~ Представи се: Казвам се Ивайло Недков. Занимавам се с изграждане на визуална идентичност на различни продукти и компании в studio FourPlus. Част съм от екипа, създал агенцията през 2009-та година, а през последните 2 заемам позицията Творчески директор.

~ Какъв дизайн правиш и с какво той е различен? Стремя се към дизайн, който решава проблеми по интелигентен начин. Старая се работата ми да е отличителна, функционална и устойчива във времето.

~ Защо темата за създаване на нова идентичност на сувенири представлява интерес за теб? Как оценяваш сувенирите, които се правят в момента в България – плюсове и минуси? Според мен София има да работи много над изграждането на консистетна съвременна идентичност, както за пред жителите си, така и за пред своите гости. Сувенирите са елемент от тази система и е предизвикателство да създадеш продукт, който всеки да поиска да отнесе със себе си, а защо не и да подари на приятел. В този ред на мисли разглеждам сувенирите като продукт, който не е само спомен от пътуване, но може и да послужи за привличане на нови постетители към столицата ни. Основният проблем, който виждам в настоящите сувенири на София е, че не са актуални, не отразяват бързо променящата се култура и среда на града.

_mg_9858-2

 

~ Каква е историята на твоя сувенир? Бих казал, че в основата са лични преживявания от различни пътувания извън България, когато вътрешната информация и препоръките от някой местен са се оказали ключови. Това е и идеята, която се опитах да пресъздам в TAKE AWAY – GIVE AWAY SOFIA. Съвети и „жокери“, представени под формата на пощенски картички, илюстрирани от съвременни български артисти. Всички картички са събрани в книжка-пощенски плик и сформират своеобразен гид за града.

~ Разкажи ни за процеса на създаване на твоя сувенир – от избора на темата до самата изработка? Исках да представя различни причин да посетиш София посредством работата на съвременни илюстратори, които живеят и работят в града, и имат лично отношение към различни аспекти от социалнио-културния му живот. Тъй като този проект е кураторски за мен, ролята ми беше малко по-различна от обикновено. С екипа ми маркирахме четири различни направления, с които да покажем преимуществата и особеностите на града. Потърсих артисти, чиито лични интереси и стилистика на работа пасват за всяка от категориите. Спряхме се на Ицо Птицо за илюстратор на ключови локации от градския пейзаж, Borislavawillmadeit – за социалния живот на столицата, Калоян Тошев илюстрира възможностите за екстремни спортове, които предлага София, а Цветислава Колева представи спецификите на езика ни. Работихме в тясна връзка с всеки от тях, за да създадем един общ краен продукт. Предстои представяне на проекта на различни изложби и пред нас стои задачата да измислим интересен начин да покажем сувенира си пред широка публика.

~ Какви материали използваш? Откъде са те и защо избра именно тях?  В този проект работим само с хартия. Идеята да обединим два добре познати формата – книжен гид и класическите пощенски картички, опредли и материалите. Разработихме също така сух печат “TAKE AWAY GIVE AWAY SOFIA” за маркиране на лимитирани бройки плакати с различните визии.

~ Какви български или чужди традиции са те вдъхновили за работата ти по сувенира? Традицията на споделянето. Мисля, че тя е мултикултурна и е продиктувана от желанието на човек да предаде опита си с надеждата да бъде полезен.

~ Освен красив сувенир в проекта се търси и функционалност на обекта. Каква е функцията на твоя сувенир? Основната функция на TAKE AWAY GIVE AWAY SOFIA e да даде добри причини на чуждестранните граждани да посетят града ни, да ги заинтригува и да им бъде поне малко полезен. Предоставяйки възможност на човек да сподели откритията си за София, той става наш посланик .

~ Защо София има нужда от нови сувенири и къде искаш те да се продават? София има нужда да покаже, че се променя и най-вече – как се променя. Би било хубаво сувенирите да бъдат достъпни, а не да се превърнат в бутикови вещи.

~ Как очакваш и си представяш да се развие проекта в бъдеще? Виждам формата като доста гъвкав модел. Ако е и работещ, могат да бъдат въвлечени нови артисти, които да допринесат с различна гледна точка за следващо издание на The Postcard Guide. Също така ще се радвам, ако успеем да развием илюстрациите в някакви допълнителни материали.

~ Любим сувенир или друг дизайн обект? Книжка с постери на италиански илюстратoри, озаглавена Sunday. Купих я от малък комикс магазин в Бреша.

Вижте прототипът за нов сувенир на София на Four Plus между 1 и 11 декември 2016 г. в Музей за история на София /Централна минерална баня/. Следете новините за събитието ни във Facebook.