По повод груповата изложба Ice Cream Crush* с бижута от десет български дизайнери по време на Munich Jewellery Week ви представяме участницитев кратки интервюта:

Велислава Божинова

Как би описала стила на твоите бижута:

Стилът ми, както и начинът ми на работа е скулптурен. Обичам органичните, природни форми, празните пространства и необичайните комбинации от материали.

DSC_6149 2

Сподели аспект от твоя представен проект, с който се гордееш:

Днес стойността на бижуто не се измерва само от стойността на използваните материали. Съвременното бижу е обект на изкуството, въздействащ с дизайна си , но и с идеите и посланията, които носи. В представения проект скъпоценните материали, които са акцент в класическото бижу, са заменени от пърче керамика. Преработването на ненужни предмети от ежедневието и използването им за създаване на нещо ново е основна идея в повечето ми проекти.

DSC_7311

Предпочетени материали за работа:

Харесвам контрастта между материалите. Използвам комбинации от порцелан, гума, кожа или керамика и метал. Въпреки различните си характеристики материалите се допълват помежду си. Матовите повърхности контрастират с глазурата на керамиката. Обработката на всеки един от тези материали е предизвикателство за мен и начин да науча нещо ново.

Любим дизайн предмет, бижутер или концепция:

Харесвам дизайна във всичките му проявления. Дизайна във съвременната архитектура и интериор е впечатляващ. Възхищавам се на футористичните проекти на Zaha Hadid. Вдъхновение черпя от скулптурата по време на Сюрреализма и концепцията на Редимейд изкуството. Много харесвам обектите на бижутерите, дизайнери Ted Noten, David Bielander, Peter Hoogeboom, Peter Bauhuis...

Очаквания в професионална перспектива от Munich Jewellery Week 2017:

Очаквам публиката на Munich Jewellery Week да остане с добро впечатление от първото групово представяне на българските автори. Надявам се тази стъпка напред да отвори нови врати за популяризирането и развитието на съвременната българска бижутерия.

DSC_7294 2

*Студио Комплект стои зад първото групово участие на съвременни български автори на бижута по време на международното събитие Munich Jewellery Week, организирано от интердисциплинарната платформа и независимо списание за бижута и визуална култура Current Obsession. Поставена под #51 на картата, изложбата ICE CREAM CRUSH е разположена в Del Fiore Gelato – място за специално приготвен сладолед.