Four Plus е сред най-разпознаваемите и успешно развиващи се дизайн студиа в София с клиенти от цял свят и работа за такива компании като BMW, ADIDAS, NIKE, VOLKSWAGEN. Негови основатели са Ивайло Недков, Жельо Димитров, Георги Димитров и Павел Павлов, които са приятели от тийнейджъри, когато рисуват заедно графити. Тогава едва ли някой от тях предполага, че 15 години по-късно ще ръководят общ бизнес и екип от 15 човека, ще продължават да рисуват и да се занимават най-вече с това, което харесват и предизвиква въображението и уменията им. През годините Four Plus се фокусира естествено върху motion graphics и брандинг и успява да изгради изчистен и ясен стил, обособен от ефективен дизайн, който превръща анимациите им в универсално разбираеми.

Повод да се срещнем с тях е участието на трима от тях в месечния формат CreativeMornings София, който този петък ще представи тяхната гледна точка по темата SERENDIPITY и как щастливата (не)случайност повлиява развиетието им.

 

Представете се. Ние сме Павел, Жельо и Георги – част от екипа на студио Four Plus. Работим в сферата на моушън дизайн, брандинг и графити. В момента сме базирани в София, но работим с клиенти от всички континенти.

 

Как разбирате serendipity и каква е ролята на „щастливата случайност“ в работата ви? За нас щастливата случайност до някаква степен е предизвикана от действията ни в определени ситуации. Ако обичаш това, което работиш, щастливата случайност не е толкова случайна.

 

d8fcf023305415.563224df0fd8e

 

Как започнахте да правите графити и как те прерастнаха в motion graphics? Кога разбрахте, че всъщност това може да е вашето професионалнo призвание? Графитите ни предоставиха възможността да се срещнем като отношенията и развитието ни оттам нататък е резултат на множество малки стъпки. Те изградиха у нас усещането за цветове, баланс и композиция, което от своя страна ни помогна да станем по-добри дизайнери. Въпреки фундаменталните разлики между двете началото е винаги едно и също – лист и хартия.

 

358c2528055125.5636ee9f930eb

 

Как започвате работа по нов проект? През годините сме създали процес, който варира в зависимост от спецификата на проекта. Например подходът към моушън графиката се различава от този в брандинг проектите заради самото естество на финалния продукт. Трудно може да се начертае универсален план. Всеки клиент и проект идва със своята индивидуалност и специфика. Това е решаващо за посоката, в която ще тръгнем.

 

d568e143828511.57fe45d970881

 

Кои са някои от непременните елементи от вашия процес на работа? Освен задължителните технически стъпки ние разчитаме на комуникацията с клиента, защото се възприемаме като техни партньори. В този смисъл добре структурираното задание и разбирането с клиента е в основата на добрия резултат.

 

d14e4c26356385.590f7410ef0a2

 

Кои са най-сериозните разочарования при отхвърлянето на добра според вас концепция от клиент? Разочарованията са неизбежна част от израстването. Затова и за нас те са по-скоро още едно стъпало. За момента не ни се е налагало да се изправим пред наистина голямо разочарование и това се дължи най-вече на внимателния подбор на клиентите ни.

 

Какво представлява студиото ви? Студиото ни е съвкупност от хора, които имат различен набор от умения и обща цел – да разберат по-добре същността на работата си. Дизайнът може да не е наука, но има много тънкости, които се усвояват единствено с много работа.

 

172b4c26601551.56357af05e367

 

Кое е първото нещо, което правите сутрин в офиса за добър тон през целия ден? Понеделниците започват с обща среща, но всеки от нас си има индивидуален ритуал за старт на деня.  

 

Кои са някои от инструментите/програмите, без които не можете? Както споменахме вече, всичко започва от лист и молив, а в последствие се пренася на компютър. Възможностите са много – една идея от скица може да стане на илюстрация, от там да се превърне в анимация. По същия начин брандинг проектите започват от груба скица на идея и могат да стигнат до 3D визуалиация на финалния продукт.

f7508426356385.586c27d565a6c 549ac726356385.586c27d5693c4

 

Кои сайтове посещавате ежедневно? Има няколко социални мрежи за дизайнери, като Behance и dribbble, които посещаваме и част от ежедневието ни, но gmail определено е най-отгоре в списъка.

 

Какво според вас се случва на софийската творческа сцена в момента? От наша гледна точка дизайн сцената в България се развива в правилна посока. Все повече студиа и агенции излизат от комфорта на работата с локални клиенти и се обръщат към международния пазар, което определно вдига нивото на работа. Единственото, което чуствително липсва в момента, е повече дизайн събития и конференции, които срещат и сближават хората от тези среди.

 

Ако имахте временна супер сила, каква би била тя? Много е индивидуален отговорът на този въпрос:) Аз лично бих обиколил светът много набързо.

 

Най-добрият съвет, който сте получили. Не съм сигурен дали сме го получили като съвет, или дали сме стигнали сами до този извод – бавният растеж ни осигурява достатъчно време да го осмислим и осъществим както смятаме, че е правилно.

 

 

> Разгледайте част от работата на Four Plus на профила им в Behance.

> CreativeMornings София през май месец се провежда този петък, 26 май, от 8:30ч. в Галерия Академия, НХА срещу Библиотеката. Подготвени сме за слънце, дъжд и други щастливи случайности на закуска, заповядайте. Повече информация тук.