„Аз съм зодия Близнаци, роден в Кан … Обичам живота, добрата храна, нощта и историите от първия ми ден на Земята, което беше през 1981 г. Обичам всички видове паста … и филми на ужасите, особено тези на Сам Рeми и Уес Крейвън… Харесвам синьо, зелено, жълто, червено, бяло и виолетово. Обичам да заспивам върху котката си, докато слушам «Hooves» на Bowerbirds… Харесва ми да стоя пред стената и да си представя какво мога да нарисувам, ако жена ми ми позволи да го направя. Харесват ми щастливите и тъжни хора, нацупените устни и девствените красавици, тези, които имат да разкажат история. Обичам меланхолията… и усещането на Фабер Кастел по листа ми … Харесва ми да спя по корем и да усещам краката си извън леглото. Харесва ми да си лягам късно и да ставам късно. Харесват ми оживените дискусии, ударите в устата, усмивките, които казват много…“

 

20171101-DSC_1379

 

Така поетично и искрено представя себе си Люка Бофор на своя уеб сайт. По същия щедър и открит начин той комуникира своята работа чрез думи, илюстрации, колажи и филми. Французинът обвързва изкуството си изцяло със скейтборд културата. Познат е сред своите последователи най-вече със стилизираното множество от черно бели фигури, зад които се крият странни и неразгадаеми истории, или със странните цветни същества, които като независими наблюдатели на средата, стоят небрежно в някоя снимка или корица на списание.

 

20171101-DSC_1405

Люка Бофор си сътрудничи с марки като Vans, Converse и Dakine. Негова страст са скейтборд списанията, които той колекционира от години. Именно на тази тема посвещава и документалния филм DEVOTED. Бофор признава, че гледа с носталгия към 90-те и че изкуството му е тясно свързано с този период.

 

lb

 

Люка Бофор е в София по покана на Stinky Socks, The Kontakt и Генератор, където води майсторски клас и лекция. Прожекцията на неговия документален филм „DEVOTED“ е на филмовия фестивал So Independent.

Ако ви е интересно да разберете повече за Люка Бофор, препоръчваме да прочетете интервютата с него в Under The Line и в Програмата.

<фотография Виктор Бобчев>