thonik e колектив от дизайнери, базиран в Амстердам и воден от Nikki Gonnissen и Thomas Widdershoven. thonik има отличителен визуален език, а основите му са стабилно позиционирани в обществото. Мисията на екипа е активното включване в диалога за това какво е правилно и справедливо чрез средствата на дизайна. „Ние се стремим да променим света. Един дизайн наведнъж.“

Студиото е международно признато, работи успешно на няколко континента и събира заслужени овации за своята устойчива и принципна работа. Силата на thonik e в изграждането на визуална комуникация, графична идентичност, интерактивен дизайн и моушън графикс.

Горди сме да приветстваме Simpson Tse – дизайнер от екипа им – по повод лекцията му на 24 октомври/вторник в поредицата Design Is#2 в Generator*.

07_Amsterdam Gemeente

Опишете работата си в три думи:

Референтна. Непрекъсната. Автономна.

Какви проекти ви вълнуват най-силно

Проектите ни се фокусират главно върху културния и публичния сектор, но се стараем да не си поставяме граници.  Харесва ни да работим с клиенти и партньори, които имат афинитет към модерния графичен дизайн.

00-thonik-Boijmans_van_Beuningen_Museum-website-04-723x1024

Какви очаквания имате от предстоящото ви посещение в София?

ОпределеноИзточна Европа ни е интересна. Мислим, че ще е страхотно да представим част от нашата работа тук, а защо не и да работим по проекти в този регион. Миналата година Ники Гонисен беше поканен да води курс по дизайн на знамена в университета по изящни изкуства “Мимар Синан” в Истанбул.  

Това ще бъде първото ни посещение в София и ще ни е много интересно да разгледаме съвременни места, културни събития, както и да проследим някоя социална инициатива.

Запознати сме с българското съвременно изкуство в лицето на Недко Солаков и изпитваме огромни адмирации към начина, по който играе със семиотика и текст.

01_Boijmans

София в момента е в процес на създаване на своя нова визуална идентичност. Какво може да споделите по темата след опита ви по тази на Амстердам? 

Бихме искали да научим повече за контекста и ситуацията, преди да изказваме каквото и да е мнение. Винаги се опитваме да разберем, преди всичко, съобщението и мотивацията, седящи зад всеки проект.

 

02_PSA

 

Screen Shot 2017-10-17 at 12.08.51 PM

Какъв ще бъде фокусът на вашата презентация в София? Какъв полезен опит от вашата работа  бихте искали да предадете на публиката тук?

Ще говорим основно за скорошните проекти на thonik. Целта ни е да покажем чрез нашата работа, графичния дизайн в различните му лица и важността му в съвременния свят.

 

Thonik_Cover-FB-Page

Симсън Це от thonik е в София по покана на Студио Комплект и Прототип на 24 октомври, вторник. Повече информация за предстоящето посещение – тук.

~

*ДИЗАЙНЪТ Е е серия от публични срещи с уважавани международни имена – новатори в дизайна. Форматът на ГЕНЕРАТОР има за цел да разкрие разнообразните аспекти на дисциплината и тяхното приложение за по-качествен живот. Чрез лекции, изложби и работилници публиката ще има възможността да се запознае с важни етапи от развитието на дизайна, неговите забележителни революционери, съвременни приложения, смели и предизвикващи въображението експерименти, етични и устойчиви тенденции, предстоящи нововъведения и други.
Събитията от серията ДИЗАЙНЪТ Е се случват с подкрепата на Prototype SGEB, платформа на Сосиете Женерал Експресбанк за култура и иновация.