Защо е необходимо и важно да говорим за жените в рекламата? Отговор с различни разклонения търсим в програмата See It Be It, която обръща внимание на дисбаланса мъже-жени в рекламната индустрия и стереотипизирането на възприятията по тази тема – както в разпределението на ръководните позиции, така и в рекламните кампании. Зад инициативата стои международният престижен фестивал Cannes Lions, който валидира нейната сериозност и повдига очакванията за положителен и дълготраен отзвук.

Наскоро излезе и вълнуващата новина, че рекламната агенция Noble Graphics осъществява българското домакинство на See It Be It в началото на декември в София. До голяма степен това се дължи на факта, че за първи път тази година в Кан имаше и българско участие – творческият директор на Noble Graphics Мария Милушева. Тя бе избрана за една от 15-те участнички от цял свят в See It Be It на Cannes Lions 2017г. Освен със сериозна доза споделени познания от професионалистките в рекламния бранш от цял свят и с безплатен вход, първото издание на See It Be It Bulgaria ни привлича и с куп други любопитни неизвестни, за част от които говорим с Мария Милушева.

 

За всички по-малко запознати със събитието SEE IT BE IT, моля да пресъздадеш в няколко изречения целта му на съществуване. Кое го прави уникално и важно?

See It Be It е програма на международния фестивал Cannes Lions, която е създадена като отговор на липсата на жени на високи позиции в рекламния бизнес. Всяка година организаторите селектират 10-15 имена сред стотици кандидати от цял свят и им предоставят ексклузивен достъп до фестивала, лекциите, журирането, легендите от индустрията. Реално програмата е напускала Кан само за няколко отворени срещи в Ню Йорк, Лондон и Торонто, и това е първият път, в който се случва в такъв мащаб. See It Be It Bulgaria е уникално пилотно събитие и се надявам скоро да видим формата и в други държави.

Какъв е потенциала на подобни събития да пре-дефинират статуквото?

Количествените натрупвания водят до качествени изменения Колкото по-голям достъп имаме до информация, различни гледни точки и нови практики, толкова повече въпроси ще си задаваме и ще намираме по-добри решения.

Би ли споделила някои успешни примери за осъществяване на горното?

Въпреки че темата за половете не е нова, промяната на статуквото през последните 10 години е незначителна. Разбира се, има и добри примери – кампанията #WomenNotObjects на изумителната Мадона Баджър, насочена към рекламните агенции, както и инициативата Free The Bid, която се стреми да наложи системното включване на жени режисьори, когато се стигне до прословутото „дайте ни 3 варианта кой ще снима клипа“.

Какви са твоите лични амбиции за SIBI в София?

Бих се радвала да видя залата пълна, но далеч по-важно е какво ще последва. Даже отварянето на темата само по себе си би си струвало всички усилия.

Какво да очакваме от SIBI – твоите непременни препоръки и любими лектори?

Ще има представители нa Cannes Lions, както и творчески директори от цял свят. Нямам търпение да видя отново Лизи Хамър, Шахназ Ахмед, Атия Зайди и Барбара Джиканович, с които имах честта да се запозная по-рано тази година. Лекторите от България също са изключително интересни, опитали сме се да поднесем възможно най-различни гледни точки и да покрием много, много теми, които стоят сметени под килима.

Screen Shot 2017-11-14 at 1.30.24 PM

<Визията на See It Be It Bulgaria е дело на българския илюстратор Борислава Караджова.>

Какво се надяваш да “отнесат” като изводи и прозрения посетителите на събитието?

Аз не вярвам в готови отговори и „10 начина да“. Целта на See It Be It е да отключи разговор и да постави някакви факти и цифри на масата. Когато човек знае повече за средата, в която живее и работи, за стереотипите, клишетата и  предразсъдъците, които движат и формират тази среда, тогава може да си даде по-точна представа за пътя, който иска да измине, както и да развие по-добър радар за реалните проблеми и техният произход.

Като успешно реализраща се жена в рекламата в България, какво те мотивира да се занимаваш със SIBI?

Освен че ме срещна с невероятни и много ценни хора, за което съм изключително признателна, See It Be It ми даде нова перспектива върху работата ми и ми позволи да осъзная корена на много от трудностите, които съм имала, както и щастливото натрупване на исторически, културни и лични обстоятелства, които са ме довели до тук. Когато се върнах в България, осъзнах, че трябва на всяка цена да задържа тази врата отворена и за други хора.

Кое те тревожи най-силно понастоящем в българската реклама / ако изобщо? Как би искала то да се промени?

Българската реклама все още не е осъзнала напълно потенциала си да решава проблеми и да променя за добро света около себе си. Добрата новина е, че индустрията разполага с инструментите това да се случи, и най-вече с талантливи, мислещи и креативни хора, от които да тръгне тази промяна.

Как “поддържаш” професионалните си умения и знания?

Чета, слушам, гледам.

Последните ти любими открития за споделяне:

  • Книга – Sapiens, The Good Immigrant, Да четеш Лолита в Техеран;
  • Реклама – Сред фаворитите ми за миналата година са We’re the Superhumans, The Refugee Nation и KENZO World на Спайк Джоунз. 
  • Урок или прозрение – Урокът за 2017: Better done than  perfect. Промени ми живота, честно.
  • Удоволствие от нещо… – Планина и тишина.

Screen Shot 2017-11-17 at 5.37.33 PM

Повече за See It Be It Bulgaria и как да присъствате на събитието на 2 декември – тук.

<Портретът на Мария Милушева е от Радина Ефремова.>