инструмент на занаятчия.

~ Какви български или чужди традиции са те вдъхновили за работата ти по сувенира? Всъщност печатът с дървени блокчета не е българска традиция. Тази техника е много разпространена в Индия и Китай, дори и днес. Привлече ме нейната непосредственост всеки може да мацне боя и да отпечата без много предварителна подготовка и умения. Като детска игра е достъпно, лесно и има много цапане с бои.

~ Освен красив сувенир в проекта се търси и функционалност на обекта. Каква е функцията на твоя сувенир? Моят сувенир, 7 дървени блокчета за печат, всъщност е инструмент за сувенири. С него всеки може да си направи плакат, тениска, дънки, покривка. Мотивите по тези блокчета са вдъхновени от колан на народна носия от софийския край. Но за мен е поважно друго: използвайки тези блокчета, всеки би могъл да пречупи тези мотиви през своята си представа за ритъм и цветове. Така връзката с тях ще бъде поосъзната и лична. А и всеки принт, създаден с тях, би останал наистина уникален.

_mg_9878-2

~ Защо София има нужда от нови сувенири и къде искаш те да се продават? Както вече споделих, София има своите сувенири и те са ок за един тип туристи. Време е да създадем сувенири и за другите повзискателните посетители на града, които ходят по музеи и се интересуват живо от културата на града.

~ Как очакваш и си представяш да се развие проекта в бъдеще? Надявам се проектът да се превърне в реален комерсиален бранд. Със сувенири, направени в серийно производство, достъпни и лесни за намиране.