Свързваме Нуша Спирова с дългогодишната й работа по специалните проекти на Дарик радио и нейната заразна положителна енергия да търси и представя смислени идеи за устойчив начин на живот. Сега е нейн ред да блесне в амплоато си на създател и предприемач с марката Cactus Lab, която само за седмици след старта заяви високо качество и стилен тон за подражание по отношение на това как се прави, лансира и поддържа един нов бизнес. От лесен за ориентиране магазин с кактуси и аксесоари за тях, през видео-уроци и услуги за озеленяване, до регулярни събития на живо, всеобхватната и детайлна работа на Нуша е пример, а нейните подбрани продукти за по-здравословен и приятен начин на живот в градски и затворени условия са истинско зелено просветление.

 

Кога и как започна работа по Cactus Lab?

Cactus Lab e естествено следствие от страстта ми към сукулентните растения и грижата за средата, в която живеем. Преди време започнах да търся отговори на въпроса защо градските хора вече не отглеждат растения в затворените градски пространства – домовете, офисите си и то в момент, когато имаме нужда от по-здравословна, зелена среда на живот. Проучвах средата няколко месеца: допитах се до над 100 различни типажи градски хора, изучавах пазарната среда и какво липсва там, учех за този тип растения – техните особености, предимства пред останалите, задълбавах във влиянието на растенията за подобряването на микроклимата в затворените пространства, редуцирането на стреса, повишаването на продуктивността и други. Успях да стигна до много ценни отговори, да разбера къде се крият проблемите и да валидирам различни решения. Основните причини за липсата на растения в живота на градския човек се оказа дефицита на време за грижа, знания за отглеждането им, компетентна информация кое растение е подходящо за навиците и пространството му.

После като невидима нишка започна да се навързва всичко – кой е най-достъпният, лесен и красив начин да живеем в по-здравословна среда в затворените градски пространства – растенията – кои са растенията, които изискват малко грижи от забързания градски човек – кактусите и други сукулентни растения.

И така мисията на Cactus Lab се превърна в кауза да предоставя лесен и достъпен начин да живеем в по-зелена и красива среда в градовете.

Insects_26

(фотография: Ned Dervenkov)

Защо сукулентни растения и кактуси?

Безспорно това са растения, които пасват идеално на съвременното ни ежедневие. Те не изискват специални грижи или много посветено време. Подходящ щрих са за различни интериорни решения, подходящи са за малки пространства, многогодишни са, красиви и достъпни са във всеки един сезон. Освен това като много други растения имат способността да абсорбират електромагнитната енергия от различни уреди и компютъра, да намаляват стреса и повишат продуктивността, да премахват замърсителите във въздуха. Една от интересните им предимства е, че някои от тях са приспособени към т.нар. обратна фотозинетза и през нощта отделят кисолород, което определено ги прави подходящи за помещения, където спим. Освен това предлагат огромно разнообразие от видове. Изучавайки ги, попадаш в необятен растителен свят, в който винаги можеш да научиш нещо ново.

Друго интересно нещо е, че някои видове имат лечебни свойства, използват се като супер храна, в козметиката, за полезни чайове и т.н. Изследвайки средата попаднах на много богати колекции с кактуси в България, пръснати в малки градини на колекционери и ботаници из цялата страна. Има още много да се учи, но любопитство не ми липсва.

Освен всичко изборено, една от движещите сили в този проект е моята страст към кактусите. Има нещо, което винаги ме е привличало в тях, а от години не мога да спра да ги трупам около себе си.

Screen Shot 2017-05-15 at 9.57.48 PM

Как се разви проекта във времето?

Истината е, че в самото начало проектът имаше съвсем различна посока. С времето натрупаното знание за средата и нуждите й, го преобразиха в нещо много по-голямо и вярвам много по-полезно.

В стремежа си да се опитам да предложа всички гледни точки и да влияя на мотивацията на хората да имат и да се грижат правилно за повече растения в ежедневието си, Cactus Lab започна да се развива в няколко основни посоки:

Концептуален онлайн магазин за кактуси, сукулентни и други лесни за отгледжане растения и продукти, свързани и вдъхновени от тях. Тук основно властва моделът „направи си сам“, в който искаме да накараме хората не само да си купуват такъв тип растения, а да учат за тях, сами да ги пресаждат, декорират, да се информират как да ги направят част от интериора си. Това, което той ще предлага е и продукти, вдъхновени от този тип растения и botanical art – текстил, принт, книги и други. Към този онлайн магазин имаме и специални pop up мобилни павилиончета на различни места в София.

Друг интересен момент от дейността на Cactus Lab e, че ще развива бранд за лимитирани колекции кашпи и саксии, създавани в колаборация с български продуктови дизайнери, производители и илюстратори. Представянето на такива ръчно изработени продукти е начин да показваме талантливи артисти и техните специфични стилове и техники, различни материали. Другата ни цел в тази посока е да създаваме по-достъпни, но уникални саксии и кашпи, произведени в България.

