По повод груповата изложба Ice Cream Crush* с бижута от десет български дизайнери по време на Munich Jewellery Week ви представяме участниците в кратки интервюта:

Яна Танковска

Как би описалa стила на твоите бижута:

Опростяване. Чиста форма без напрежение, лекота с внимание към детайла. Това е стремежът ми във всяко нещо, което правя!

YANA TANKOVSKA

Сподели аспект от твоя представен проект, с който се гордееш:

Тази колекция не e нова и е вече на няколко години, но стана моя запазена марка. Разпозната съм най-вече чрез нея. И това е много приятно! Но се опитвам постоянно да я разработвам в различни посоки – форма, цвят и функция. А ако успея да постигна и 50% от това, което казах в предходния въпрос, ще е страхотно.

Предпочетени материали за работа:

Работя предимно с порцелан, съчетавам го с гума, текстил, метал и други. Обичам алтернативни материали. Последният ми проект е провокация да вляза в колаборация с друг автор – Евгения Цанкова. Получават се доста добри резултати. Тази съвместна колекция е кръстена BLICK и се състои предимно от брошки. Наблегнали сме върху съчетанието на два материала – порцелан и памучно въже, а основен акцент е яркият цвят, откъдето идва и името.

Evgenia Tsankova, Yana Tankovska Block

Любим дизайн предмет, бижутер или концепция:

Имам афинитет към интериорния дизайн и слабост към лампи и столове. Mного ми се иска да ставаме все по-фокусирани консуматори, да заменим количеството за качеството. В последно време ме забавлява да  наблюдавам  отношението на хората към дизайна и неговата ежедневна употреба. И брандове, които правят достъпен дизайн за всеки. Например HAY, MUUTO, NORMAN COPENHAGEN, TOM DIXON.

Очаквания в професионална перспектива от Munich Jewellery Week 2017:

Munich Jewellery Weeк е едно от най-актуалните и некомерсиални съвременни  събития в Европа. Дори смея да твърдя е една  доста освободена сцена, специализирана в представяне на съвременни автори и галерии за бижута. Като автор очаквам една добра обратна връзка, вдъхновяващ опит, срещи със стари приятели и много нови такива.