На 7 декември, четвъртък, Studio Furthermore открива своя самостоятелна изложба в известната галерия за дизайн АРАМ в Лондон. Тази новина представлява интерес за нас с един особено силен нюанс на гордост, защото с Марина Драгомирова, половината от Furthermore, работим по различни проекти (изложби, работилници и други инициативи) още от нейните студентски години в Royal College of Art в Лондон. Там тя среща и своя партньор – Иан Хаулет, с когото започват съвместна професионална дейност през 2012г. Сред първите им реализирани идеи е серията осветителни тела, сглобени от красиво подредени елементи на стари лампи от битаци – Stellar Collection. Двамата постепенно разширяват диапазона от предмети до мебели и интериорни аксесоари с ясно изразен стил – съчетание на занаятчийство, високо-технологични експерименти, наука и култура. В международен план са представлявани от галерия Nilufar в Милано, a техни керамични обекти са включени в постоянната колекция на музея VITRA.

Свързваме се с тях ден преди старта на изложбата им REPLICA в признатата за едно от най-добрите места за дизайн  – галерия Aram. Там те представят колекция от експериментални мебели, осветление и предмети, направени по уникални методи, самостоятелно разработени от Марина и Иан, които те наричат процеси на „изгубената пяна“.

Къде ви откриваме в момента и с какво се занимавате?
В студиото сме. Тъкмо се връщаме от Венеция, където наша изложба бе част от Art Biennale 2017 и подготвяме самостоятелно представяне в Aram Gallery.

Какво представлява ателието ви?
Много английско, типично място от 19-ти век – малка работилница с великолепна естествена светлина.

image2

image3

image4

image8

image1

От какво се нуждае вашата креативност?
Визия, постоянство и критично мислене.

Как се зароди идеята за REPLICA?
Започна с проучване. Крайният дизайн беше резултат от различни избори, които направихме по пътя.

В самото начало REPLICA нямаше визуална референция като такава, но както и при други проекти от работата ни, стартирахме с идея, на която се бяхме натъкнали, и много проучвания. Определено натрупахме голямо количество вдъхновение от пътуването ни до Исландия и целенасоченото разглеждане на природни скални образувания и геологични богатства.

.Screen Shot 2017-12-06 at 10.46.49 AM

Какъв беше техническият процес за постигането на подобна красота и тишина в обектите?
Има три основни процеси, свързани с REPLICA: рязане на гъба, печене на глина и обработката на алуминиева отливка по метода „изгубена пяна“.

Каква бе първоначалната идея и как се разви с течение на времето? Защо името Replica – копие на какво?
Проектът се разви от нашата по-малка и стара колекция с порцеланови съдове Tektites. Те са изработени от порцелан в три цвята – бял, син и черен. Искахме да направим изделия с керамика в по-голям мащаб, както и да тестваме дали можем да адаптираме процеса към алуминий. Начинът, по който процесите работят, означава, че започвате с „оригинална“ идея от пяна, която след това се изгаря. За да остане в „реплика“ от метал или керамика. За нас е интересно, че стойността е в репликата и оригиналът изчезва завинаги.

Продължаваме да разширяваме формите на REPLICA. Също така въведохме процеса на леене, който ни позволява да правим мебели. Мислим, че идеалното място за тях ще бъде на открито.

Опишете предметите REPLICA в три думи…
Изгубена. Пяна. Керамика.

Screen Shot 2017-12-06 at 10.47.04 AM

Имате ли етика или философия, които сте вложили в обектите REPLICA?

Когато се възпроизведе точно, копието или фалшификатът са почти неразличими от оригиналната творба. Всички сме запознати с историите за неуловими фалшификатори в изкуството, които работят в сенките, за да създават картини или скулптури, оставящи и най-претенциозните експерти в почуда. От гледна точка на дизайнерите обаче, актът на  правенето на точно копие предоставя по-благородна и богата възможност за изява. Ангажирайки се с различни методи на репликация, нашето студио преобръща понятието копие.

Кои са най-силните страни на Студио Furthermore?
В момента пещта върши работата ни и ни държи на топло. Игривост е нашата сила.

Ето и видео от процеса на създаване на обектите:

REPLICA е в галерия АРАМ, Лондон до 20 януари 2018.

Още думи за изложбата, по-долу:

REPLICA e колекция от експериментални обекти като осветително тяло, огледало, саксии и маси, всички направени от пореста керамика и отлят алуминий. Studio Furthermore създава нов непознат метод за работа с керамика и алуминий, който те наричат „lost foam“ или “загубена гъба”. Всеки един от предметите започват с оригнал, внимателно изработен от пяна. При керамичните предмети оригиналът от пяната се изпарява при високата температура, оставайки копие от теракота. При работата с алуминий оригиналът от пяна е заровен в пясък. При наливането на горещия алуминии пяната отстъпва място на алуминиевата реплика. И при двата процеса оригиналът е пожертван и това, което остава, е копието. Furthermore търси вдъхновение в скалите, земните и минералните руди на Исландия: променящ се пейзаж от геоложки процеси, които се наблюдават в пoрестите скали от лава, отломки охладена магма и почви, богати на минерали.