Една от любимите ми посоки на развитие е онлайн услугата ни за персонализирано интериорно озеленяване за градски пространства с лесни за отглеждане растения, като го направим бързо, удобно, достъпно, който аз си наричам “uber за интериорно озеленяване на градски пространства“. Предлагаме персонализиран проект от наш специалист (ландшафтен архитект), създаден според нуждите, бюджета, навиците на клиента и характеристиките и интериора на пространството. Клиентското преживяване с Cactus Lab започва с попълването на една кратка онлайн форма, на основата на която ние създаваме проект за интериорно озеленяване с лесни за отглеждане растения. След това клиентът го одобрява, ние го подготвяме с много старание и любов, и той получава всичко на адреса си, заедно със специално избрани според интериора саксии / кашпи, онлайн наръчник как да се грижи за растенията си и още няколко полезни неща. Щастлива съм, че само за няколо седмици вече работим по няколко проекта и реализацията им е много вълнуващ процес.

Последната посока, в която ще работим е да провокираме градския човек да приживява връзката си с растенията, да изцапа ръце, да учи и да споделя наученото. В тази връзка организираме събития, лекции, ателиета и в бъдеще по-дълги пътешествия в кактусови градини в България. Тук основно ще създаваме съдържание и интерактивни събития за възрастни и деца, които ще предизвикваме да създават растителни терариуми или ще превеждаме на разбираем език т.нар. botanical art, с помощта на талантливи научни илюстратори.

Screen Shot 2017-05-15 at 9.56.04 PM

Представи малко повече в детайл работата с визуалните творци по проекта.

Само за 2 седмици имаме в реализирани няколко проекта и други няколко са в ход. Първите ръчноизработени кашпи на Cactus Lab са с по-нестандартни материали – текстил, цимент. Започнахме колаборации с 2 студиа: ТЕЗГЯХ с глина и ART.e с порцелан, и сме много щастливи, че вече показвахме първите си общи продукти, които ще допълват растенията на Cactus Lab по уникален начин.

От друга страна работим с няколко много различни като стил илюстратори, чиито работи за Cactus Lab скоро ще излязат на бял свят. Тук е много важно да споделя, че за разлика от други проекти, ние имаме желание да съхраним и представим стила на творците, любимите им материали, да оставим техния почерк при създаването на продуктите. Естествено обаче в коцепцията на botanical art.

Screen Shot 2017-05-15 at 9.55.40 PM

Кои бяха уроците, които научи в крачка, и би споделила с нас?

Всеки ден уча. Имала съм и много трудни моменти, но може би енергията, която влагам и любовта към проекта, която хората разпознават, ме мотивират да се справям с всичко.

Благодарна съм, че още в самото начало на подготовката на всичко това, което днес е Cactus Lab, открих л.арх. Биляна Лесидренска, която е опора, страхотен съветник и вдъхновение за всяка крачка напред. В последствие се присъединиха и още няколко специалисти в областта, с чиято помощ ще реализираме услугата ни за интериорно озеленяване на затворени градски пространства.

Screen Shot 2017-05-15 at 9.53.35 PM

Кое отличава Cactus Lab?

Това, което искам Cactus Lab да предлага е преживяване на връзката с растенията. Ние не предлагаме просто растения, ние имаме мисията да подобрим средата на живот, като всичките ни процеси са отражение на търсенето и нуждите на съвременния човек.

За разлика от повече бутици за цветя, тук залагаме на концепцията на предлагане само на лесни за отглеждане растения, които пасват на градския начин на живот. Другото е, че развиваме модели на представяне, които показват растенията в нова светлина, провокират те да учиш за тях и да създаваш.

Всичко, което ще предлагаме като продукти и услуги е разлчино, ново за средата ни. Но вярвам, че хората имат положителната нагласа да приемат това и да го правят естествена част от градския си живот.

Връзката с природата и устойчивият модел са заложени във всеки един аспект – от опаковките на продуктите, през материалите, от които създаваме продуктите си, до начина на предоставяне на услугите ни. Определено ще се стремим да имаме минимален въглероден отпечатък.

Какво ти предстои в най-скоро време като събития и изяви?

Само за първия си месец Cactus Lab има 3 събития, като 2 от тях предстоят.

На 18 май / четвъртък организираме страхотна закуска във формата Betabreakfast, където ще си говорим за смисъла на озеленяването на офисните пространства и ще има много изненади.

На 20 май / събота организираме първия си Магазин за 1 ден в пространството на Brave Moustache (ул. „Хан Крум“ 4 ), където ще предложим уникални сукулентни растения (основно кактуси), нови колекции саксии и кашпи, botanical art принтове и още много други красоти.

В края на май ни предстои второто издание на Ателие: Направи си растителен терариум в Плюс това. А в началото на юни се надяваме да направим такова ателие и за деца.

Междувременно ще имаме премиера на двете ни лимитирани серии саксии с ТЕЗГЯХ и Art. E.
Всичко може да следите на нашата фейсбук страница тук.