Студиото за продуктов дизайн BIG-GAME е основано през 2004 г. като колаборация между Огустин Скот дьо Мартинвий (Франция, 1980г.), Елрик Пти (Белгия, 1978г.) и Грегоар Жанмоно (Швейцария, 1978г.). Тримата се срещат по време на следването си в ECAL (Ecole cantonale d’art de Lausanne) – учебно заведение с неподвежащо висока репутация и благотворно влияние върху образователната система. Впоследствие те остават да работят в Лозана. С годините студиото развива репутация за чист и опростен дизайн със силни графични акценти и тих финес. BIG-GAME поемат разнообразни като задания проекти и с лекота проектират както часовник, стол, дъска за гладене, така и изложбена сценография, чук или интериор за дома. Сред клиентите им са марки и галерии като Moustache, Karimoku New Standard, Praxis, HAY, Galerie Kreo, а творенията им са част от колекциите на МоМА, Музея на дизайна в Цюрих, Центъра Жорж Помпиду, Френския национален фонд за съвременно изкуство и много други.

Тримата намират огромен репертоар от идеи и ги поставят в неочаквани контексти, мотивирани най-вече от целта да създават фунадаментално необходим дизайн за масова употреба и ежедневно удоволствие. Без да настояват за непременна провокативност или подход извън нормата, BIG-GAME утвърждава функцията, която предметите изпълняват, и дава гъвкава представа за ежедневния диалог със средата чрез важната добавка на игра и утилитарно разбираем почерк с уникални хрумки.

BIG-GAME Portrait

Как започна вашата съвместна работа?

Започнахме да работим заедно, защото бяхме приятели. След 14 години сътрудничество, все още сме приятели и за нас това е едно от важните ни постижения.

Коя бе искрата, която ви доведе до обща практика?

Срещнахме се, докато изучавахме индустриален дизайн в ECAL в Лозана, и забелязахме, че споделяме същото желание да проектираме предмети, които правят живота по-приятен. Решихме да изложим заедно в Salone del Mobile в Милано през 2005 г. и оттогава винаги работим тримата.

Какъв е балансът, който сте постигнали в екипа?

Трима сътрудници начело на едно дизайнерско студио не е лесна задача, но през годините сме изградили дискусионен работен метод, който е както ефективен, така и приятен.

Дали всеки от вас има определена роля?

Ролите ни не са предварително дефинирани. Ние всички сме промишлени дизайнери с еквивалентни умения и нашият творчески процес се основава на обмен. В студиото споделяме обща голяма маса и всички работим по заданието, което получаваме. Има постоянен обмен на идеи: проектите на BIG-GAME са колективно създадени.

CASTOR collection for Karimoku New Standard

Каква е визията ви за дизайна на продукти? Какъв е вашият етос и как той еволюира с годините?

Ние описваме своя дизайн като семпъл, функционален и оптимистичен.

Нашата цел е да проектираме обекти, които могат да бъдат използвани в ежедневието, което означава, че те са доста функционални, но винаги се стремим да допринесем с още нещо към дизайна, така че резултатът да има своя собствена индивидуалност и в крайна сметка да е по-приятен за използване.

Какво влияние и промяна търсите да упражните в сферата на продуктовия дизайн – както на концептуално, така и на потребителско ниво?

Харесва ни идеята да пуснем на пазара полезни, очарователни и достъпни продукти за възможно най-голямата аудитория. Също така за нас е важно да работим с клиенти в различни области на дизайна. Убедени сме, че учим много от обмяната на експертиза и познания на технологиите от различните индустрии. Ние проектираме мебели, интериори, електронни продукти, часовници, съдове за готвене, принадлежности за плавателни средства и т.н. Винаги научаваме нещо от всяко ново преживяване – и това прави работата постоянно вълнуваща.

BEAM coatrack for HAY 2 BOLD chair for Moustache

Какви са някои от вашите влияния – визуални, исторически, образователни и др.?

Вълнува ни модерната архитектура, геометричното изкуство, „Ligne Claire“ на Hergé, рационализмът от училището за дизайн Улм, народното изкуство и много други…

Какво представлява мечтаният проект? По отношение на идеята, изпълнението и крайните потребители?

Дизайнът често е въпрос на добра среща и правилно време. За нас мечтаният проект е, когато се срещнем с един индустриален партньор, който иска да започне иновативен продукт в съзвучие с реалния свят, с амбицията да докосне широка аудитория.

CARGO box for AlessiКаква е ролята ви в процеса на създаване на един нов продукт от ежедневието?

Чрез изживяването и наблюдението на поведението на хората, поставяме под въпрос използването на материал, преформулираме линиите и търсим цветове, които ще подобрят взаимодействието с продукта.

Смятате ли, че вашият стил е провокация или по-скоро – ненатрапчив комплимент? Какви са неговите качества?

В училище ни научиха да правим всичко сериозно, но никога да не се взимаме твърде на сериозно. Ние имаме сериозен професионален ангажимент – дизайнът като решение на проблеми – но също така имаме резултат, който се надяваме да носи неочакван чар и привлекателност.

Дефинирайте успешен дизайн?

Функционален и ефективен обект, който подобрява качеството на живота на хората с нещо малко допълнително, което му придава емоционална стойност. Употреба в реалния живот – особено ако продуктът старее добре с течение на времето.

Какво смятате за смислено и добре изпълнено сътрудничество?

Доброто сътрудничество е, когато всички партньори завършат с резултат, който надхвърля очакванията им. Ние твърдо вярваме в екипната работа, а когато работим заедно с добри партньори, можем да отидем по-далеч, отколкото ако работим сами.

Какъв тип професионално приключение сте готови да предприемете в близко бъдеще?

Наскоро стартирахме компания в Хонг Конг, която проектира и доставя аксесоари за самолети. Много интересен бизнес, защото можете да промените преживяването на пътниците, а оттам и на поведението на авиокомпанията в посока закупуване на по-добро оборудване.

В бъдеще бихме искали да задълбаем повече в подобни бизнес проекти, подкрепящи дизайн в различните му сфери.

Кои са някои от любимите ви събития за дизайн?

Vienna Design Week, Salone del Mobile, Orgatech…

Четете ли критика за дизайна? Бихте ли препоръчали автор / книга / медии …

Стараем се да сме в крак с дизайнерската преса, която върши добра работа – особено списание INTRAMUROS във Франция или DISEGNO във Великобритания. Но като цяло ни влече реалния живот като Walden от Хенри Дейвид Торо (Henry David Thoreau), Пътуването на еретика от Ален Бомбар (Alain Bombard) или писанията на Фернанд Пуйон (Fernand Pouillon).

SUNDAY cutlery for HAY

> Част от това интервю се появи в списание Bravacasa брой ноември 2017г.

> Елрик Пти от BIG-GAME пристига в София за лекция в поредицата Design Is по покана на Студио Комплект и платформата Прототип.

> Вторник, 28 ноември 2017г., от 19:00 ч. в Генератор (бул. Черни връх 47, София). Повече информация – тук.