Представи се: Нона Цекова, Радосвета Кирова, Делчо Делчев, Мартин Ангелов – Архитекти и дизайнери, членове на Smart fab lab и сдружение Трансформатори. 

Какъв дизайн правиш и с какво той е различен? Освен естетически, дизайнът ни имa социален аспект. Вдъхновяват ни задачи, които могат да направят системна промяна в мисленето и средата на хората. Провокират ни теми, неглежирани, крайни, социални.

Защо темата за създаване на нова идентичност на сувенири представлява интерес за теб? Как оценяваш сувенирите, които се правят в момента в България – плюсове и минуси?

Сувенирите са важна част от туристическата индустрия, от съвременната градска идентичност, от приоритетите и визията на всеки град за самия него и неговите граждани. Сувенирите са интересна и логична пресечна точка между креативността и изкуството в най-чистия и абстрактен вид от една страна и индустрията и масовото потребление от друга. Сувенирите са важна съставка на туристическия продукт. Малкият им мащаб е отлична възможност за гъвкавост и експериментиране в различни плоскости.

Каква е историята на твоят сувенир (от лична история или детски спомен, до ежедневна връзка с града)? Монументът „1300 години България“, е посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава и е построен през 1981г. в София в градината пред Националния дворец на културата на площад „България“. Като продукт на модерната архитектура от недалечното минало интерпретира посредством геомтерична абстракция познати и традиционни концепции и идеи, вдъхновен от спиралата – символ на вечността. Изоставен и неподдържан, монументът тъне в разруха, вместо да бъде трансформиран в съвременно градско пространство. Сувенирът  преплита популярна древна игра и добре познат, и много дискусионен и заплашен от изчезване образ от съвременната градска действителност, от културния пейзаж на София.  

Разкажи ни за процеса на създаване на твоя сувенир – от избора на темата до самата изработка? Основното, което ни провокира е липсата на съвременно, отговорно и креативно отношение към местата на обществена памет в града. Неглежирането на паметник от времето на соца, защото е абстрактен и труден за разбиране и в същото време неспособността за създаване на алтернатива. Проектът ни за сувенир стъпва върху инициативата Мемореалити на сдружение Трансформатори за превръщане на паметника 1300 години България в съвременно пространство за събития, история и култура. Подобна трансформация не би могла да се случи чисто физически, ако успоредно с това не се променят и нагласите на обществото към мястото – крайни, политически и инертни. Идеята, че всеки е дизайнер на паметта – личната и общата е закодирана първоначално в логото на Мемореалити – интерпретация с пъстри цветни триъгълници, дизанирано от Мартин Ангелов. Ето защо като логическо продължение на инициативата, за да засилим игровия момент, свързахме визуалната и филосовска идентичност на Мемореалити с популярната игра Танграм. Елементите, които дизайнирахме са монохромни от едната страна и цветни като логото от другата, а един от триъгълниците направихме от бетон, за да засилим връзката с бетонните останки от монумента, както и да направим сувенира атрактивен на допир и мирис. За дизайн на кутията потърсихме решение, което подтиква към асоциации с 3Д картичка, книга, обект, който да ти се иска да го сложиш на лавацита с книги, или да си го окачиш като картина, вместо да бъде съхранявано на тъмно в чекмеджето. Използването на велпапе, плексиглас и ластици, които закрепят кутията и играта в нея, създават усещане за нетрайност и преходност – метафора, прилягаща както на субекта, паметника 1300г. България, така и на спомените, заключени от сувенира.

Какви материали използваш? Откъде са те и защо избра именно тях? Шперплат, плексиглас, велпапе и бетон – идеята на бетона е да доближи до сетивността на “разсъблечения” от гранитната си облицовка днес паметник. За прототипирането на сувенира сме използвали лазерен гравир – една от основните машини за дигитална фабрикация, позволяваща производството, както в лимитирани серии, така и масово производство.

Какви български или чужди традиции са те вдъхновили за работата ти по сувенира? Според нас дизайнът на успешният сувенир е комбинация от всекидневна и позната функционалност и подбор на характерен белег от културната идентичност на един град, отделен обект или историческа личност. Танграмът е популярна абстрактна игра от далечния изток, за която казват, че може да изобрази посредством комбинация от триъгълници и четириъгълници абсолютно всичко освен окръжност и тази абстрактност излежда перфектна за използване по отношение  на паметника 1300 години България.

Освен красив сувенир в проекта се търси и функционалоност на обекта. Каква е функцията на твоя сувенир? За нас утилитарността е включването на предмета в ежедневието ни под каквато и да е форма – може да ни разкрасява хладилника, да присъства в лъжичника, да бъде част от мебелите и обзавеждането в офиса или дома. Особенно много харесваме, както в конкретния случай, да въплатим в сувенира игрови и образователен елемент. Използваме за основа играта танграм за да провокираме креативност и комбинаторика в ползвателя.

Защо София има нужда от нови сувенири и къде искаш да се продава? Приятелите ни от чужбина, които посещават София искат да отнесат частица от нейния дух като сувенир, а се оказва, че избор на сувенири в момента почти няма, а малкото предлагани на пазара са създадени преди десетилетия. Липсата на сувенири е осезаема и се дължи на празнина в културната идентичност на българската столица и осъзнаването на запомнящите се места и обекти от нейния облик, адекватни на съвременността. Сувенирите естествено и логично имат място в културно-информационните центрове, музеите, кафенетата и магазините. Опитваме се да провокираме институциите и компаниите, които правят и предлагат сувенири да наблягат на качеството на дизайн, а не на количеството, да вложат максимално много добавени стойности и красиви хрумки в сувенирите.

Как очакваш и си представяш да се развие проекта в бъдеще? Планираме да включим сувенира в кампания за набиране на средства за творчески дейности и проекти в пространството на паметника – да създадем къса връзка между разпространението на сувенира и трансформацията на мястото. Надяваме се, също така, чрез този и други сувенири на проблемни и неглежирани градски пространства и обекти, да преобърнем нагласите в обществото и да провокираме гражданите и гостите на града да имат про-активно и креативно отношение към тах.

Любим сувенир или друг дизайн обект? Един от най-добре измислените и направени сувенири е Sarajevska kocka. Любим  ни е заради ясната му принадлежност към градската идентичност на Сараево, игровия подход, естествените материали и добрия дизайн.