Полша от години е сила на международната дизайн сцена. Мебелната индустрия на страната е сред петте най-развити в света. Пробивите на полските съвременни дизайнери се отличават с добър конвертируем стил, но и едновременно с това интересно обвързан с локални традиции, занаяти и култура. Изключително вдъхновяващ и положителен белег на този своеобразен прогрес в Полша са качествените училища за дизайн, няколкото мащабни и разпознаваеми международни събития, индустрията в подкрепа на местните таланти чрез регулярното изкарване на колаборативни продукти, както и успехите на полски дизайнери да работят за популярни и високореномирани световни производители. Наред с това Полша винаги присъства със силни и смислени представяния на всички по-големи и важни дизайн събития в света, не малка заслуга за което има и един от най-уважаваните и реферирани куратори за полски дизайн Агниешка Якобсон-Чилецка.
 
Дни преди да се закрие изложбата Moderna / industry + craft, подредена в момента в залата на Полския институт в София, говорим с Агниешка, която подготвя проекта заедно с куратора Paweł Grobelny за  Muzeum Regionalne w Stalowej Woli.
 
 
15235785_1229170220481097_1235909862035794783_o
/Агниешка Якобсон-Чилецка, портрет: Polish Institute in Sofia/
 
 

Какво е посланието на изложбата? 

 
Основната цел на изложбата е да покаже как модернистичният начин на мислене се прилага там, където индустриалният дизайн се среща със занаятчийския детайл в предмети от съвременния свят. Ние представяме модернизма като начин на мислене, не толкова като стилистична обработка.
 
 

Какво ви накара да се занимаете с въпроса за модернизма?
Каква е неговата съвременна интерпретация чрез избраните предмети от изложбата?

Регионалният музей в Сталова Вола (Regional Museum in Stalowa Wola) е продуцент и партньор на тази изложба. Stalowa Wola е град в югоизточната част на Полша, построен от нулата пред 1930-те. Насред гората визионери за развитието на индустриална Полша, точно между двете световни войни, решават да изградят модернистичен град. Не толкова защото са харесвали модернизма, а защото по това време модернизмът е бил стилуът за строене. И този град е много добре запазен и един чист символ на модернизъм, може би в най-добрата му версия. Идеални пропорции, човешки мащаб, балансирана комбинация между маса / промишлен и индивидуален детайл. Музеят се занимава с историята на това място и иска да възстанови стойността и гордостта на тази дизайн традиция.
След като и преди съм работила с Музея, това бе естествено продължение на предходни проекти:  Unpolished, който се занимаваше с нов полски дизайн веднага след прехода, и Polished Up, който пък показваше първите успешни сътрудничества между дизайнерите и индустрията. В това отношение модернизмът стои за зрелост. Да, полският дизайн се развива.
 
 
slider2
/текстил: Falbanca/

 

 

Каква е концептуалната роля на проектите в предаване на посланието на изложбата?

И двамата с Павел (Pawel Grobelny) сме активни и добре запознати с дизайн сцената в Полша. И когато дефинирахме точно критерият – занаят среща индустрия среща дизайнер среща занаят – в него трябваше да се преплитат тези три елемента. После си направихме списък с предмети и с дизайнери, обсъдихме ги и ги тествахме на вътрешна и външна последователност. Ако изложбата е логична и добре подредена на съвсем основно визуално ниво, посетителите винаги искат да знаят повече и да разберат същността.
 
 

На какво отдавате позитивното развитие на послкия дизайн сектор?

На време? На озряване? Индустрията разбира все по-добре, че оригиналният, уникален дизайн е добавена стойност. И че правилно проведените дизайн процеси помагат да се избегнат грешки, загуба на пари, провал. А дизайнерите са по-добре подготвени да се справят с тази задача. Те разбират по-добре, че ролята на дизайнера е да бъде бизнес партньор на инвеститора, да споделя отговорността. Но все още има да се извърви дълъг път.
 
 
Screen Shot 2017-01-29 at 7.06.05 PM
/Pleated Vase Set (Plisowanki) by Agnieszka Bar for Manufactured Culture/
 
 

Вие сте пряко обвързана с развитието на нова форма на дизайн образование в Полша – виждате ли вече въздействието от неговото приложение?

Да, аз съм артистичният директор на School of Form в Познан (Design Faculty at University SWPS). Това е съвсем нова образователна институация, стартирана през 2011 и посветена на дизайн и хуманитарни образователни идеи. Учим студентите да задават правилните въпроси, да са фокусирани върху нуждите на хората, да проучват. При нас има пряка връзка между новите технологии, като роботи, параметричен софтуер, Ардуино и т.н. с ръчната изработка, занаятите и техните материали като дърво, текстил, керамика. И системата ни наистина работи: досега имаме два завършили класа, а третият е на финалната права и нашите възпитаници се справят много добре. Печелят състезания, канени са за участие на международни конференции, получават професионална реализация или продължават обучението си в престижни академии като DAE, RCA. Току-що получихме акредитация за собствена MA програма от 2017 г. Вече имаме и международни студенти. За мен най-важната индикация за успеха ни е влиянието върху държавните училища, както и развитието на цялата дизайн сцена заради нашите активности и присъствие.
 
 
 

По-лесно ли е на полските дизайнери да намерят професионална реализация сега?

Да. Информираността е по-добра. Дизайнът се превръща в работа, вече не е хоби.
 

За по-добро или за по-лошо се променя индустрията?

Индустрията се е променила и се променя непрекъснато, защото светът се променя. Трябва да има смисъл от съществуването на индустрията. В противен случай тя ще се срине. Така че ние не можем да избегнем промените, дори и да смятаме, че те са за по-лошо. И ние имаме избор с кого да си сътрудничим: предлага ли справедлива търговия? Дали производството е етично, отговорно и устойчиво.
 

Какво четете в момента?

 Juhani Pallasmaa, The Thinking Hand. Невероятна книга.
 

Кои са някои от дизайн събития, които бихте препоръчала за 2017?

Вярвам, че в по-малки и по-целенасочени събития. Бих предпочела да посетя St Etienne Biennale или Kortrijk , отколкото Милано. Препоръчвам да посетите и Полша – Gdynia Design Days това лято (30.06- 09.07) и Łodz Design Festival през есента (03-08.10).
 
 
Maria-Jeglinska_Drawn-Objects_Circles_©Turczynska-for-Culture-PL_01
/Maria Jeglinska , „Drawn Object“/